Mette Frederiksen freder Sass: Vigtigt at vi diskuterer konventionerne

- Vi er med i de internationale aftaler og konventioner både i dag og i fremtiden, siger partiformanden.

Mette Frederiksen står last og brast med sin gruppeformand. Henrik Sass Larsen, trods nye kontroversielle udtalelser. (Foto: Jonas Olufson © Scanpix)

Det får ingen konsekvenser for Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, at han i TV News-programmet 'Pind & Sass' i går langede kraftigt ud efter menneskerettighedsdomstolen og de internationale konventioner.

Det siger partiformand Mette Frederiksen.

- Nej, det gør det selvfølgelig ikke, og det er rigtig vigtigt at understrege, at Henrik Sass i dag har været ude at sige, at Danmark ikke skal udtræde af de internationale konventioner, siger hun.

Henrik Sass Larsen sagde i programmet, at Danmark har fået rodet sig ind i alle mulige internationale domstole og konventioner, og at det nu er vores opgave at rode os ud igen, så vi får herredømmet tilbage.

- Hvis det stod til mig, så var noget af det bedste, vi kunne gøre, at kalde det hjem til dansk ret igen, sådan at det ikke er dem, der sidder og bestemmer, lød det blandt andet fra S' gruppeformand om menneskerettighedsdomstolen.

Henrik Sass Larsen har ikke ønsket at stille op til interview med DR Nyheder om sine synspunkter. På Facebook har han dog kort kommenteret den polemik, der har været om sagen.

- Hov! - man må altså godt debattere Menneskerettighedsdomstol, konventioner mv. og være kritisk, uden samtidig at folk lægger til grund, at jeg vil udmelde Danmark ensidigt af disse, for det har jeg ikke sagt eller ment, skrev Henrik Sass Larsen tidligere i dag.

Netop den uddybning hæfter Mette Frederiksen sig ved.

Mette Frederiksen, er du enig med Henrik Sass i, at Danmark skal trække sig ud af internationale konventioner og domstole?

- Det mener Henrik Sass ikke, og det har han også været ude at sige. Socialdemokratiets holdning lægger fuldstændig fast. Vi er med i de internationale aftaler og konventioner. Det er vi i dag, og det er vi også i fremtiden, siger hun.

Respekterer de internationale konventioner

Kan du forstå, at der er vælgere, som kommer i tvivl, når der kommer sådan en udtalelse fra Sass Larsen?

- Jeg synes faktisk, at det er okay, at vi får en diskussion i Danmark om indholdet af konventionerne. Jeg har jo været justitsminister i Danmark og må sige, at det, at vi giver statsborgerskab til folk, som har været involveret i terrorisme på grund af internationale aftaler, det, synes jeg også, er et problem. Det ændrer dog ikke på, at vi respekterer de internationale konventioner, der er, siger partiformanden.

Du har jo før fyret en ordfører, der gik mod partilinjen. Hvordan kan Henrik Sass Larsen slippe af sted med de her udtalelser?

- Jeg synes, at det er vigtigt, at Danmark er en del af de internationale aftaler og konventioner. Derfor skal vi selvfølgelig have en ordentlig diskussion af indholdet af dem, og også hvad de har af konsekvenser for dansk udlændingepolitik, siger Mette Frederiksen.

Når Henrik Sass siger sådan om de internationale konventioner, er det så et tegn på, at man er i gang med at bevæge sig endnu mere i retning af Dansk Folkeparti ligesom på mange andre områder?

- Vi har en fortløbende diskussion i Danmark om indholdet af konventionerne. Det skal vi selvfølgelig også have. Lige så vigtigt det er at slå fast, at Danmark er en del af de internationale verdenssamfund, ligeså vigtigt er det at diskutere konsekvenserne bag.

DET SAGDE HENRIK SASS I PROGRAMMET

  • - Noget af det mest ødelæggende for menneskerettigheder og for, at vi ikke får en fuldstændig afsporet debat om indvandring og racisme, det er den menneskeretsdomstol. Den har blandet sig i alle mulige og umulige sager gennem tiden og er udkommet med domme og holdninger, som er på et grundlag, hvor man dynamisk fortolker, hvad de oprindelige stiftere havde ment. Jeg mener virkelig, at det er ødelæggende.

  • - Jeg tror, det er en af grundene til, at man ser de mere ekstreme partier få grobund. Det er, at man har fået lavet sådan nogle institutioner, og at midten står og forsvarer det hele vejen igennem. Hvis det stod til mig, så var noget af det bedste, vi kunne gøre, at kalde det hjem til dansk ret igen, sådan at det ikke er dem, der sidder og bestemmer.

  • - Jeg tror, at kernen for, at midten igen begynder at erobre magt i det politiske spil rundt omkring i Europa, USA eller andre steder, er, at man kan give folk visheden om, at det er os selv, der bestemmer, og ikke alle mulige andre, eksempelvis omkring immigration, og hvad der er rimeligt og ikke rimeligt i forhold til dansk ret, eller hvad man må kalde hinanden.

  • Kilde: TV2News-programmet 'Sass & Pind' sendt i aftes

Facebook
Twitter