Mette Frederiksen fastholder tillid til sin departementschef: Kritiserede embedsmænd fra minksag arbejder videre

Mette Frederiksen var i dag til møde i Granskningsudvalget.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og skatteminister Jeppe Bruus (S) ankommer til møde i Granskningsudvalget på Christiansborg i København, torsdag den 11. august 2022.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix) (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Statsministeriet og de øvrige involverede ministerier har endnu ikke afgjort, hvad der skal ske med de ti ledende embedsmænd, som fik kritik af Minkkommissionen i juni.

Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) til fremmødte journalister her til eftermiddag. Lige inden var hun til møde i Granskningsudvalget, der spurgte ind til de fortsatte ansættelsesforhold.

- Der er et ansættelsesretligt spor, som er blevet igangsat, hvor de involverede ministre bliver rådgivet af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Vi har ikke modtaget den rådgivning endnu, siger Mette Frederiksen.

- I forhold til en umiddelbar hjemsendelse af Barbara Bertelsen (departementschef i Statsministeriet, red.) så er det, når alt kommer til alt, et tillidsspørgsmål, siger hun og tilføjer:

- Jeg har tillid til departementschefen i Statsministeriet, ligesom jeg i øvrigt har til alle embedsmænd, der er ansat af staten.

Styrelse skal komme med råd

Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er i denne sammenhæng et rådgivende organ, som regeringen har valgt at benytte sig af. Styrelsen kan altså komme med sine råd omkring ansættelsesforholdene, men det er de enkelte ministre, der har medarbejderansvaret for deres embedsmænd.

Der er endnu ingen dato for, hvornår styrelsen vil komme med sine råd.

Det har mødt kritik fra flere sider i Folketinget, at de ti embedsmænd har fået lov at arbejde videre.

I sin beretning fra den 30. juni vurderede Minkkommissionen, at der er grundlag for, at de ti ledende embedsmænd kan drages til ansvar for deres rolle i sagen. Heriblandt statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen.

Burde du ikke have mere respekt for Minkkommissionens kritik af embedsmændene?

- Jeg tror, det er vigtigt at sige, at man ikke kan omsætte spørgsmålet om hjemsendelse til en respekt for kommissionens arbejde, siger Mette Frederiksen.

- Vi tager beretningen til efterretning, og vi tager det alvorligt. Der kører et ansættelsesretligt spor nu, og der er det vigtigt, at regeringen bliver rådgivet korrekt, siger hun.

/ritzau/