Mette Frederiksen: Danmark vil fortsat være lukket ned frem til 13. april 2020

Store dele af landet vil fortsat være lukket ned til efter påske.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forlænger den delvise nedlukning af Danmark til efter påskeferien.

OBS den 20. januar 2021: Vi kan se, at denne artikel i øjeblikket bliver meget læst, men vil gøre opmærksom på, at den er skrevet for knap 10 måneder siden, nemlig den 23. marts 2020.

*******

Den delvise nedlukning af Danmark, hvor skoler, institutioner og butikker er lukket, vil fortsætte til efter påskeferien. Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet:

- I dag er det 12 dage siden, regeringen og myndighederne begyndte at lukke Danmark ned. Det lykkedes i fællesskab, at vi har ændret vores adfærd meget gennemgribende, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt, at vi som land holder fast. Det er afgørende. Vi har en tro på, at det nytter. Det er vigtigt, at vi som land holder fast. Jeg ved, at det er rigtig svært for mange mennesker, men vi tror på, at det virker.

- Derfor forlænger vi alt det, vi har sat i gang, indtil 2. påskedag, altså 13. april, siger Mette Frederiksen.

"Vi kommer ikke til at have en nedlukning af Danmark i længere tid, end det er nødvendigt," siger statsminister Mette Frederiksen (S) på dagens pressemøde. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Hun har her til formiddag talt med de øvrige partiledere i Folketinget, der bakker op om forlængelsen.

Statsministeren medgiver, at det bliver svært at efterleve forholdsreglerne om ikke at mødes mere end 10 personer ad gangen i påskeferien.

- Her er mange familier vant til at mødes. Det bliver svært, men vi har brug for, at vi alle tænker os godt om. Vi må bruge andre medier til at tale sammen. Det kan være Facetime eller et gækkebrev.

- Vi skal holde os mere hjemme, end vi plejer. I er nødt til at blive hjemme i påsken, så smitten ikke spredes fra en landsdel til en anden, siger hun og opfordrer samtidig danskerne til ikke at rejse ud af landet i påskeferien:

- Tag ikke på skiferie til Sverige.

Artiklen fortsætter under grafikken, der viser regeringens corona-tiltag, som nu forlænges i yderligere nogle uger:

Skoler lukket tre uger endnu

Da Mette Frederiksen på et pressemøde 11. marts annoncerede den delvise nedlukning af landet, var det i første omgang i to uger - altså frem til på fredag. Men den delvise nedlukning vil altså nu fortsætte yderligere nogle uger - henover påsken.

Det betyder blandt andet, at dagtilbud og skoler vil være lukket i hvert fald tre uger endnu, så forældre landet over skal forberede sig på fortsat hjemmeundervisning.

KL-formand Jacob Bundsgaard (S) forsikrer, at der fortsat er nødpasning til de forældre, der ikke har mulighed for at passe deres børn derhjemme. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

De familier, der har behov for nødpasning, vil fortsat kunne regne med hjælp fra det offentlige, understreger Jacob Bundsgaard (S), der er formand for Kommunernes Landsforening:

- Vi har god kapacitet til at tage vare på børn og unge. 1,2 procent af børnene er mødt frem til nødpasning i dagtilbud, siger han på pressemødet i Statsministeriet.

Flere borgerlige partier har foreslået, at forældre ikke længere skal betale til daginstitutionspladser på de lukkede institutioner, og det erklærer Mette Frederiksen sig klar til at "diskutere".

- Men jeg tror, jeg vil sige helt generelt: Der er ikke mange af os, der kan forvente, at vi kommer til at gå igennem det her, uden det har en pris – altså at der er aktivitet, som bliver udskudt eller aflyst, selvom man har betalt for det. Det er vigtigt at efterstræbe en rimelig balance, siger hun.

Myndigheder forventer, at epidemien topper om fire uger

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm forventer, at corona-epidemien vi toppe om fire uger. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Sundhedsmyndighederne forventer, at corona-epidemien topper i Danmark om fire uger - altså omring den 20. april. Det er altså en uge efter, at skolerne ifølge den nuværende plan skal åbne igen.

Adspurgt om det er realistisk, at landets elever og studerende er tilbage på skolebænken efter påskeferien, svarer Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm:

- Vi kommer løbende til at opdatere vores risikovurdering og effekten af de mange tiltag, der er sat i værk i forhold til at stoppe smittespredningen.

- Hvis man vil undgå, at vores sundhedsvæsen kæntrer, bliver vi nødt til at holde fast nu, siger han på pressemødet.

'Jeg afviser ikke, at der kan være behov for yderligere tiltag'

Restauranter, storcentre, biografer, fitnesscentre, frisører og en lang række andre butikker vil også fortsat være lukket frem til 13. april.

Forlængelsen omfatter også hjemsendelsen af offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner som eksempelvis læger og sygeplejersker. Regeringen opfordrer fortsat også til, at så mange privatansatte som muligt arbejder hjemmefra til efter påskeferien.

Flere andre lande, blandt andre Italien, Frankrig og Spanien, har indført deciderede udgangsforbud - og senest forbød Tyskland i går, at man mødes mere end to personer ad gangen.

På pressemødet bliver Mette Frederiksen spurgt, hvorfor hun i dag blot forlænger de eksisterende tiltag i stedet for at præsentere yderligere tiltag i stil med de øvrige europæiske lande.

- Vi har gjort ganske meget i Danmark, og vi har gjort det hurtigt. Vores forhåbning er, at vi samlet set vil ligge bedre på håndtering af krisen end andre europæiske lande, vi har set. Derfor fortsætter vi bekæmpelsen af smittespredningen, hvis danskerne fortsætter med at respektere reglerne, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Jeg afviser ikke, at der kan være behov for yderlige tiltag.