Messerschmidt: Jeg har over 400 stillere og massiv opbakning bag mit formandskandidatur

Morten Messerschmidt vil vise, at han kan samle partiet efter års stridigheder.

Flere end 400 DF'ere er stillere for Morten Messerschmidt i formandskampen, siger han. (Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix 2021) (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Det kræver 25 såkaldte stillere officielt at blive formandskandidat til posten som formand for Dansk Folkeparti på det ekstraordinære årsmøde i partiet 23. januar.

Morten Messerschmidt siger i et interview med DR inden fristen for nye formandskandidater i morgen fredag, at han i dag på partikontoret vil aflevere dokumentation for, at han har flere end 400 stillere til sit kandidatur.

Eller sagt på en anden måde: Omkring halvdelen af de omkring 800 delegerede, der skal afgøre slaget om formandsposten på det ekstraordinære årsmøde, bakker allerede nu Morten Messerschmidts kandidatur til formandsposten op ifølge ham selv.

- Når det har været vigtigt for mig, så er det jo fordi der er nogle, der har haft en interesse i at sige, at jeg ikke kan samle partiet. Og jeg vil gerne vise allerede her i formandsdebatten, at der er en massiv opbakning til de ting, som jeg foreslår. Og det er det, som jeg synes, at det her store antal stillere viser, siger Morten Messerschmidt.

Men selv om Morten Messerschmidt har samlet 400 stillere bag sit formandskandidatur, er han forsigtig med at fastslå, at alle 400 ender med at stemme på ham ved valget 23. januar.

- Det kan man ikke sige. Det kan godt være, at der er nogen, der siger, at de gerne vil have, at jeg er kandidat og får lov at stille op, men at de i virkeligheden vil stemme på en anden. Så man kan ikke sige, at det er en indikation på et resultat.

Morten Messerschmidt, nuværende næstformand i DF, Dansk Folkeparti, stiller op til formandsposten sammen med Peter Kofod, nuværende Europaparlamentsmedlem. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

En stiller er ikke en stemme

Morten Messerschmidt vil da heller ikke svare på, om han er favorit i forhold til de nuværende tre andre kandidater til formandsposten – Martin Henriksen, Merete Dea Larsen og Erik Høgh-Sørensen.

Er du ikke storfavorit – med 400 stillere?

- Det ved du udmærket godt, at jeg ikke kommer til at tage stilling til. Jeg håber på, at vi uanset hvad kan samle partiet efter 23. januar. Men hvem der er favorit, og hvem der er noget andet, det forholder jeg mig ikke til.

Noget af det, vi medier bider mærke i, er jo også, hvem der støtter hvem. Bent Bøgsted støtter jo Martin Henriksen. Du har i hvert fald en klar støtte i Dennis Flydtkjær, så står der vel noget der minder om 1-1 i støtte fra medlemmer af folketingsgruppen...

- Nej, både Dennis Flydtkjær, Mette Hjermind Dencker og Alex Ahrendtsen har jo meldt klart ud. Så det står – hvis man også må pege på sig selv – 4-1, siger Morten Messerschmidt og griner.

Det er omkring 800 delegerede, der 23. januar på et ekstraordinært årsmøde skal vælge Kristian Thulesen Dahls efterfølger. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Hvad med Inger Støjberg?

Morten Messerschmidt gjorde det allerede klart, da han bekendtgjorde sit kandidatur til formandsposten i november, at hvis Inger Støjberg melder sig som kandidat, så trækker han sig i kampen.

- Ja, det står stadigvæk ved magt. Selvfølgelig under forudsætning af, at alle kandidater gør det samme. Så vi bliver enige om, at vi alle peger på Inger Støjberg. Men det tror jeg nu, at alle vil gøre.

Håber du, at Inger Støjberg stiller op som formand?

- Jeg synes, man skal give Inger Støjberg ro. Nu har hun været igennem en meget turbulent periode. Jeg synes også, at man skal lade være med at blive ved med at presse hende til noget. Hvis hun gerne vil Dansk Folkeparti, så er jeg sikker på, at hun selv kommer.

Vil det være godt, hvis hun stillede sig til rådighed, eller vil du hellere selv være formand?

- Som jeg har sagt andre steder, handler det for mig ikke om, hvilke roller den enkelte person skal udfylde, men at man ud fra de personer, der melder sig på scenen, udfylder den rigtige rolle. Så jeg er helt åben.

Inger Støjberg har i skrivende stund hverken meldt sig ind i Dansk Folkeparti eller meldt sig som formandskandidat, oplyser Dansk Folkeparti.

Inger Støjberg på scenen med Kristian Thulesen Dahl ved Dansk Folkepartis seneste årsmøde i september 2021. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) (Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Elitær og ufolkelig

Morten Messerschmidt er af flere gennem årene blevet skudt i skoene, at han ikke kan samle partiet, og at han er elitær. Således har han også været en del af en af flankerne i partiet i de senere år, der har strides om kursen i partiet.

Hvor en anden formandskandidat, det tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen, har udgjort en anden flanke.

Det er ingen hemmelighed, at der er intern splid, personligt fnidder og fnadder i Dansk Folkeparti. Hvad har du og Martin Henriksen egentlig imod hinanden?

- Jeg kan ikke se så meget politisk, vi egentlig er uenige om, men selvfølgelig er der nogle ting. Martin Henriksen vil gerne ændre grundloven. Det tror jeg, er farligt i forhold til, hvad andre partier så får ind i grundloven. Han vil gerne liberalisere våbenloven, og det er jeg ikke tilhænger af.

- Men ellers har jeg ikke hørt nogle forslag, heller ikke på udlændingeområdet, som jeg har noget imod. Så jeg synes, at det bliver lidt et kunstigt modsætningsforhold, som nogle gerne vil tale op, siger han.

Martin Henriksen forventer jo klart, har han sagt flere steder, at han vil blive ekskluderet fra partiet, hvis du bliver formand?

- Jeg undrer mig meget over det. Jeg ved ikke, hvor han har fået den tanke fra.

- Jeg vender den anden kind til. Hvis jeg bliver valgt 23. januar, så vil jeg række ud til både forsoning og samarbejde, siger Morten Messerschmidt.

Og til kritikken af, at Morten Messerschmidt skulle være for elitær med hang til dyre, franske vine og for ufolkelig til at lede folkepartiet, afviser han.

- Jeg er både en, der godt kan lide fransk rødvin og i øvrigt at rende rundt i arbejdstøj på Dyrehavsbakken og ordne radiobiler og hestespil og sådan nogle ting. De ting er nogle naturlige dele af mig.

Martin Henriksen, forhenværende folketingskandidat for DF, medlem af partiets hovedbestyrelse og kandidat til formandsposten i DF, til årsmøde i Herning i september 2021. (Foto: Bo Amstrup © Ritzau Scanpix)

Men kunne du så forestille dig at drikke et glas fransk rødvin med Martin Henriksen efter de seneste års uenigheder?

- Det vil jeg da meget gerne. Jeg vil også gerne drikke et glas øl med ham. Jeg vil sådan set også gerne give. Jeg er jo bartender på Bakkens Hvile hele sommeren, så han kan bare komme.

Disciplinen skal tilbage

Netop uenigheder, offentlige skænderier i pressen og interne stridigheder blandt personer i Dansk Folkeparti har ifølge flere DF’ere været medvirkende til partiets dårlige valgresultater og meningsmålinger.

Det skal være slut, hvis Morten Messerschmidt bliver formand.

Den uenighed, som har fyldt i minimum et års tid og meget ude i det åbne på det seneste, kan det overhovedet gå væk igen?

- Det skal det. I den forstand, at folk er hjerteligt velkomne til at komme med gode tanker, bidrag og idéer til, hvordan vi kører Dansk Folkeparti. Men det der med at skulle skændes med hinanden og kritisere hinanden på forsiden af Ekstra Bladet, det kommer ikke til at ske, hvis jeg bliver formand. Det skal være slut.

Men hvordan kan du garantere det – med den historie I har internt i Dansk Folkeparti?

- Det kommer til at være ganske enkelt ligesom under Pia Kjærsgaard. Hvis man ikke forstår det første gang, så er man ikke en del af det næste gang. Efter devisen – der er højt til loftet, men kort til døren. Jeg vil genindføre den disciplin, der var under Pia Kjærsgaard.

Men den disciplin er jo stærkest, hvis den bliver respekteret af alle – ellers kan man jo hurtigt stå uden ret mange folketingsmedlemmer?

- Jo jo, det er klart. Målet er jo netop, at folk skal kunne diskutere, så det brager, internt og på gruppemøder, medlemsmøder og årsmøder for den sags skyld. Men der er ikke nogen, der skal have lov til at sætte sig over partiet – og det gælder også en formand. Man er nødt til at acceptere, at man er en del af et fællesskab. Så hvis man går ud og laver solomeldinger, som skader partiet alvorligt, så skal der slås ned på det. Det blev der også i Pias tid.

Morten Messerschmidt vil have disciplinen fra Pia Kjærsgaards formandstid tilbage i Dansk Folkeparti. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

Men du har jo selv taget del i den her interne kamp i de seneste år?

- Jeg kan virkelig ikke mindes, at jeg har rettet nogen kritik offentligt af personer eller politik.

Du frasiger dig alt ansvar for de stridigheder, der har været det seneste år også?

- Nej, jeg siger, at jeg har holdt tingene internt. Det må være det rigtige, og det må være det væsentlige fremover. Folk skal ikke klappe af de ting, jeg siger og gør. Det vil være skønt, hvis folk kritiserer og diskuterer. Men jeg beder om, at vi holder det internt.

Og hvis man ikke overholder det?

- Så er man ikke en del af Dansk Folkeparti.

Hvad hvis din plan ikke lykkes, og det fortsætter med den interne fnidder og fnadder?

- Så forsvinder Dansk Folkeparti, siger Morten Messerschmidt.

FacebookTwitter