Mette Frederiksen dropper De Radikale: Det her er slutrejsen for blokpolitik

Mette Frederiksen vil danne en ren S-regering, hvis et flertal peger på hende som statsminister.

En mulig kommende rød regering vil være uden deltagelse af De Radikale, lyder det fra S-formand Mette Frederiksen.

Efter 25 års parløb om regeringsmagten dropper Socialdemokratiet nu De Radikale.

Socialdemokratiet går til valg på at danne regering uden De Radikale. Og det skyldes først og fremmest udlændingepolitikken, siger S-formand Mette Frederiksen til DR Nyheder.

Og det er der to grunde til, siger hun.

- Vi vil føre danskerne i en grønnere og mere retfærdig retning. Men vi holder også fast i en stram udlændingepolitik. Og vil man alle tre ting på én gang, så kan vi samarbejde med mange politiske partier. Men der er ikke ét parti, vi kan gøre det hele med, siger Mette Frederiksen.

- Den anden grund er, at vi ønsker at bryde med blokpolitikken og skabe et bredt samarbejde hen over den politiske midte med alle de partier, der ønsker at tage et ansvar.

Første gang i 25 år

Dermed vil det være første gang i 25 år, at Socialdemokratiet går til valg på at danne regering uden De Radikale.

Meldingen har dog været ventet på Christiansborg, fordi Socialdemokratiet og De Radikale siden valget i 2015 er gledet længere og længere fra hinanden. Især når det gælder udlændingepolitikken.

Til gengæld har Socialdemokratiet haft et tæt parløb kørende med Dansk Folkeparti i flere sager i de seneste tre år.

Men hvorfor skal Morten Østergaard støtte dig nu?

- Det må han gøre op med sig selv, siger Mette Frederiksen.

- Og jeg kaster ikke noget over bord. Tværtimod. Jeg vil gerne styrke samarbejdet med De Radikale. Men jeg er nødt til at sige, at når der er ting, der er vigtige for socialdemokraterne, nemlig at styrke velfærdssamfundet samtidig med at vi vil have grøn omstilling og holde fast i en stram udlændingepolitik, så kan vi ikke kun binde os til et enkelt parti i fremtiden.

Forskelle er for store

- I forhold til retspolitik og udlændingepolitik skal vi kunne samarbejde med andre. For som landet ligger i dag, så er forskellene blevet for store. Socialdemokratiet har flyttet sig til at være i samklang med danskerne på udlændingeområdet - og det vil vi blive ved med at være, siger Mette Frederiksen.

Den smalle Venstre-regering levede livet farligt og måtte hurtigt give op. Hvorfor kan det lykkes for dig at lave en et-parti-regering?

- Vi har faktisk historie for et-parti-regeringer i Danmark. Det går lidt tilbage, men det har vi.

Men er det ikke naivt at forestille sig, at Enhedslisten, De Radikale, SF, Alternativet og De Radikale vil gøre dig til statsminister og så bare finde sig i, at du laver udlændingepolitik med DF og Venstre?

- For det første skal alle have indflydelse på den førte politik. Og når det kommer til en stram udlændingepolitik, er Socialdemokratiet i samklang med danskerne. Det vil vi blive ved med at være.

Slutrejsen for blokpolitik

Men skal Kristian Thulesen Dahl holde dig ved magten? I er jo rørende enige om stram politik på udlændingeområdet.

- Det her er slutrejsen for blokpolitik. Og vi er faktisk bedre til at samarbejde i Folketinget, når kameraerne er slukkede, og journalisterne ikke går rundt om os. Jeg har ikke lavet en aftale med nogen Folketinget. Er der partier, der vil bakke op, så må det vise sig, siger Mette Frederiksen.

Kan du hundrede procent afvise, at du kan gå i et regeringssamarbejde med Dansk Folkeparti efter næste valg, hvis muligheden opstår?

- Indtil nu har jeg kun hørt, at de peger på Lars Løkke. Jeg håber på et bredt samarbejde, siger Mette Frederiksen.

Blandt uenighederne mellem De Radikale og Socialdemokratiet er tildækningsforbuddet, som Socialdemokratiet har lagt stemmer til. Også regeringens plan mod parallelsamfund, som Socialdemokratiet ligeledes støtter, er blevet mødt med modstand fra De Radikale.

Facebook
Twitter