Mette Frederiksen afviser en konkret corona-plan: 'Vi kan stå i en helt anden situation om tre uger'

Det er ikke politiske beslutninger, som stopper smitten, men danskernes evne til at holde afstand og spritte af, siger statsministeren.

Den stigende corona-smitte skal stoppes, inden tallene løber løbsk.

Men statsminister Mette Frederiksen kommer ikke til at fremlægge en konkret plan for at bremse udviklingen, siger hun til DR Nyheder.

- Vi ved godt allesammen, hvad der virker, siger Mette Frederiksen og henviser til de corona-retningslinjer, som danskerne blev bekendt med i foråret.

- Jeg bliver nødt til at sige både til politiske kollegaer og til journalister, at det med at bede om en konkret plan om en virus er en mærkelig diskussion, for vi var i en helt anden situation for tre uger siden, og vi kan stå i en anden situation om tre uger.

- Derfor handler det lige nu om at følge situationen meget tæt og minde hinanden om, at supervåbnet faktisk ikke er politiske beslutninger. Det er, hvad vi gør hver især. Det er håndsprit, håndvask og afstand. Med stigende smittetal er der behov for, at vi allesammen går tilbage og gør alt det, som danskerne var gode til i foråret, siger statsministeren.

Flere lokale retningslinjer

Antallet af nye tilfælde med covid-19 er de sidste par uger steget med udbrud i blandt andet Aarhus og Ringsted, og derfor skal indsatsen mod corona i højere grad ske lokalt, påpeger Mette Frederiksen.

Det er eksempelvis tilfældet i Aarhus, hvor det nu er et krav at bære mundbind i den offentlige transport. Samtidig er flere af kommunens medarbejdere blevet bedt om at arbejde hjemmefra.

Statsministeren understreger, at kravet om mundbind i visse situationer i det offentlige rum sagtens kan blive landsdækkende.

- Der er stadigvæk meget stor forskel på smittetrykket i Danmark, og vores strategi er den lokale og regionale indsats. Der kan også være behov for nye nationale initiativer, for eksempel hvad angår masker og mundbind, og det skal man begynde at indstille sindet efter, siger hun.

Hellere mundbind end nedlukning

Statsministeren vil hellere indføre et påbud om, at danskerne skal bruge mundvind i for eksempel den offentlige transport og i supermarkedet end at skulle lukke landet ned igen.

- Vi har behov for at holde Danmark kørende og arbejdspladser i gang. Når vi i dag går ud og siger, vi igen skal holde afstand og tage denne her situation så alvorligt, som det er påkrævet og varsler danskerne om, at det kan være nødvendigt at indføre med påbud, at man skal bruge masker, så er det for at undgå en nedlukning, som vi så i marts.

I næste uge skal statsministeren sammen med Folketingets øvrige partier forhandle om den videre udvikling i genåbningen af Danmark.

Som det ser ud nu med smittespredningen i Danmark, kommer diskoteker og spillesteder dog næppe til at åbne, idet det ikke vil være sundhedsmæssigt forsvarligt, siger statsministeren.

- Udviklingen er bekymrende. Vi har haft en relativ rolig sommer, men nu ser vi stigende smittetal, så derfor bliver vi nu nødt til allesammen igen at tage denne her situation meget alvorligt, siger Mette Frederiksen.

Facebook
Twitter