Mette Frederiksen efter åbningstale: Jeg synes, Løkke mangler noget ærlighed

Statsministerens fokus på uddannelse undrer Socialdemokratiet, der ikke vil være med til besparelser.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, havde både ris og ros til statsministerens åbningstale. (© dr)

En del af statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale, der officielt skyder et nyt folketingsår i gang, handlede om uddannelse.

- Uddannelse bliver stadig vigtigere for at få et arbejde, forsørge sig selv og klare sig i livet, lød det fra statsministeren fra Folketingets talerstol.

Men det budskab klinger hult, mener formanden for Folketingets største parti, Socialdemokratiet. Her efterlyser formand Mette Frederiksen, at Venstre-formanden siger tingene, som de er.

- Der mangler fokus på uddannelse. Hvis jeg må være lidt direkte: Jeg synes, der mangler noget ærlighed, for det klæder ikke en statsminister at skære ned på uddannelse og så stå på talerstolen og sige, at uddannelse er vigtigt. Så må han stå ved, de unge får en dårligere uddannelse, siger hun.

Regeringen har med sit finanslovsforslag lagt op til at videreføre et omprioriteringsbidrag på to procent på de videregående uddannelser frem til 2021. Det vil ifølge regeringens egne tal betyde besparelser på landets fire største universiteter på 2,3 milliarder kroner frem til 2021.

Og det er forkert, mener S-formanden.

- Der er skåret rigtig meget på uddannelse, og vi har en regering, som lægger op til at spare endnu mere. Det synes jeg er forkert, siger Mette Frederiksen.

Vil styrke sundhedsområdet

En af de ting som den socialdemokratiske partiformand derimod savnede i talen var fokus på sundhedsområdet, siger hun. Det ville have været i fokus, hvis hun skulle have holdt talen.

- Jeg ville have taget mere udgangspunkt i den virkelighed, som mange af os oplever for eksempel på sundhedsområdet. Når cirka hver fjerde kræftpatient ikke får behandling til tiden, så kan vi ikke påstå, vi har løftet opgaven godt nok.

Der er dog ikke udelukkende ris til statsministeren. Mette Frederiksen medgiver, at det går godt i Danmark, og Socialdemokratiet kan også se sig selv i en aftale om at bekæmpe ungdomskriminalitet, siger hun.

Konkret foreslår regeringen, at oprette Ungdomskriminalitetsnævn med en dommer i spidsen, der skal behandle sager med børn og unge ned til 12 år. Initiativet skal fungere som en stopklods for unge, der er på vej ud i hård kriminalitet.

Det er ifølge Mette Frederiksen et initiativ, som Socialdemokraterne tidligere har arbejdet på.

- Det lyder som om, man er blevet inspireret af noget af det, vi lagde frem, da jeg selv var justitsminister, siger hun og giver selv et konkret argument for, hvorfor det kan være en god idé.

- Det kan være, hvis man begår kriminalitet på en skole, så kan man få lov at rydde op efter sig selv.

S klar på udflytningsplaner

Et andet samlende punkt er decentralisering af statslige arbejdspladser.

Til vinter vil regeringen fremlægge en ny plan for udflytning af statslige arbejdspladser. Tidligere er 3.900 statslige arbejdspladser rykket ud af København med Socialdemokratiets opbakning. Også den nye udflytning får en positiv modtagelse af Mette Frederiksen.

- Vi har bakket op om udflytningen af statslige arbejdspladser indtil nu. Jeg kalder det selv indflytning af statslige arbejdspladser til de byer, der får arbejdspladserne. Det er gået rigtig godt, så det vil vi se positivt på i fremtiden.

Facebook
Twitter