Det gik, som Messerschmidt håbede.
For her til eftermiddag har dommerne i Østre Landsret afgjort, at der kan være tale om inhabilitet, da dommer Søren Holm Seerup var retsformand i byretten og idømte Morten Messerschmidt seks måneders betinget fængsel. Derfor skal Messerschmidts straffesag nu gå om.
Og den afgørelse falder i god jord hos næstformanden i Dansk Folkeparti.
- Det her er en god dag for det danske retssystem i den forstand, at man forstår at rette sine egne fejl, sagde Morten Messerschmidt, da han mødte pressen umiddelbart efter Østre Landsrets afgørelse.
- Følelserne sidder lidt ude på tøjet, indrømmede han, da det stod klart for ham, at den dom, som han blev idømt tilbage i august, nu ikke længere gælder.
- Jeg er selvfølgelig glad over, at det vi har oplevet i Lyngby Byret bliver slettet, og at dommen derfor ikke er gældende.
Dommeren likede kritiske opslag på Facebook
Morten Messerschmidt blev i august idømt seks måneders betinget fængsel for EU-svindel og dokumentfalsk i Lyngby Byret, hvor Søren Holm Seerup var retsformand.
Ekstra Bladet kunne tilbage i august kunne fortælle, at dommer Søren Holm Seerup havde trykket 'like' på et Facebook-opslag fra tidligere Venstre-politiker Søren Pind.
Opslaget problematiserede Morten Messerschmidt som næstformand i DF.
Herefter offentliggjorde Morten Messerschmidt selv en række andre eksempler på dommerens Facebook-kommentarer om Dansk Folkeparti, Meld-sagen og Morten Messerschmidt.
Eksemplerne rejste ifølge DF-næstformanden tvivl om Søren Holm Seerups habilitet, og det fik ham til at klage over dommerens adfærd til Den Særlige Klageret og rejse spørgsmålet i landsretten, som skulle behandle ankesagen.
I mandags fremlagde Messerschmidts forsvarer Peter Schradieck sin procedure i Østre Landsret, og her lagde han stor vægt på, at dommer Søren Holm Seerup i en lang periode havde tilkendegivet sine holdninger på sociale medier.
- Der er blevet dokumenteret over 20 opslag, som omhandler DF, Morten Messerschmidt og nærværende sag. Det viser, at dommeren over en otte-årig periode kontinuerligt har tilkendegivet samme holdning. Nemlig at han ikke sympatiserede med DF eller med Morten Messerschmidt. Heller ikke i kontekst af nærværende, fremlagde forsvarer Peter Schadieck.
Men ovre i den anden lejr, udtrykte anklager Andreas Laursen i mandags, at han ikke synes, at sagen var så lige til. For de omtalte likes kunne både pege i den ene og i den anden retning.
- Det efterlader et indtryk af, at retsformanden (Søren Holm Seerup red.) er nysgerrig og interesserer sig for mangt og meget i forhold til samfundsforhold. Der kommer sjældent en holdning til skue i de her opslag, sagde anklager Andreas Laursen i sin procedure til retsmødet i mandags.
- Hvis vi tager denne adfærd og siger, at det skal føre til, om der kan stilles spørgsmål ved hans upartiskhed. Det vil være urimeligt vidtrækkende for dommeres ytringsfrihed.
Men i dag - to dage efter at både forsvarer og anklager talte deres sag - blev det slået fast.
Landsretten har fundet, at der kunne rejses tvivl om dommerens fuldstændige upartiskhed, så han ikke måtte handle som dommer i byretssagen mod Morten Messerschmidt.
Derfor er byretsdommen ophævet, og sagen hjemvist til byretten, hvilket betyder at den skal gå om.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra hverken forsvarer Peter Schadieck eller anklager Andreas Laursen i dag efter afgørelsen.
DF-formand: Messerschmidt kan stadig stille op som formand
Sagen mod Morten Messerschmidt har været længe undervejs, og med Øster Landsrets afgørelse i dag, så trækker sagen endnu engang ud.
Men Østre Landsret traf den rigtige beslutning, mener formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl.
- Enhver tvivl skal komme den tiltalte til gode, og her er der berrettiget tvivl om, hvordan sagen har været behandlet af dommeren i byretten, og så har Østre Landsret ikke andet valg, end at lade sagen gå om, siger han.
Men at der nu går endnu længere tid, før det står klart, om Messerschmidt bliver dømt for EU-svindel og dokumentfalsk - ja, det har ikke nogen konsekvenser for Morten Messerschmidt formandskandidatur, siger den snart afgående formand Kristian Thulesen Dahl.
For uanset om sagen var forsat i landsretten, som var planlagt at blive afgjort i februar, eller at den nu skal gå om i byretten, som kan tage flere måneder, så vil det under alle omstændigheder være en afgørelse, som vil falde efter Dansk Folkepartis formandsvalg, der finder sted den 23. januar 2022, forklarer han.
- Morten Messerschmidt kan stille op, ligesom de tre andre kandidater, der er på plads lige nu. Og så er det op til medlemmerne at vurdere, hvem de ønsker skal overtage stafetten, siger den nuværende DF-formand.
Morten Messerschmidt er lige nu op imod Martin Henriksen, der i sidste uge bekendte sit kandidatur til formandsposten, hovedbestyrelsesmedlem Merete Dea Larsen samt regionsrådspolitikeren Erik Høgh-Sørensen.
Dommer Søren Holm Seerup har ingen kommentarer til kendelsen.