Messerschmidt efter svindeljæger-rapport: Jeg forventer ikke at blive dømt

DF-profil ser frem til at tale med dansk politi frem for EU-enheden Olaf.

Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti har endnu ikke hørt fra dansk politi, men ser frem til at samarbejde med dem i stedet for EU-enheden Olaf. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Det er en fortrøstningsfuld Morten Messerschmidt, der her til formiddag læser de overordnede konklusioner, som EU's særlige enhed til bekæmpelse af svindel (Olaf) er nået frem til i sagen om forholdene i det europæiske politiske parti Meld og den tilhørende fond Feld.

Olaf har nu overdraget efterforskningen til dansk politi.

For selvom EU's svindeljægere konkluderer, at der er begået "ulovlige, uretmæssige eller uberettigede" aktiviteter i tre af de lande, der var med i Meld og Feld, nemlig Italien, Grækenland og Danmark, så bekymrer det ikke umiddelbart Morten Messerschmidt.

Han var formand for Meld, mens det tidligere DF-medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, var kasserer.

- Umiddelbart er jeg bare glad for at komme videre. Det har været et bizart forløb med Olaf, hvor jeg har skullet gå og vente i fire år. Det bliver ikke mindre bizart nu, hvor vi ikke kan få at vide, hvad dansk politi skal kigge på. Jeg glæder mig sådan set til at tale med dansk politi i stedet. Jeg tror, behandlingen der bliver mere seriøs og ordentlig, siger Morten Messerschmidt.

Messerschmidt skal nu tale med bagmandspolitiet

EU-enheden har nu videregivet konklusionerne til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet, der bekræfter, at de nu vil undersøge, om der skal indledes en efterforskning.

Morten Messerschmidt, Olaf skriver, at de har fastslået, at der er sket ulovlige, uretmæssige eller uberettigede aktiviteter. Har du begået noget ulovligt?

- Nej, det mener jeg bestemt ikke. Det er især irriterende, at de konkluderer bredt i forhold til Italien, Grækenland og andre lande også. Jeg ved i sagens natur ikke, hvad der er foregået i andre lande, men for mit eget vedkommende er der ikke begået noget ulovligt.

Må være op til historikerne at vurdere

Dansk Folkeparti har, efter sagen kom frem, valgt at tilbagebetale 127.600 euro. Ifølge Olaf drejer sagen sig i alt om et beløb på godt 583.000 euro, svarende til cirka 4,36 millioner danske kroner.

Når du siger, du ikke har begået noget ulovligt, så må man bare konstatere, I har betalt penge tilbage. Det har I vel med bevidstheden om, at der er foregået noget uregelmæssigt?

- Jaaaa, det synes jeg vi må lade være lidt op til historieskrivningen at vurdere, hvordan de afgørelser er kommet frem. Men derfor ville det også være rart at vide, hvad det er, Olaf har konluderet. Hvad er det for nogle ting, de har set på? Hvad er det for nogle aktiviteter, de ikke mener er efter reglerne?

- Det går jeg ud fra, jeg bliver klogere på, når jeg hører fra politiet, siger Morten Messerschmidt.

DF's tidligere EU-gruppeformand, Anders Vistisen, vil i dag ikke kommentere konklusionerne fra Olaf. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Frygter ikke en dom

I kan vel ikke have fulgt alle regler, når Olaf kan fastslå, der er sket noget enten ulovligt, uretmæssigt eller uberettiget?

- Lad mig sige det på den måde, at jeg glæder mig til at få talt med dansk politi.

Hvad er du utilfreds med i Olafs undersøgelse?

- Blandt andet behandlingstiden. At skulle være på kogepladen i fire år eller noget i den stil uden at kunne få en egentlig melding om, hvad det handler om. End ikke i dag, hvor man vælger at orientere pressen, før jeg kan få noget klarhed over det. Det synes jeg ikke lever op til det, man normalt forventer i god forvaltningsskik.

Så du kan ikke se ud af det, hvad de mener, du har begået af ulovligheder eller uregelmæssigheder?

- Overhovedet ikke. Nej.

Kan du blive siddende med den her undersøgelse hængende over hovedet. Du risikerer, at der kommer en videre sag ved Bagmandspolitiet?

- Det synes jeg er et lidt underligt spørgsmål. Om man kan blive siddende i Folketinget, hvis der er en undersøgelse? Selvfølgelig kan man det.

- Det er et spørgsmål om, hvorvidt man bliver dømt. Men det har jeg en vis forventning om, ikke kommer til at ske.

Hvorfor?

- Fordi jeg kender sagen bedre end de fleste, siger Morten Messerschmidt.

Dansk Folkepartis tidligere europaparlamentariker, Anders Vistisen, har ingen kommentarer til Olafs undersøgelse i dag, siger han til DR Nyheder.

FacebookTwitter