Messerschmidt tøver, men Dansk Folkepartis bagland peger på Pape som statsminister

Flere DF-medlemmer har Konservatives formand som favorit til statsministerposten.

Morten Messerschmidt sammen med Kim Christiansen og Pia Adelsteen. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, nægter at pege på, hvem der er hans foretrukne statsministerkandidat - Søren Pape Poulsen (K) eller Jakob Ellemann-Jensen (V)?

Heller ikke på partiets årsmøde i Herning i dag vil formanden pege på en favorit.

Men i Dansk Folkepartis bagland tegner der sig omvendt en helt klar favorit.

DR har talt med flere end 15 medlemmer af Dansk Folkeparti, som er taget til Herning for at være med til partiets årsmøde.

Blandt langt de fleste af dem er De Konservatives Søren Pape Poulsen den foretrukne statsministerkandidat.

- Jeg foretrækker Pape. Jeg er langt mere konservativ, end jeg er Venstre-mand, når man skal vælge mellem de to partier, siger Pia Adelsteen, der er tidligere folketingsmedlem og nu folketingskandidat for DF i Nordsjælland.

Søren Pape er også den foretrukne hos Mikkel Dencker, der er byrådsmedlem for Dansk Folkeparti i Hvidovre kommune og tidligere folketingsmedlem for partiet.

Han mener, at DF og Konservative er enige i flere ting, end Venstre og DF er, og han ser derfor et godt samarbejde med Søren Pape Poulsen for sig.

- Jeg tror, at der er mere samklang mellem DF og Konservative på emner som Gud, konge og fædreland, mens Venstre og Ellemann måske mere fokuserer på internationalisering og globalisering og dens slags ting.

Mikkel Dencker har tidligere siddet i Folketinget for Dansk Folkeparti, men blev ikke genvalgt i 2019. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix Denmark)

- Så jeg tror vi har flest grundlæggende værdier tilfælles med Pape, siger Mikkel Dencker.

Peger på Pape trods flere uger med uro

Også Finn Rudaizky, der er medlem af borgerrepræsentation i København og regionsrådet i Region Hovedstaden for Dansk Folkeparti, peger på Søren Pape Poulsen frem for Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg tror, at han er mere afslappet i omgangen med andre mennesker og i omgang med andre politikere, og det betyder utrolig meget for trivsel og også for de beslutninger, der skal træffes. Det er derfor, at pilen peger mod Pape, siger han.

Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, har ellers netop været igennem nogle – på godt jysk – trælse uger, hvor der er sat spørgsmålstegn ved hans troværdighed.

Både Ekstra Bladet og Jyllands-Posten har fortalt historier om uofficielle ministermøder med ministre fra Den Dominikanske Republik, og at Pape har viderefortalt forkerte historier om sin mand, Josue Medina Vasquez. De to skal nu skilles, oplyste Søren Pape Poulsen onsdag.

Finn Rudaizky sidder både i regionsrådet i Hovedstaden og borgerrepræsentation i København for DF. (Foto: (C) DR)

- Når du spørger direkte til en favorit af de to, så er det Pape. Jeg synes ikke, at der er noget, der umiddelbart taler imod Ellemann, men jeg synes, at den, der er skarpest på den økonomiske politik, det er Pape, og måske står han os også nærmest på det elementære med flygtninge- og indvandrerpolitikken, siger Jess Christian Persson, medlem af Dansk Folkeparti på Bornholm.

Også Jesper Witte, medlem af Dansk Folkeparti i Egedal, peger på Pape.

- Hvis det er de to, som valget står mellem, så er mit valg Pape, siger han.

Én peger på Ellemann-Jensen

Af de omkring 15 DF-medlemmer, DR har talt med om deres foretrukne statsministerkandidat, peger kun én på Jakob Ellemann-Jensen, der er formand for Venstre og var blå bloks eneste officielle statsministerkandidat, indtil Søren Pape Poulsen i august meldte sig som kandidat.

Den ene er Thies Mathiasen, formand for Dansk Folkeparti i Haderslev.

- Det er svært, for jeg ville foretrække Messerschmidt som statsminister. Men Jakob Ellemann-Jensen er nok den, der virker mest troværdig, efter alt det her er sket her den seneste tid med Pape, siger han.

Men Kasper Sørmer-Sørensen, der er folketingskandidat i Thisted for Dansk Folkeparti, kan både lide Søren Pape Poulsen og Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg foretrækker den, der kan give os mest at skulle sige. Jeg kan ikke sætte et navn på – jeg ønsker den, der giver os mest, siger han.

Messerschmidt lurepasser

Hos Nye Borgerlige har partileder Pernille Vermund sagt, at hun hælder til at pege på Søren Pape Poulsen som blå bloks bedste bud på en statsminister.

Men hun er også den eneste partileder fra blå blok, der nærmer sig et svar. Morten Messerschmidt vil først se, hvad de hver især potentielt kan give af politiske indrømmelser til Dansk Folkeparti.

Er din favorit Jakob Ellemann-Jensen eller Søren Pape Poulsen?

- Ja, det bliver i hvert fald en af dem. Det bliver i hvert fald ikke Mette Frederiksen, kan jeg sige. Men det vil være fjollet af mig at stå her og sige et navn, for så vil vedkommende jo føle sig sikker, og det skal ingen af dem gøre, før vi ved, hvad vi får af politiske indrømmelser, siger Morten Messerschmidt.

Hvem hælder du til?

- Jeg hælder til danskerne. Derfor siger jeg, at den af de to herrer, der vil give os og danskerne mest politik på udlændinge, sundhed, ældre og en hjælpende hånd til dem, der er ramt af den økonomiske krise, er den, som vi kommer til at pege på.

Morten Messerschmidt vil ikke pege på sin favorit som blå statsminister. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

Vi har talt med mange DF’ere i dag, og der er ingen tvivl om, at flest hælder til Søren Pape Poulsen. Hvad siger du til det?

- Jeg lytter til medlemmerne, men jeg tror også, at de går mest op i, hvad vi får ud af det politisk. Søren Pape Poulsen er et godt bud, men det kunne Jakob Ellemann-Jensen også være, siger han.

Du siger, du lytter til medlemmerne – retter du dig også efter det, når de siger, at de vil have Søren Pape Poulsen som statsminister?

- Det afgørende for mig er, at vi får den politiske indflydelse. Det er ikke, hvilket navn der står på brevsprækken i Statsministeriet. For mig handler det om, hvor vi får mest indflydelse. Det er det afgørende, men jeg lytter selvfølgelig også til medlemmerne.

Når man lytter til medlemmerne, så er det både et spørgsmål om tillid og politik, når de peger på Søren Pape Poulsen. Er du enig?

- Når det kommer til retspolitik, så er vi nok tættere på Konservative. Men hvis vi kigger på fordelingspolitik – velfærd – så tror jeg, at det er lettere for os at få vores politik igennem sammen med Venstre, siger Morten Messerschmidt.

Dansk Folkepartis årsmøde holdes i denne weekend i Herning Kongresscenter og slutter søndag eftermiddag.