Messerschmidt om nye anklager: I min verden er reglerne overholdt

Morten Messerschmidt afviser, at der uretmæssigt skulle være brugt EU-støttekroner til to af Dansk Folkepartis sommergruppemøder.

Morten Messerschmidt afviser, at Dansk Folkeparti uretmæssig har fået del af EU-penge. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Dansk Folkepartis helt store stemmesluger ved det seneste Europaparlamentsvalg, Morten Messerschmidt, afviser blankt.

Der er ikke blevet brugt EU-støttekroner på to af Dansk Folkepartis sommergruppemøder, siger han.

DR Nyheder er ellers kommet i besiddelse af interne EU-dokumenter, der peger på, at 200.000 kroner, som skulle gå til to konferencer arrangeret af det europæiske parti MELD, tilsyneladende er brugt på Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015.

Konferencerne er nemlig afholdt for medlemmer af Dansk Folkeparti og på de samme dage, som der har været afholdt sommergruppemøder ifølge de interne dokumenter, DR Nyheder er i besiddelse af.

Men pengene fra EU er udelukkende gået til de aktiviteter, der har haft med EU at gøre, siger Morten Messerschmidt:

- Det er meget vigtigt, for reglerne for de her europæiske partier er, at der ikke er en samkøring. Det er derfor, vi har insisteret på, at finansieringen er adskilt, sådan at der er en selvstændig afregning med det europæiske parti og en selvstændig afregning med Dansk Folkepartis andel. - Sådan at der ikke er en sammenblanding. Man må ikke sådan køre penge mellem de to enheder.

Kritik fra eksperter

Flere eksperter har netop over for DR Nyheder peget på, at det er i strid med EU-reglerne, at pengene fra EU-Parlamentet er blevet brugt på et sommergruppemøde for et nationalt parti.

Ifølge eksperterne er det nemlig ikke tilstrækkeligt, at der er blevet talt om EU på et sommergruppemøde. Hvis der skal bruges penge fra EU, skulle MELD afholde en konference for offentligheden, eller hvor der deltog andre end blot medlemmer af Dansk Folkeparti.

Men det er Morten Messerschmidt uenig i:

- Det mener jeg heller ikke er en forpligtelse. Det, der er en forpligtelse, det er at sikre, at der er en fuldstændig adskillelse af de to begivenheder. Og det har vi sikret ved, at der ikke er en økonomisk sammenblanding mellem Dansk Folkeparti og MELD.

- For der bliver afregnet direkte mellem MELD og den del, MELD står for.

De eksperter, som vi har talt med, vurderer, at man ikke bare kan bruge penge fra EU, hvis det kun er arrangementer med deltagelse fra et nationalt parti?

- Så er det bare underligt, at Europa-Parlamentet ikke har gjort indsigelser, når de har fået tilsendt en liste over deltagerne og siger, ”jamen den er god.” Så er det da underligt, at det skulle være i strid med reglerne, siger Messerschmidt.

Vi har talt med forskellige eksperter, som siger, at når der bruges EU-midler til den slags, skal det være enten åbent for offentligheden eller nogen fra de andre europæiske politiske partier – man må ikke bruge støtte fra europæiske politiske partier til at finansiere aktivitet til et nationalt parti?

- Jamen, altså. Arrangementet har ikke været lukket for de øvrige MELD-medlemmer. Det siger sig selv.

Men har du inviteret nogen af de andre?

- Det var jo ikke mig, der stod for arrangementet på det her tidspunkt. Jeg var ikke leder af butikken i 2014, så det vil jeg ikke svare på.

Intet ord om Dansk Folkeparti til EU-Parlamentet

DR Nyheder har fået indsigt i interne dokumenter, hvor Meld forklarer Europa-Parlamentet om, hvad de over 200.000 kroner er blevet brugt på.

Her fremgår det ikke, at de to konferencer skulle afholdes samtidig med Dansk Folkepartis sommergruppemøder. Det fremgår heller ikke ifølge de dokumenter, som DR Nyheder har fået indsigt i, at det udelukkende er politikere og ansatte fra Dansk Folkeparti, der skulle deltage.

Det får flere eksperter til at vurdere, at Morten Messerschmidt systematisk har vildledt Europaparlamentet, fordi man har sagt et for at få penge, men så tilsyneladende har brugt pengene på noget andet.

Men det afviser Messerschmidt:

- Der er slet ikke nogen tvivl om i min verden i hvert fald, at reglerne har været overholdt. At der så findes forskellige versioner af dagsordenerne, det må vi så se på. - Det ændrer bare ikke på, at der har været holdt en EU-konference, der økonomisk har været fuldstændig adskilt fra Dansk Folkepartis sommergruppemøde.

Så selv om der har været to arrangementer i MELD samtidig med, at der har været to sommergruppemøder i Dansk Folkeparti, så afviser du altså fuldstændig, at der kan være tale om støtte fra MELD til Dansk Folkeparti?

- Ja, det har netop været afregnet særskilt, afholdt særskilt. Man har sørget for en tematisk adskillelse. Så det er min klare overbevisning, at selvom tingene har ligget i forlængelse af hinanden, men netop ikke samtidig, jamen så er det inden for reglerne.

Så der er intet i det her, der er partistøtte til Dansk Folkeparti?

- Det er min klare overbevisning.