Mette Frederiksen er 'ualmindelig stolt' af omdiskuteret beslutning om nedlukning

Trods kritik afviser statsministeren at beklage ordvalg på centralt pressemøde.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er ualmindelig stolt af beslutningen om at lukke landet ned sidste år, sagde hun i Folketingets spørgetid. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

Statsministeren hverken fortryder eller beklager beslutningen om at lukke landet ned sidste år.

På trods af, at det senere har vist sig, at nedlukningen ikke skete efter myndighedernes direkte anbefaling, som kommunikationen i sin tid kunne tyde på. Det var alene et politisk valg og en nedlukning, der i 'al væsentlighed' blev udtænkt i Statsministeriet.

Det understregede hun onsdag eftermiddag i Folketinget.

Her slog Mette Frederiksen fast, at hun faktisk er ‘ualmindelig stolt af’ beslutningen, der siden da er blevet kritiseret på Christiansborg.

- Havde jeg ikke truffet det politiske valg den 11. marts, så havde der givet været mange flere syge danskere. Og desværre også mange flere døde danskere, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

- Det er nok en af grundene til, at Danmark relativt set har klaret sig så godt igennem den her krise, sagde hun ved samme lejlighed.

Rapport efter kulegravning

Anledningen var et spørgsmål fra Peter Skaarup og Dansk Folkeparti under ministrenes spørgetid onsdag. Han ville vide, om statsministeren mener, at regeringen talte usandt over for befolkningen på pressemødet den 11. marts sidste år.

Dengang sagde statsministeren, at nedlukningen skete på baggrund af ‘myndighedernes anbefaling’.

I videoen herunder kan du se Mette Frederiksen sige, at nedlukningen skete efter anbefaling fra myndighederne:

En ekspertgruppe kom efter måneders kulegravning frem til, at det ikke var tilfældet.

- I den politiske kommunikation bliver det formuleret på en måde, så man må forstå, at den måde, som nedlukningen er udformet på, afspejler de indstillinger, der kom fra sundhedsmyndighederne. Og det gjorde det ikke, lød det fredag i sidste uge fra Jørgen Grønnegård Christensen, der er professor emeritus ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og har stået i spidsen for ekspertgruppen.

Efterlyste beklagelse i spørgetid

Under dagens spørgetime spurgte Dansk Folkeparti tre gange, om statsministeren ville beklage, at hun sidste år ‘førte befolkningen bag lyset’.

- Det er ikke en politisk beslutning, der er foretaget ud af det blå. Den foretages på baggrund af den rådgivning, vi fik i dagene op til den 11. marts, svarede Mette Frederiksen blandt andet.

- Og så foregår den i øvrigt også på baggrund af de billeder, vi kan se af militærkøretøjer, der hentede lig, fordi man ikke fik bremset epidemien i tide, sagde statsministeren med henvisning til billeder fra den italienske by Bergamo, der gik verden rundt.

- Det er vel ikke for meget at bede om, at statsministeren beklager, at den måde statsministeren kommunikerede på, ikke afspejlede de faktiske forhold, lød et opfølgende spørgsmål fra Morten Messerschmidt (DF), der ved samme lejlighed sagde, at han var på statsministerens side i kampen mod corona.

- Først og fremmest må vi glæde os over, at Dansk Folkeparti nu melder sig ind i kampen mod covid-19. Det er rigtig, rigtig godt. Vi er ikke igennem denne krise endnu, sagde Mette Frederiksen, der fortsatte.

- Jeg mener ikke, at man skal ofre sandheden, fordi man står midt i en global pandemi. Det vil aldrig være min anbefaling.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter