Mette Frederiksen beklager mail om angreb på Venstre

Men det er ikke godt nok for Venstre, der ikke vil møde op til dagens forhandlinger.

Statsminister Mette Frederiksen beklager, at Socialdemokratiet planlagde angreb mod Venstre i de igangværende udligningsforhandlinger. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

En enkelt mail, der aldrig skulle have været læst af folk uden for Socialdemokratiet, har i denne uge stjålet al opmærksomhed på Christiansborg og truet med at køre de centrale forhandlinger om en udligningsreform af sporet.

Mailen afslørede, at Socialdemokratiet planlagde angreb på Venstre, samtidig med at partitoppen opfordrede til at droppe "Christiansborg-pjat" og få lavet en aftale om fordelingen af milliarder af kroner mellem kommunerne.

- Der er altid regeringens opgave at sørge for et godt forhandlingsklima, og det kan man ikke sige, at sådan en mail bidrager til, så det beklager jeg, siger statsminister Mette Frederiksen (S) foran alle de øvrige partiledere under spørgetimen i folketingssalen.

Mailen indeholder en plan for, hvordan Socialdemokratiet skal angribe Venstre i pressen og på sociale medier under forhandlingerne om en udligningsreform. Den interne mail blev ved en fejl sendt til en journalist på Jyllands-Posten.

Planen om angreb kom samtidig med, at Socialdemokratiet opfordrede til et samarbejde netop med Venstre.

Ellemann-Jensen: Vi kommer ikke til forhandlinger i dag

Men Mette Frederiksens beklagelse er ikke nok for Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen. Efter spørgetimen siger han til de fremmødte journalister foran folketingssalen:

- Vi kommer meget gerne tilbage til forhandlingslokalet på et tidspunkt, når vi har fået styrket den tillid, der altså ligger på et meget lille sted i øjeblikket. Vi er inviteret til forhandlinger i dag, og det kan jeg forsikre, at vi ikke kommer.

- Jeg tror, der skal ske en udskiftning i personkredsen i det lokale, vi sidder i. Der er nogle mennesker, vi ikke har særligt meget tillid til lige nu, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Er det ministre, I ikke har tillid til?

- Den drøftelse skal jeg nok tage med regeringen. Men det er altså op til regeringen at få reetableret den tillid, der har lidt en meget voldsom skade, og som ikke er blevet forbedret efter spørgetimen i dag, hvor statsministeren erkender, at hun har været vidende om den her måde at arbejde på – uden at gøre noget ved det.

- Tilliden er forsvundet fra de her forhandlinger. Og vi kan konstatere efter de svar, statsministeren gav i folketingssalen, at det rejser flere spørgsmål end det besvarer.

Frederiksens egen rådgiver kendte til angrebsmail

Under selve spørgetimen inde i folketingssalen mindede Jakob Ellemann-Jensen om, at Mette Frederiksen selv "ofte taler om, at tillid er vigtigt".

Tilliden har lidt et alvorligt knæk i de igangværende udligningsforhandlinger, siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen under dagens spørgetime i folketingssalen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Den tillid, der er nødvendig for at forhandle det her, den har godt nok - i bedste fald - lidt et voldsomt knæk, sagde Jakob Ellemann-Jensen og ville vide, om Mette Frederiksen selv eller hendes folk i Statsministeriet kendte til angrebsplanerne.

- Jeg beklager ikke kun mailen. Hvis man skal beklage noget, skal det jo være indholdet af det. Venstre og Socialdemokratiet er begge partier, der kan gå ind i en diskussion og være hårde ved hinanden, svarede Mette Frederiksen og tilføjede:

- Men selvfølgelig skal man også på et andet tidspunkt gå ind i det rum, hvor det kun handler om at forhandle og finde det resultat, som begge partier har en meget stor interesse i.

Mette Frederiksen fortæller, at en af hendes tre egne særlige rådgivere i Statsministeriet kendte til indholdet i mailen.

- Selvfølgelig ved jeg også, at der er en diskussion i Socialdemokratiet om, hvordan vi håndterer udligningsspørgsmålet på den rigtige måde. Men den ordlyd og den ånd, der ligger bag ordene, det er ikke det, der skal gøre sig gældende, når vi forhandler med Folketingets partier, siger hun.

Selv blev Mette Frederiksen efter eget udsagn først bekendt med mailen søndag i forbindelse med Jyllands-Postens artikel.

Udligningsforhandlingerne skal ende ud i en reform af fordelingen af milliarder af kroner mellem landets 98 kommuner.