Mette Frederiksen bliver Danmarks næste statsminister

Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre er blevet enige om at gøre Mette Frederiksen til statsminister.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bliver Danmarks næste statsminister.

Det har partierne bag de seneste ugers regeringsforhandlinger - Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale Venstre - til midnat præsenteret efter mange timers forhandlinger i løbet af i tirsdagen.

Det bliver en ren socialdemokratisk mindretalsregering med opbakning fra de tre andre partier, lød det fra S-formanden kort før midnat.

- Vi kunne ikke vide, om det ville lykkes, da vi gik i gang. Det er fire partier med en meget forskellig historie og forskellige holdninger. Nu er vi kommet i mål.

- Dermed viser vi, at når danskerne går ned og stemmer, som de gjorde, så kan et nyt flertal omsætte deres håb til konkret handling, siger Mette Frederiksen.

Partierne er blevet enige om en "fælles forståelse" om en politisk retning, efter at forhandlingerne om en ny regering med Mette Frederiksen i spidsen har været i gang i 20 dage siden folketingsvalget 5. juni.

Aftalen er nedskrevet i et 18 sider langt dokument med titlen 'Retfærdig retning for Danmark'.

På et pressemøde efter præsentationen af aftalen fortæller Mette Frederiksen, at den nye aftale ikke er en endelig liste.

- Den fælles forståelse, vi har nu, er ikke en udtømmende liste. Det er den liste, der skal drive den regering, som jeg præsenterer for hendes majestæt dronningen i morgen, siger hun.

Til gengæld kommer Mette Frederiksens nye regering ikke til at udarbejde et såkaldt regeringsgrundlag, som mange regeringer ellers arbejder ud fra, siger hun på pressemødet.

Klima, minimumsnormeringer og mindre ulighed

De fire partier er gennem de næsten tre ugers forhandlinger blevet enige om formuleringerne i et papir, der beskriver den nye regerings politik.

- Det er et politisk papir, der som et af de første i verden virkelig sætter de grønne ambitioner op. Vi vil lave en klimaplan, en bindende klimalov og reducere udslip af drivhusgasser med 70 procent, siger Mette Frederiksen.

SF-formand Pia Olsen Dyhr fortæller, at en af partiets mærkesager, de lovbundne minimumsnormeringer i daginstitutionerne, er blevet en del af den nye aftale. De nationale test vil også blive afskaffet, lyder det.

- Vi leverer på en klimaindsats, der er i verdensklasse, og vi leverer på lovbundne minimumsnormeringer. Børnene i daginstitutionerne får en helt anden hverdag, siger Pia Olsen Dyhr.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, lægger særligt vægt på, at partiet har fået lovning på, at Danmark ikke skal blive mere ulige økonomisk.

- Vi har fået et meget klart løfte om, at uligheden skal bekæmpes. Når vi skal finde pengene, så skal det ske på en socialt retfærdig måde, siger Pernille Skipper.

Dropper Lindholm

Samtidig understreger Morten Østergaard, Radikale Venstres politiske leder, at der er enighed på det økonomiske område, hvor der nu også skal åbnes for udenlandsk arbejdskraft.

- Det skib, vi har sat i søen, er lastet med økonomisk ansvarlighed, siger Morten Østergaard.

Og så er der enighed om at droppe øen Lindholm som udrejsecenter for kriminelle udlændinge, asylbørnene skal ud af Sjælsmark og flyttes til et nyt udrejsecenter, og at Danmark igen skal tage kvoteflygtninge, oplyser partierne.

Der er ikke fundet en løsning på, hvad der skal stå i stedet for Lindholm, og der er heller ikke sat tal på, hvor mange kvoteflygtninge Danmark skal tage.

På nogle punkter - men kun nogle - bliver der altså tale om nye toner i udlændingepolitikken, lader Mette Frederiksen forstå på det efterfølgende pressemøde.

- Vi introducerer nu som noget nyt i dansk udlændingepolitik sund fornuft, siger Mette Frederiksen med henvisning til eksempelvis at få børnene ud af Sjælsmark, hvor de bor op ad et skydeområde.

- Men den brede udlændingepolitik står fast, også med denne aftale. Så alt, der handler om straksopbremsning, familiesammenføring, bandepakke, udvisning af kriminelle udlændinge og aftaler om statsborgerskab og paradigmeskifte, det står også efter aftalen her. Det har været vigtigt for os, siger Mette Frederiksen.