Mette Frederiksen: 'Der har været nogle personlige forhold omkring Frank, som har været problematiske'

Statsministeren roser Frank Jensens beslutning om at trække sig fra politik.

- Jeg har intet at udsætte på Franks politiske arbejde, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Det er den rigtige beslutning.

Sådan lyder det i et Facebook-opslag fra statsminister Mette Frederiksen (S), efter at Københavns overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet, Frank Jensen, har valgt at forlade politik.

Frank Jensens exit kommer i kølvandet på, at en række krænkelsessager er kommet frem i medierne.

- Men historien om Frank Jensen hverken kan eller skal stoppe her. Frank har været en god og flittig næstformand for Socialdemokratiet, skriver Mette Frederiksen.

I opslaget kalder hun Frank Jensen for en 'ambitiøs og progressiv borgmester for landets hovedstad'.

- Jeg har intet at udsætte på Franks politiske arbejde. Tværtimod. København er i dag en by i vækst. Den er moderne og internationalt anerkendt, og byen har store ambitioner på klimaomårdet. En stor del af Københavns succes kan tilskrives Frank Jensens arbejde, skriver Mette Frederiksen.

Her stopper roserne så, og statsministeren bringer et stort 'men' på banen.

- Der har været nogle personlige forhold omkring Frank, som har været problematiske. Og som ikke har kunnet overkommes og dermed blokeret for et fortsat politisk engagement.

I går aftes havde Frank Jensen i sinde at fortsætte som borgmester. Men på et pressemøde tidligere i dag trak han sig helt fra dansk politik. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Havde i sinde at fortsætte i går

Anklagerne mod Frank Jensen er strømmet frem i løbet af de seneste dage, hvor flere kvinder har fortalt, at de har været udsat for seksuelle krænkelser fra Frank Jensen.

På den baggrund blev der i går aftes afholdt krisemøde på Københavns Rådhus.

Her kunne overborgmesteren efterfølgende fortælle de fremmødte journalister, at han fortsat nød solid opbakning fra sit bagland, som gerne så han fortsatte.

Han sagde samtidig, at han ikke havde nogle planer om at trække sig fra politik, men ville blive og forandre kulturen.

Mindre end et halvt døgn senere er tonerne fra borgmesterkontoret på Rådhuspladsen dog skiftet.

Frank Jensen forlader helt Borgerrepræsentationen i København. Han bliver dog siddende i bestyrelsen for Rockwool Fonden og for KL, og han fortsætter som formand for Udbetaling Danmark. Rockwool Fonden overvejer i øjeblikket Frank Jensens fremtid i bestyrelsen.

- Jeg ville selvfølgelig gerne have afsluttet mit politiske liv på en anden måde - det siger sig selv, sagde Frank Jensen tidligere i dag på et pressemøde.

'Sætter Socialdemokratiet over sig selv'

Det er ikke kun statsministeren, der sender rosende ord i Frank Jensens retning.

Det gør også ligestillingsminister Mogens Jensen (S).

- Det er en hård, men også nødvendig beslutning, Frank har truffet i dag. Med denne sætter han Socialdemokratiet og Socialdemokratiets værdier over sig selv, og sådan kender jeg ham gennem et langt i politik, skriver Mogens Jensen på Facebook.

- Og så vil jeg også anerkende Frank for at have truffet beslutningen om at træde tilbage. Jeg mener, at det er det rigtige at gøre, lyder det videre i opslaget.

I løbet af de seneste måneder er, hvad man nok kan kalde en anden bølge af MeToo, skyllet ind over Danmark. Først var det krænkende adfærd i danske mediehuse, der blev kastet lys over. Senere har bølgen ramt en række danske politikere.

For knap to uger siden trak Morten Østergaard sig som politisk leder for Radikale Venstre. Og nu er turen altså nået til rådhuset i København.

- Det er modigt af de mange unge kvinder, der den seneste tid er stået frem og har fortalt om deres oplevelser.

- Deres fortællinger bekræfter mig i, at vi har brug for en kulturændring på de politiske arbejdspladser såvel som i resten af samfundet, skriver Mogens Jensen i sit opslag på Facebook.

Det er endnu ikke på plads, hvem der skal overtage den ene af de to næstformandsposter i partiet, som Frank Jensen efterlader. Mogens Jensen fortsætter på den anden post, mens det sidst på måneden bliver afgjort, hvem der skal have den anden post.

Det er partikollegaen Lars Weiss, der overtager Københavns borgmesterkæde.

Lars Weiss bliver fungerende overborgmester i Københavns Kommune. (Foto: © Claus bech, Scanpix)