Mette Frederiksen giver ikke DF garanti for strammekurs

S-formand giver ikke DF nogen garanti for, at de i fremtiden ikke vil lade mindre udlændingekritiske partier få indflydelse på deres udlændingepolitik.

Socialdemokratiet indledte lørdag d. 16. september deres 2-dages kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter . Her ses formand Mette Frederiksen på talerstolen med sin beretning. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Fra talerstolen til Dansk Folkepartis årsmøde i Herning var formandens budskab klart:

- Skulle jeg få Aladdins lampe – skulle jeg kunne få lampens ånd ud og give mig ét ønske. Så ville det være, at Socialdemokratiet i denne weekend fra Aalborg garanterer, at De Radikale i Nyborg absolut ingen indflydelse vil få på indvandringspolitikken i fremtiden, lød det fra Kristian Thulesen Dahl.

Men den garanti giver Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ikke ved partiets kongres i Aalborg:

- Jeg tror, at det kommer til at give sig selv. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig andet end, at der også efter et valg vil være et markant flertal i Folketinget til at bakke op om en stram udlændingepolitik.

DF: En garanti er nødvendig

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har på det seneste dannet makkerpar på en række politikområder og flere gange dannet flertal uden om regeringen.

Samtidig har Socialdemokratiet med Mette Frederiksen som formand bevæget sig til højre på udlændingepolitikken og stemt for en lang række af regeringens foreslåede stramninger.

Men Kristian Thulesen Dahl savner altså en endegyldig garanti fra partiet:

- Op til valget i 2011 sagde Socialdemokratiet også, at de ville fortsætte den stramme udlændingepolitik, men efter valget tillod de De Radikale at få meget stor indflydelse, siger han.

Selvom Mette Frederiksen efter sin tale på Socialdemokratiets kongres blev spurgt direkte flere gange, om hun ville give en sådan garanti, så sagde hun hverken ja eller nej:

- Jeg synes, at udlændingepolitikken i Danmark skal være bredt forankret, og den skal have opbakning fra de fleste danskere, og det har den i dag, hvor den er funderet henover den politiske midte. Det ønsker jeg også, at den skal i fremtiden, siger Mette Frederiksen.

S-bagland: De skal ikke have garanti

På Socialdemokratiets kongres i Aalborg er flere i partiets bagland uforstående overfor DF's ønske om en garanti:

- Det ville ikke være klogt at give en garanti. Det ville være direkte dumt at gøre det, synes jeg. Vi skal ikke lade os binde at Dansk Folkeparti, siger Peter Thomasen, der er delegeret socialdemokrat fra Dianalund.

Det er Anne Knudsen, der er delegeret fra Slagelse, enig i:

- Vi samarbejder med dem, som synes og tænker ligesom vi gør i Socialdemokratiet. Vi har selvfølgelig ikke noget i mod at samarbejde med De Radikale, hvis de vil det samme som os.