Mette Frederiksen efter rigsmøde: Grønland og Færøerne får større rolle i Arktisk Råd

Et nyt udvalg i Rigsfællesskabet skal ifølge statsministeren give Grønland og Færøerne mere albuerum.

Beslutningen om at give Færøerne og Grønland en mere aktiv rolle glæder Múte Bourup Egede, der er formand for Naalakkersuisut. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Grønland skal tale først på vegne af rigsfællesskabet, når der er møde i Arktisk Råd.

Det fortæller statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, efter at hun har holdt møde med Grønland og Færøerne.

- Vi har konkret talt om, hvem der starter med at tale på vegne af kongeriget, og der har vi et fælles ønske om, at det er Grønland, så Færøerne og så følger Danmark trop.

- Vi har også et ønske om, at det er Grønland, der underskriver erklæringerne på vegne af kongeriget, siger hun.

I mødet deltog lagmand Bárður á Steig Nielsen fra Færøerne og formand for grønlandske Nlakkersuisut Múte Bourup Egede.

Der vil blive etableret et såkaldt kontaktudvalg bestående af ministre og embedsmænd fra landene, hvor der vil være særligt fokus på sikkerheds- og forsvarsområdet, og hvor de to lande vil få mere "albuerum", siger statsministeren.

- Det skal ses i lyset af, at verden forandrer sig, og Rigsfællesskabet skal på tilsvarende vis ændre og forandre sig, siger statsminister Mette Frederiksen.

Rigsmødet afholdes mellem regeringslederne i Danmark, Grønland og Færøerne og finder sted en gang om året. Formålet er at drøfte aktuelle emner indenfor rigsfællesskabet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Glæde i Grønland

Helt konkret betyder det blandt andet, at Grønland skal være først til at underskrive papirer og udtale sig i Arktisk Råd på vegne af rigsfællesskabet. Derefter følger Færøerne og til sidst Danmark.

Det er det første rigsmøde, siden der blev dannet ny regering i Grønland, der på grønlandsk hedder Naalakkersuisut.

Beslutningen om at give Færøerne og Grønland en mere aktiv rolle glæder Múte Bourup Egede, der er formand for Naalakkersuisut.

- Jeg er glad for, at vi får en større og mere central rolle. Det har længe været ønsket i Grønland, siger Múte Bourup Egede.

Rigsmødet afholdes mellem regeringslederne i Danmark, Grønland og Færøerne og finder sted en gang om året. Formålet er at drøfte aktuelle emner indenfor rigsfællesskabet.

I dagene op til rigsmødet har der fra grønlandsk side været tumult omkring en dansk forsvarsaftale, der skal styrke forsvaret i Arktis og Nordatlanten.

Pele Broberg, der er naalakkersuisoq for udenrigsområdet, sagde tirsdag, at aftalen er taget over hovedet på de grønlandske politikere ifølge KNR, der er et grønlandsk public servicemedie.

- Der er en aktiv og god dialog i gang, siger Múte Bourup Egede om samarbejdet med de danske politikere torsdag.

/ritzau/

FacebookTwitter