Mette Frederiksen: Brug for private milliarder til at indfri klimamål

Statsministeren ser private investorer som afgørende for, at Danmark når sine klimamål.

Mette Frederiksen er i dag til klimatopmøde i New York. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Regeringen når kun sine målsætninger om en markant reduktion af drivhusgasser, hvis private investorer hjælper til med milliarder af kroner.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter de danske pensionskasser har fremlagt deres planer om investeringer i grønne aktiviteter. Frem mod 2030 planlægger de danske pensionskasser tilsammen at investere 350 milliarder kroner af danskernes pensionsopsparinger i grønne tiltag.

- Jeg er af den overbevisning, at hvis vi politisk skal kunne levere på de ambitiøse mål, vi har sat os, så bliver vi nødt til i høj grad at basere det på privat kapital, siger Mette Frederiksen i et interview med DR Nyheder.

Opbakning til reduktion på 70 procent

På kort tid er der opnået stor tilslutning til, at Danmark skal sænke sin udledning af drivhusgasser med 70 procent målt i forhold til udledningen i 1990.

Socialdemokraterne ændrede selv kurs under regeringsforhandlingerne efter valget. Senest har De Konservative og Dansk Folkparti også bakket op, ligesom Dansk Industri på erhvervslivets vegne i sidste uge meldte ud, at de også er med på målet.

Det glæder Mette Frederiksen.

- Det ser ud, at vi kan få et bredt flertal i Folketinget, og nu kommer de private investeringer og dermed den kapital, der skal til, for at det kan realiseres. Hvis vi skal nå i mål med de her klimamålsætninger, så skal vi ikke have mange barrierer mellem os. Så jo mere privat kapital, jo bedre.

Tæt samarbejde mellem erhvervsliv og stat

Er du ikke bekymret for, at det private erhvervsliv skal levere så stor en del. For du må stille sig selv spørgsmålet: Hvem kommer så til at bestemme?

- Det er jeg ikke bekymret for, for jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi skal nå i mål med det, vi gerne vil på klimaområdet, så skal det være i et offentligt og privat partnerskab. Vi kan noget, men skatteyderne i Danmark kommer aldrig til at kunne finansiere investeringer af den her kaliber, for der er mange andre opgaver, der også er vigtige.

- Så jeg ser i virkeligheden gerne, og det kan måske undre, når jeg er socialdemokrat, et endnu tættere samarbejde mellem både erhvervslivet og os som stat, men også meget, meget gerne et endnu tættere samarbejde mellem offentlig og privat forskning, siger Mette Frederiksen.