Mette Frederiksen: Finansministeren er langt fra virkeligheden

Regeringen må lytte til borgmestrene, når de beder om økonomisk hjælp til flygtningeopgaver, mener S-formanden.

Mette Frederiksen opfordrer finansministeren til at lytte til en række af Venstres egne borgmestre og kommunerne i det hele taget, når de efterlyser flere penge fra regeringen. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Regeringen løber fra ansvaret og nægter at se virkeligheden i øjnene, når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser at forhandle om flere penge til kommunernes flygtningeopgave før til sommer.

Det mener Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, som opfordrer finansministeren til at lytte til en række af Venstres egne borgmestre og kommunerne i det hele taget, når de efterlyser flere penge fra regeringen.

Mette Frederiksen erklærer sig ”virkelig overrasket” over, at finansministeren tidligst vil forhandle om kommunernes økonomi til sommer.

- Det står jo klart, at der er problemer, når borgmester efter borgmester på daglig basis stiller sig frem, siger Mette Frederiksen.

- Kombinationen af regeringens minusvækst og opgaver som følge af flygtningespørgsmålet gør jo, at der er et stort pres på vores lokale velfærd. Og det er den til enhver tid siddende regerings ansvar og opgave at sørge for, at tingene kommer til at fungere. Så jeg synes, det er en forkert melding og en forkert beslutning fra regeringens side, siger hun.

Hjort bliver nødt til at høre efter

Mette Frederiksens kritik af Venstre-regeringen kommer, efter at finansministeren har sagt, at der først til sommer kan forhandles en ny økonomiaftale med kommunerne. Det har fået KL-formand Martin Damm (V) til at beskylde Claus Hjort Frederiksen for aftalebrud.

Landets borgmestre er tættere på virkeligheden end landets finansminister er lige nu.

mette frederiksen (S)

Men selvom Claus Hjort lægger op til at forhandle kommuneøkonomi til sommer, så er det ikke godt nok. Det skal ske nu, lyder det fra Mette Frederiksen.

- Jeg tror bare, at landets borgmestre er tættere på virkeligheden, end landets finansminister er lige nu, siger Mette Frederiksen.

- For når borgmestrene – i hvert fald for en dels vedkommende – allerede nu melder, at opgaverne og udfordringerne er flere end indtægterne, så kræver det selvfølgelig en seriøs og ordentlig diskussion, også på Christiansborg. Vi har en opgave på flygtningeområdet, som vi skal løse på en god og ordentlig måde, og det gør vi ikke, hvis regeringen bare overlader ansvaret til landets kommuner, siger S-formanden.

Men det er jo ikke kun kommunerne, der har ansvaret. Staten afholder en stor del af udgifterne til flygtninge. Hvorfor er der behov for flere penge til kommunerne?

- Det, vi hører fra en række borgmestre, er jo, at det bidrag, staten giver, ikke er nok. Det, tror jeg, er fordi, at virkelighedens verden nu melder sig. Det er nu, at der er børn med flygtningebaggrund, der skal til at gå i skole. Det er nu, deres forældre skal ud på arbejdsmarkedet, og det kræver tolkning og indsats i jobcentrene, siger Mette Frederiksen.

- Mit budskab til Claus Hjort er, at en regering i den her svære situation bliver nødt til at høre efter, hvad vores borgmestre siger, for det er borgmestrene, der er tæt på velfærdssamfundet i hverdagen. Og når flere og flere borgmestre melder, at det er svært at finde boliger og økonomi i en situation med minusvækst, så kan det ikke nytte noget, at vi har en regering, der ikke engang vil tage diskussionen. Alle bliver nødt til at tage ansvar, også regeringen, siger S-formanden.