Mette Frederiksen får en næse for sin rolle i minksagen

Det er netop blevet besluttet på et møde i Folketingets Granskningsudvalg.

Statsminister Mette Frederiksen (S), ankommer til afhøringer i Minkkommissionen i Retten på Frederiksberg torsdag den 9. december 2021. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) får en næse af et flertal i Folketinget. Det samme får tidligere fødevareminister Mogens Jensen (S) for håndteringen af aflivningen af mink under coronapandemien i vinteren 2020.

Næserne er vedtaget af et flertal bestående af Enhedslisten, De Radikale, SF og Socialdemokratiet selv.

Politisk ordfører for Socialdemokratiet Rasmus Stoklund siger, at han betragter det som en afslutning på minksagen.

- Vi er tilfredse med konklusionerne i kommissionens beretning, og det er ligesom det, der er vores punktum i denne her sag, siger Stoklund.

Størrelsen på en sådan næse afgøres af graden af kritik.

For Mette Frederiksen lyder det i udvalgets beretning, at hun har optrådt "meget kritisabelt" og for Mogens Jensens vedkommende lyder det, at han har handlet "særdeles kritisabelt"

- Jeg synes, det er en temmelig stor næse, siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, om næsen til statsministeren.

Hårdere kritik fra oppositionen

Desuden er der en mindretalsudtalelse fra blå blok, som Frie Grønne har tilsluttet sig.

- Der er ingen grad af selverkendelse hos statsministeren eller Socialdemokratiet. Man vil ikke sige, der er blevet begået nogen som helst fejl, siger Sophie Løhde, Venstres politiske ordfører.

Oppositionen støtter ikke op om indstillingen og næsen, fordi partierne i oppositionen mener, at uvildige advokater skal vurdere, om der er grundlag for en rigsretssag mod statsministeren.

I deres beretning lyder det blandt andet, at partierne "finder, at landets statsminister bør tage et politisk ansvar og drage konsekvensen af den største politiske og forvaltningsmæssige skandale i nyere tid ved at trække sig og udskrive valg til Folketinget".

Frie Grønne kritiserer venstrefløjskollegaer

Frie Grønne står altså som en enlig rød svale ved siden af partierne fra blå blok i den mindretalsudtalelse, som retter en anden kritik mod statsministeren og den tidligere fødevareminister end næserne fra regeringens støttepartier.

- I dag er jeg ikke stolt af at være en del af venstrefløjen. Det er en kedelig dag for retsstaten, for det, der står tilbage efter det her udvalgsmøde og denne her proces, det er kammerateri, siger Frie Grønnes politiske leder, Sikandar Siddique.

- Støttepartierne blokerer for, at vi nu ikke kommer til at placere det politiske ansvar for den største politiske og forvaltningsmæssige skandale i nyere tid.

Han siger, at han godt kan forstå, hvis der sidder borgere og føler, at deres retsfølelse er krænket.

Ministre ønskede ikke at give høringssvar

Minkkommissionen kom i sidste uge med sin beretning, der indeholdt voldsom kritik af blandt andre Mette Frederiksen og Mogens Jensen. Desuden var der også markant kritik af en lang række embedsmænd.

Da Minkkommissionen fremlagde sin rapport torsdag i sidste uge, lød det, at de kritiserede ministre nu ville få 30 dage til at afgive et høringssvar, før det kunne komme på tale at udtale kritik.

Granskningsudvalget, som står for at behandle sagen, gav også ministrene mulighed for at få en bisidder i det videre forløb.

Men det har de kritiserede ministre, heriblandt statsministeren, ikke ønsket. Derfor kunne Granskningsudvalget allerede på et møde i dag beslutte, hvor hård kritikken af Mette Frederiksen skal være.