Mette Frederiksen dumper finanslov som 'en tynd kop te': Vil hellere hjælpe flygtninge i nærområderne

Socialdemokratiet undrer sig over ny finanslov, der ikke svarer på "de egentlige udfordringer".

Mette Frederiksen ærgrer sig over, at der nu bliver givet endnu flere skattelettelser. Hun mener, at der er behov for at prioritere børn og vilkårene i sundhedsvæsnet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Regeringen og Dansk Folkepartis nye finanslovsaftale for 2019 får ikke høje karakterer hos Mette Frederiksen, der er formand for Folketingets største parti, Socialdemokratiet.

For mens Dansk Folkeparti brugte eftermiddagen efter præsentationen på at fejre aftalen med kolde dåseøl, så har S-formanden brugt tiden på at nærlæse aftalen. En aftale som hun har svært ved at blive rigtig glad for.

Særligt fordi en stor del af aftalepunkterne om udlændinge handler om at isolere afviste, kriminelle udlændinge og sænke ydelserne. Men det løser ikke udfordringer med at stoppe asylansøgere, siger hun.

- Det virker som en lidt tynd kop te. Det svarer ikke på den egentlige udfordring: At vi har et flygtningesystem, som ikke virker godt nok. Der er for mange mennesker, som tager rejsen henover Middelhavet og sætter livet på spil, siger hun.

- Det er klart, at når flygtninge bliver til indvandrere, så får vi svært ved at hjælpe fremtidens flygtninge. Så det er helt åbenbart for mig, at vi skal hjælpe mere i nærområderne i stedet for at tage folk hertil.

- Der vil vi jo hellere have et paradigmeskifte, hvor vi begynder at hjælpe folk i nærområderne.

Ø-udrejsecenter optager ikke Socialdemokratiet

Regeringen og Dansk Folkeparti har blandt andet aftalt at sænke og omdøbe den såkaldte integrationsydelse, der gives til folk, der ikke er berettiget til kontanthjælp.

For de udlændinge, der er omfattet af et kommende selvforsørgelses- og hjemrejseprogram benævnes ydelsen fremover selvforsørgelses- og hjemrejseydelse. For øvrige personer ændres ydelsens navn til overgangsydelse.

Derudover har aftaleparterne bestemt, at kriminelle, afviste asylansøgere skal sendes ud på øen Lindholm i Stege Bugt i stedet for at sidde på udrejsecenter Kærshovedgård ved Ikast.

Mette Frederiksen erkender, at det skaber utryghed i nærområderne, at have afviste, kriminelle asylansøgere og udlændinge på tålt ophold på Kærshovedgård i Midtjylland.

- Derfor har vi også sagt, at vi skal finde et andet sted at placere de afviste asylansøgere, som er kriminelle.

- Hvor det præcis skal ligge, det har jeg ikke stærke holdninger til. Men det er klart, at forholdene der også skal være i orden.

Hvad mener du om, at man vil flytte dem til en ø?

- Jeg er ikke så optaget af, hvor det skal være. Så det vil vi gerne diskutere med regeringen.

Sukker over flere skattelettelser

Finansloven indeholder samlet sænkelse af skatter og afgifter i omegnen af 400 millioner kroner. Det vrager Mette Frederiksen, der konstaterede brede smil i regeringspartiet Liberal Alliance.

- Der kunne jeg jo se brede smil over endnu flere skattelettelser. Der ærgrer det jo selvfølgelig mig som socialdemokrat, at man vælger at bruge penge på skattelettelser i en tid, hvor vores velfærdssamfund, vores ældre og vores børn har behov for, at vi bruger flere penge på dem.

- Jeg synes, vi skal prioritere rigtigt lige nu. Min oplevelse er, at personalet i sundhedssystemet løber stærkt, og at normeringerne i børne- og daginstitutionerne ikke er gode nok, siger hun.

Facebook
Twitter