Mette F. beskyldes for at svigte samfundets svageste

Socialdemokratiet begår løftebrud, og lader de psykisk syge i stikken, lyder kritikken fra flere sider.

Statsminister Mette Frederiksen under åbningsdebatten i Folketinget på Christiansborg i går (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes regering bliver kraftigt kritiseret for at svigte de svageste i samfundet. Kritikken går på, at regeringen ikke har sat ekstra penge af til psykiatriområdet i sit finanslovsudspil.

- Det er jo rystende at se, hvad det er for et finanslovsudspil, som Socialdemokratiet spiller ud med. Der er ikke en krone mere til psykiatrien, siger De Radikales ældre- og forebyggelsesordfører Nils Sjøberg og fastslår:

- Det er løftebrud i allerhøjeste grad. Og ikke bare er det løftebrud – det er også et svigt af samfundets svageste.

Hvorfor mener du, at det er et løftebrud?

- Det er et løftebrud, fordi Socialdemokratiet i den sidste del af valgkampen gik ud og lovede, at de ville lave en handlingsplan og et markant løft til hele psykiatriområdet. Det har de overhovedet ikke gjort, og derfor er det et løftebrud. Og det er altså samfundets svage, de psykisk syge, som ikke er i stand til at råbe op, siger den radikale ordfører.

En halv milliard om året

To uger før danskerne skulle stemme ved folketingsvalget i juni i år, gik Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen på banen med en storstilet 10-års plan for styrkelse af psykiatrien.

Nu skulle børn have mulighed for gratis psykologhjælp, hvis de har let til moderat angst eller depression, lød det blandt andet i Socialdemokratiets 11-punktsplan, som Mette Frederiksen personligt stillede sig i spidsen for.

- Det vigtigste for os med en 10-års-plan for psykiatrien er at få givet psykiatrien det løft, der skal til, for at vores alvorligt psykisk syge får en bedre behandling. Og at vi bliver bedre til at forebygge den psykiske sårbarhed, vi desværre oplever blandt mange børn og unge, sagde Mette Frederiksen til DR.

Og så satte Frederiksen trumf på ved at fastslå, at hun er villig til at afsætte op til en halv milliard kroner om året. På den baggrund havde formanden for Landsforeningen Sind, Knud Kristensen, forventet, at en ny regering ville betyde penge på bordet til de psykisk syge fra begyndelsen.

- For os er det dybt skuffende, at der ikke er sat noget af i finanslovsudspillet, siger Knud Kristensen.

Men Socialdemokratiet har jo ikke sagt, at pengene skulle falde i den første finanslov?

- Nej, det har de selvfølgelig ikke, men det har helt klart været vores forventning, og jeg tror ikke, at vi er de eneste, der har haft den forventning. Det kan godt være, at det ikke blev sagt udtrykkeligt, men det er sådan, vi har hørt det, siger Knud Kristensen.

Han konstaterer at hvis S-regeringen ikke ændrer mening, så vil de "nødvendige forbedringer i psykiatrien" først kunne sættes i værk fra 2021.

- Det synes jeg ikke, at man kan byde de mennesker, som hver dag oplever ikke at kunne blive indlagt eller dem, som bliver udskrevet for tidligt, hvis de har fået kæmpet sig til en indlæggelse, siger Knud Kristensen og tilføjer, at psykisk sårbare børn og unge dermed også vil "blive ladt i stikken".

Hos landsforeningen for pårørende, Bedre Psykiatri, er bekymringen også til at tage og føle på.

- Det er selvfølgelig en skuffelse, når vi i valgkampen var blevet lovet en 10-årsplan, siger landsformand for Bedre Psykiatri Knud Aarup.

Han advarer om, at de manglende ekstra penge vil få fatale konsekvenser.

- Hvert eneste år er der børn og unge med en psykiatrisk diagnose, som ikke får hjælp, og som dermed mister fodfæste i livet. De får ikke uddannelse, de får ikke arbejde, og de får sandsynligvis et liv på overførselsindkomst. Det er konsekvensen, siger Knud Aarup.

Tavs minister

DR Nyheder prøvede gentagne gange i går af få sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at stille op til interview - men forgæves.

Til sidst henviste Sundhedsministeriets presseafdeling til Socialdemokratiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff. Han maner til besindighed og siger, at der er "behov at tænke psykiatri på en helt anden måde, end vi har gjort tidligere".

- Der er behov for lange kloge beslutninger, og lang og klog planlægning. Og så er der behov for bred opbakning, og det er det arbejde, som vi sætter i gang nu her, hvor vi inviterer Folketingets partier og alle relevante interessenter til at byde ind på, hvordan vi kan lave en langsigtet psykiatriplan, siger Rasmus Horn Langhoff.

Men derfor kan I da godt sætte penge af i den nuværende finanslov?

- Ja men vi synes, at vi skal gøre tingene i den rigtige rækkefølge, siger Rasmus Horn Langhoff.

Han afviser samtidig kritikken om, at S-regeringen løber fra sit valgløfte om et løft til psykiatrien.

- Jeg synes, det er rigtigt godt, at De Radikale ivrige for at få gjort noget ved psykiatriområdet. Og jeg kan berolige dem med, at det er vi også, siger Rasmus Horn Langhoff.

Men hvis det betyder så meget for jer, hvorfor sætter I så ikke penge af nu?

- Fordi vi gerne vil tage tingene i den rigtige rækkefølge. Fordi vi gerne vil have en 10-årsplan, som er vedtaget bredt i Folketinget, og som nyder bred opbakning også fra organisationerne, som har stor viden, siger Rasmus Horn Langhoff.

Flere sengepladser

Enhedslistens frontfigur Pernille Skipper mener også, at de manglende ekstra penge vil få store konsekvenser.

- Jeg er rigtigt, rigtig bekymret for, at der ikke er afsat en eneste krone til psykiatrien, som jo er et område, der blevet forsømt i mange år. Vi ved, at der er syge, der i dag bliver udskrevet, selv om de har behov for behandling. Det skal vi have stoppet.

- Og derfor er en af vores hovedprioriteter i finansloven, at få afsat en akut-milliard til psykiatrien. Vi skal have flere sengepladser og flere hænder, siger Pernille Skipper.

Også De Radikale vil presse regeringen til at sætte flere penge af til psykiatrien i de kommende finanslovsforhandlinger.

- Det er dem, som har det skidt i vores samfund, og som har svært ved at råbe op. De mennesker skal vi hjælpe nu, siger Nils Sjøberg.