MeToo drives af et generationsopgør: 'Vi gamle har levet med, at sådan var det, og sådan gjorde mænd'

I går var en meget betydningsfuld dag, mener S-koryfæ Ritt Bjerregaard.

Den tidligere socialdemokratiske politiker Ritt Bjerregaard er særdeles tilfreds med, at Frank Jensen har trukket sig fra mange af sine poster. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Opgøret mod seksuelle krænkelser og magtmisbrug er blæst ind over dansk politik i rekordfart og har allerede haft enorme konsekvenser.

Mandag middag kom den foreløbige kulmination, da Frank Jensen (S) tog konsekvensen af en række vidnesbyrd om krænkelser og opgav sin politiske karriere.

At det lige nu går så stærkt skyldes i høj grad, at den unge generation af politikere for alvor har sat stolen for døren, lyder det fra flere sider.

Ifølge Ritt Bjerregaard slår MeToo-bølgen først for alvor igennem i Danmark nu - og den viser sig i høj grad som et opgør imellem generationer.

- Den nye generation af unge kvinder har markeret, at de ikke agter at finde sig i det. I den forbindelse skal vi ikke mindst takke Sofie Linde og mange af de unge politikere, der er stået frem, siger den tidligere S-minister og forhenværende overborgmester i København i Deadline.

Hun karakteriserer gårsdagens dramatiske beslutning fra Frank Jensen om helt at trække sig fra politik som "meget betydningsfuld".

- Man kan slet ikke overvurdere, hvad den kan komme til at betyde for kvinder, ikke bare i politik, men i det hele taget. Det er første gang, at vi ser, at en krænkelse virkelig fører til noget, siger Ritt Bjerregaard.

På tide med generationskontrakt

Den socialdemokratiske byrådspolitiker i Nyborg Sonja Marie Jensen stod for tre år siden frem og fortalte, at hun havde oplevet sexistiske kommentarer og "klap i røven" fra mandlige kolleger i sit arbejde på byens rådhus.

Hendes oplevelser satte dengang ikke ild til et større opgør med magtmisbrug, og hun blev efterfølgende beskyldt for at orkestrere et mediestunt. I en leder i Ekstra Bladet stod der sågar, at "hun valgte pr-vejen og at mistænkeliggøre alle. Det er faktisk lige så klamt som et klask i røven".

Men med Frank Jensens farvel til politik føler Sonja Marie Jensen, at hun endegyldigt har fået oprejsning.

Hun mener også, at der i høj grad er tale om et generationsopgør, når magtmisbrug og seksuelle krænkelser nu for alvor får konsekvenser.

- Vi har nogle andre grænser end tidligere, og ja, vi kan godt tillade os at kræve, at man respekterer dem. Det er på tide at lave en generationskontrakt, hvor man siger, at dem, der synes, at det er hyggeligt at stikke hånden op under en kjole, de må gå hjem og gøre det, siger hun.

Også Cecilia Zade Iseni, der er næstformand i Konservativ Ungdom, mener, at generationerne på mange måder står over for hinanden i disse dage.

- Mange prøver at gøre det her til en kamp imellem mænd og kvinder. Det tror jeg ikke, at det er. Jeg tror, at vores generation står sammen om at sige fra over for magtmisbrug og seksuel chikane. Det er ikke en kultur, nogen af os har lyst til at være en del af, og derfor stopper vi den nu, siger hun.

Bjerregaard: Vi kunne ikke lave det om

Selv Frank Jensen erkendte på pressemødet mandag, at det handler om forskelle på generationerne.

- Det kan godt ske, at der også er noget generationsmæssigt i det her. Det er jeg sikker på, at der er. Selvom jeg kun er 59 år, så er jeg startet tidligt i politik. Der var jo en voldsom macho-kultur, både i det politiske, faglige og i erhvervslivet. Det har jeg jo været en del af, sagde han.

Forklaringen på at opgøret med seksuelle krænkelser og magtmisbrug først er kommet nu, har flere svært ved at svare på.

Spørger man Ritt Bjerregaard, hvorfor hun ikke har konfronteret seriekrænkere i sit lange liv i både lands- og lokalpolitik, lyder svaret:

- Vi gamle har levet med, at sådan var det, og sådan gjorde mænd. Det gjaldt om at vide, hvem der var ude på noget, og hvornår man skulle holde sig for sig selv. Men vi anså det ikke for muligt, at det var noget, vi kunne lave om på, siger hun.

Da Ritt Bjerrgaard trådte ind i politik i begyndelsen af 1970'erne, kunne der i den grad tales om en mandsdomineret verden.

- Det vidste vi, og vi havde den opfattelse, at nu gjaldt det om at lære den at kende. Vi ville ikke være de pæne piger og finde os i overgreb. Vi var rabiate og havde rødstrømpebevægelsen i ryggen. Men vi konfronterede aldrig de mænd.

- Vi anså det ikke for noget, vi kunne lave om på. Vi kunne sørge for at undgå det og advare andre kvinder. På den måde prøvede vi at beskytte hinanden, siger Ritt Bjerregaard.

Sagerne som fældede Frank Jensen

 • 2004: Se og Hør kan fortælle, at Frank Jensen til en julefrokost i Socialdemokratiets ledelse har opført sig grænseoverskridende over for en kvindelig studentermedhjælper. Kvinden måtte bede Frank Jensen om at stoppe med sine tilnærmelser. Jensen undskyldte efterfølgende over for hende.

 • Frank Jensens kommentar i 2004: - Jeg husker ikke præcis, hvad der skete. Men jeg har åbenbart fået sagt noget, hun blev meget fornærmet over. Jeg tror, at man kan sige, at jeg lod munden løbe og gav hende nogle komplimenter, som hun så bare ikke opfattede i den ånd, de var fremsagt.

 • Frank Jensens kommentar i 2020: - Jeg vedkender mig, at jeg hen over bordet, til en kvindelig medarbejder – praktikant – kom med komplimenter som ikke blev opfattet som det, men blev opfattet krænkende. Og derfor er det selvfølgelig også på listen over der, hvor jeg har krænket.

 • 2011: Ekstra Bladet afslører, at Frank Jensen krænkede flere kvinder til en julefrokost. Der var russisk tema til julefrokosten, så snapsen var skiftet ud med vodka. Ekstra Bladet fortalte, hvordan overborgmesteren under dansen i Festsalen slikkede en ansat i øret og en anden blev slikket på halsen.

 • Frank Jensens kommentar i 2011: - Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at min glade dans på dansegulvet udviklede sig på en måde, hvor nogle har følt sig provokeret. Der er ikke nogen faglig sag. Der er ikke det, som i pressen er blevet kaldt en sexchikanesag. Det er der bare ikke.

 • Frank Jensens kommentar i 2020: - Der blev gennemført en undersøgelse, der ikke førte til nogen juridiske sanktioner. Men det fjerner selvfølgelig ikke, at jeg har et kæmpe ansvar, for også her at give en fuldstændig uforbeholden undskyldning over for de kvinder, som dansede med mig her i festsalen.

 • 2012: Jyllands-Posten fortæller i oktober 2020, om sagen fra 2012. Den handler om Maria Gudme, som på det tidspunkt var ansat som organisationssekretær ved Socialdemokraterne i København. Efter et seminar ender et socialdemokratisk selskab på et værtshus i Nyhavn. Hun kom til at sidde ved siden af Frank Jensen, som lagde en hånd på hendes. - Ja, så fortsætter hans hånd jo. Den bevæger sig helt op af mit inderlår. Her får jeg det rigtig ubehageligt, har hun fortalt til Jyllands-Posten.

 • Frank Jensens første kommentar: - Der kan være hændelsesforløb og detaljer, der er oplevet forskelligt, og det er ikke alt, jeg kan genkende. Men det, der står tilbage, er, at nogle kvinder har oplevet, at jeg har overskredet deres grænser. Ansvaret ligger hos mig, og det beklager jeg dybt.

 • Frank Jensens efterfølgende kommentar: - Jeg har også virkelig behov for endnu en gang at understrege min dybe dybe undskyldning overfor Marie Gudme. Hun har lært mig mange ting i den proces, vi har været igennem her.

 • 2017: En anonym politiker fra Borgerrepræsentationen fortæller i Jyllands-Postens artikel også, at hun blev krænket af Frank Jensen i 2017. Det skete efter et møde på Rådhuset, hvor der var øl på bordet. - Pludselig er der en person under bordet, der tager mit ben op og begynder at nusse det. Men så ser jeg under bordet, at det er så Frank Jensen, der sidder og nusser mine ben og mine fødder. Så jeg trækker dem til mig uden at sige noget højt. Jeg gider ikke lave en scene, siger hun til Jyllands-Posten.

 • Frank Jensens første kommentar til Maria Gudme dækker også over denne sag.

 • Frank Jensens efterfølgende kommentar: Som jeg har forstået det, som jeg ikke kan genkende, men så ligger den i 2017.

 • 2020: Formanden for DSU i København Cecilie Sværke Priess fortæller søndag den 18. oktober, at hun er bekendt med yderligere otte sager om krænkelser fra Frank Jensen. Ifølge DSU-formanden er de syv videregivet til den advokatordning, som Socialdemokratiet har igangsat. Det kommer frem, at Cecilie Sværke Priess selv er blandt de kvinder, der anklager Frank Jensen for at have krænket dem.

 • Frank Jensens kommentar: Frank Jensen afviser at have krænket Cecilie Sværke Priess. Han siger, at sagen handler om, at han hilste på hende med en kindkys til et arrangement i Fælledparken, hvor han var sammen med sin kone og barnebarn. - Så det er ikke en historie, jeg på nogen måde kan genkende.