Mette Frederiksen: Der er ingen grund til alle de her diskussioner

Venstre vil have skattelettelser på bordet i regeringen. Mette Frederiksen afviser snak om, hvad der skal ske, hvis hun selv smutter.

Der er slet, slet ingen grund til alle de diskussioner af, hvad der skal ske, hvis Mette Frederiksen forlader posten som Danmarks statsminister.

Det siger Mette Frederiksen selv, efter diskussionerne herhjemme er taget til efter vedholdende rygter om, at hun skulle være i spil til at blive Natos generalsekretær.

- Jeg tænker, at det er meget naturligt, når der er internationale rygter. Så begynder folk at overveje, hvad det kan betyde i dansk politik.

- Men der er ingen grund til alle de her diskussioner, for jeg er ikke kandidat til nogen anden opgave end den, jeg varetager lige nu, og som jeg har fået danskernes opbakning til at varetage, nemlig at være Danmarks statsminister, siger hun.

Reaktionen kommer, efter hendes egne regeringspartnere i Moderaterne og Venstre de seneste dage også er begyndt at tale åbent om, hvad der skal ske, hvis hun skulle forlade posten.

Mandag sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), at regeringssamarbejdet skal "genbekræftes", hvis det skulle ske. Altså at partierne igen skal sætte sig sammen og være sikre på, at man er enige om kursen og samarbejdet.

I videoen her kan du se, hvad Løkke sagde om regeringssamarbejdet.

Venstre vil have skattelettelser

I dag tog vikarierende Venstre-leder Troels Lund Poulsen så bladet fra munden. Også han vil have regeringssamarbejdet genbekræftet i tilfælde af en statsministerrokade.

Og så åbnede han en helt anden diskussion - nemlig hvad der skal ske med regeringens politik, nu hvor dansk økonomi har vist sig at være langt stærkere, end man havde forventet.

Der er nemlig langt flere penge at gøre godt med, viser det sig.

Det skal munde ud i en ny 2030-plan for regeringen, bebudede Troels Lund Poulsen. En plan, der skal indeholde skattelettelser, hvis det står til Venstre.

Den diskussion vil Mette Frederiksen dog ikke åbne endnu.

- Jeg står ikke og forhandler en 2030-plan lige her. Men det er rigtigt, at der er et andet økonomisk råderum, end det vi havde forudsat, fordi det går godt i dansk økonomi, siger hun og understreger, at regeringen allerede er enige om at give skattelettelser til lønmodtagere.

Mens Mette Frederiksen ikke vil sige højt, hvad hun mener om skattelettelser i en ny 2030-plan, er andre socialdemokrater i Folketinget ikke så tilbageholdende.

Partiets egen skatteordfører, Anders Kronborg, afviser idéen.

- Jeg ser ikke for mig, at der bør tages initiativ til yderligere skattelettelser end dem, som allerede er aftalt i regeringsgrundlaget, skriver han på Twitter.

Anders Kronborg på Twitter.

Ikke kandidat

Mette Frederiksen har flere gange understreget, at hun ikke "er kandidat" til posten som Natos generalsekretær.

En formulering, tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen også brugte vedholdende, indtil han i sidste ende blev, ja, Natos generalsekretær.

Men Mette Frederiksen holder altså fast i, at der ikke er nogen grund til at diskutere en fremtid, hvor hun ikke er statsminister.

Hvorfor siger du ikke bare, at du ikke vil have jobbet, hvis du får det tilbudt?

- Jamen, det har… Jeg har sagt mange gange, og jeg gentager det gerne nu, at jeg er glad for at være statsminister i Danmark, og jeg er glad for den opbakning, jeg har fået fra danskerne, og jeg er ikke kandidat til andre opgaver, lyder det fra statsministeren.

Spørgsmålet om, hvem der skal være Natos næste generalsekretær, skal - formentlig - afgøres på et Nato-topmøde i Vilnius 11.-12. juli.