Mette Frederiksen arbejder uden bagkant: Ingen deadline for en ny regering

Alle partier er inviteret til forhandlinger i dag.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen blev i går udpeget som kongelig undersøger, og i dag indleder hun arbejdet med at undersøge, om hun kan danne en ny regering.

Det sker på Christiansborg, hvor hun har indkaldt alle de andre ni partier samt de nordatlantiske mandater til de første af formentlig mange møder. Venstre er som Folketingets næststørste parti inviteret som de første til morgenkaffe, og så vil resten af partierne følge i løbet af dagen. Radikale Venstre slutter forhandlingsrækken af engang i aften.

Der er mange modstridende forhandlingspositioner. Mette Frederiksen sigter mod en ren S-mindretalsregering, SF vil have en regering med flere rød-grønne partier, og Radikale vil have Mette Frederiksen til at forpligte sig til at sætte en ny retning for Danmark, før hun kan indtage Statsministeriet.

Og i blå blok foreslår Venstre-formand og fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen at danne en regering hen over midten i dansk politik med sig selv som statsminister.

Udover Mette Frederiksen vil politisk ordfører Nicolai Wammen og gruppeformand Henrik Sass Larsen deltage i forhandlingerne.

Der er formelt set ingen deadline

Hvis det ikke lykkes for Mette Frederiksen at danne regering i første omgang ud fra det mandat, hun fik af dronningen i går, skal partierne ud i en anden dronningerunde. Og sådan kan det i princippet blive ved uden bagkant, indtil der er dannet en regering.

- Der er formelt set ikke nogen grænse for, hvor lang tid det må tage at danne regering eller hvor mange dronningerunder, der må være, fortæller Flemming Juul Christiansen, der er lektor i politik og forvaltning ved Roskilde Universitet.

- Men i praksis vil der nok på et tidspunkt være en deadline, hvor man siger, at kan man ikke komme videre, så der må udskrives nyvalg. Men vi har aldrig været der, for der er altid blevet dannet en regering efter noget tid, tilføjer han.

Amalienborg i går lod Mette Frederiksen da også forstå, at hun ikke selv har lagt nogen sommerferieplaner.

Schlüter var gennem fire dronningerunder i 1988

I en dronningerunde er partierne på skift på besøg hos majestæten for at fortælle, hvem de foretrækker som leder af forhandlingerne om en ny regering. Dronningen udpeger den politiker, der har flest mandater bag sig, til at lede forhandlingerne. Det kaldes en kongelig undersøger, og det er lige nu Mette Frederiksen.

Når man ser tilbage på de seneste 30 års folketingsvalg, har det i gennemsnit taget lige knap to uger at danne regering.

- Senest, vi havde en kompleks regeringsdannelse i Danmark, var i 1988, hvor den konservative Poul Schlüter skulle ud i fire dronningerunder, før han kunne danne regering. Det krævede også fire dronningerunder efter valget i 1975, hvor regeringsdannelsen tog mere end en måned, siger Flemming Juul Christiansen.

Ved folketingsvalget i 2015 kunne Lars Løkke Rasmussen præsentere sin smalle Venstre-regering efter 20 dage og to dronningerunder. I første omgang havde Liberal Alliance nemlig bedt ham undersøge muligheden for at danne en borgerlig flertalsregering, hvilket ikke lod sig gøre.

Regeringsdannelser har trukket ud over hele Europa

Når vi har tradition for forholdsvis korte regeringsdannelser i Danmark, skyldes det dels en politisk kultur, men der er også nogle rent formelle bestemmelser, der gør den danske regeringsdannelse forholdsvis lettere end i nogle af de andre europæiske lande.

- Først og fremmest skal regeringen ikke igennem en afstemning i Folketinget. Den må blot ikke have et flertal imod sig, siger Flemming Juul Christiansen.

Se her, hvad en dronningerunde er og hvordan det fungerer i videoen. Artiklen fortsætter.

Han henviser til, at parlamenterne i en række andre lande skal godkende en ny regering ved en afstemning. I Sverige må der eksempelvis ikke være et flertal imod en ny regering, når der er afstemning om den i Riksdagen. Svenskerne har også en deadline for regeringsdannelsen:

- Riksdagens formand må fire gange bede Riksdagen tage stilling til en statsministerkandidat og en regeringskonstellation. Hvis de bliver stemt ned hver gang, skal der udskrives valg efter fjerde gang, siger Flemming Juul Christiansen.

Den nuværende svenske regering var eksempelvis mere end fire måneder undervejs. Og hvis man kigger ud over Europa-kortet, har regeringsdannelsen i flere lande trukket ud.

Rekorden i lang regeringsdannelse går til belgierne, der i 2011 brugte 18 måneder på at danne en ny regering. Ved valget tre år senere, i 2014, gik der "kun" fem måneder, før Belgien havde en ny regering.

I Spanien tog regeringsdannelsen i 2016 hele ti måneder, mens man i Holland sidste år måtte vente syv måneder på den nye regering.

Hvad er en dronningerunde?

Dronning Margrethe under sit sommertogt med Kongeskibet Dannebrog i Nyborg Kommune, fredag den 31. maj 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)
  • I en dronningerunde besøger to repræsentanter fra hvert parti i Folketinget regenten for at give deres råd om, hvem der skal være statsminister eller lede forhandlingerne om at danne en ny regering.

  • På baggrund af partiernes råd udpeger dronningen enten en en såkaldt kongelig undersøger, der så bliver forhandlingsleder, eller hun kan pege på en partileder, som får til opgave at danne en ny regering med sig selv som statsminister - en designeret statsminister, kaldes det.

  • Hvis dronningen udpeger en kongelig undersøger, skal vedkommende forsøge at finde et flertal til at danne en ny regering - eller sikre sig, at der ikke er et flertal imod den kommende regering.

  • Lykkes det, går den kongelige undersøger tilbage til dronningen og får til opgave at danne en regering. Lykkes det ikke, vil partierne blive indkaldt til en ny dronningerunde, og der vil blive udnævnt en ny kongelig undersøger.

  • Dronningerunden blev indført i 1909. Den er ikke skrevet ned i nogen lov, så det er nærmere en sædvane og tradition. Regentens rolle i regeringsdannelsen er dog bestemt i grundloven, der siger, at regenten udnævner og afskediger statsministeren. Den fungerende statsminister og Statsministeriet rådgiver fra sidelinjen.

  • En dronningerunde kan også blive aktuel, hvis den siddende regering vælger at træde tilbage uden at udskrive valg.

  • Kilde: Ft.dk

FacebookTwitter