Mette Frederiksen giver sin særlige rådgiver magtfuld plads i regeringen

Martin Rossen skal lede nyt politisk sekretariat og bliver samtidig medlem af de to mest magtfulde regeringsudvalg.

Martin Rossen (til venstre) bliver både en del af regeringens økonomiudvalg og koordinationsudvalg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I den brede offentlighed er Martin Rossen ukendt, men i Socialdemokratiet har han en ledende position som særlig rådgiver, hvor han de seneste år har været med til at forme den politik, der har ført til, at Mette Frederiksen (S) har overtaget nøglerne til Statsministeriet.

Martin Rossen får nu en magtfuld plads i regeringen, hvor han skal lede et nyt politisk sekretariat i Statsministeriet.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Derudover får Martin Rossen en plads i regeringens to mest magtfulde udvalg - økonomiudvalget og koordinationsudvalget. Desuden har Mette Frederiksen ansat Martin Justesen og Sara Vad Sørensen som særlige rådgivere.

Ifølge statsminister Mette Frederiksen har man oprettet det nye politiske sekretariat for at styrke Statsministeriet.

- Vi har i Danmark et enormt kompetent embedsapparat, som er garanten for, at beslutninger træffes på et fagligt solidt grundlag, og at de efterfølgende implementeres. Det står imidlertid ikke i modsætning til, at vi nu styrker politikudviklingen og den politiske ledelse af regeringen, for i sidste ende skal en regering vurderes på de politiske resultater, vi skaber til gavn for danskerne, siger Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

Analytiker: Mette Frederiksen skriver historie

DR's politiske analytiker Jens Ringberg fortæller, at Martin Rossen bliver den første ikke-minister, som får en plads i et af regeringens mest magtfulde udvalg. Han får ovenikøbet plads i de to mest magtfulde af slagsen.

- Det er i de to udvalg, at alle vigtige beslutninger træffes i regeringen. Hans placering i de to udvalg er derfor med til at give Martin Rossen en stærkere og mere magtfuld placering, end jeg tidligere har set nogen politisk rådgiver have, siger Jens Ringberg og fortsætter:

- Med de beslutninger, der er taget i forhold til Martin Rossen, skriver Mette Frederiksen historie. Hun giver ham en central placering og en magt, ingen statsminister tidligere har givet til en medarbejder.

Han ser ligeledes udnævnelsen af Martin Rossen som en styrkelse af Statsministeriet, som nu i højere grad skal styre slagets gang gennem valgperioden og afgøre, hvornår forskellige politiske initiativer og beslutninger skal tages.

- Mette Frederiksens beslutninger svækker til gengæld klart Finansministeriet. Mette Frederiksen har også for flere år siden givet udtryk for, at hun synes Finansministeriet har fået for stor magt, siger DR's politiske analytiker.

Martin Rossen skal også lede et politisk sekretariat i Statsministeriet, som både skal have traditionelle embedsmænd og to særlige S-rådgivere ansat.

- Jeg tror, at formålet er at overvåge, om regeringen når de resultater, den har lovet – og samtidig styre regeringsarbejdet. De får sandsynligvis særligt fokus på nogle af de ting, Mette Frederiksen slog mest på i valgkampen – eksempelvis klima og udlændinge, siger Jens Ringberg.

Mette Frederiksens nærmeste sparringspartner

Martin Rossen har de seneste otte år været særlig rådgiver for S-formanden og indledte parløbet, da Mette Frederiksen blev beskæftigelsesminister i 2011.

Den særlige rådgiver er ikke meget for at tale med pressen, men ifølge Mette Frederiksen har han en meget stor betydning for Socialdemokratiet.

- For det første er han min nærmeste sparringspartner. Som partileder kan jeg komme i tvivl om ting. Der er han vigtig, for der kommer han før alle andre for mig. For det andet er jeg ikke altid tilgængelig, fordi jeg ikke kan være alle steder i alle sammenhænge, og der er jeg tryg ved at have Martin Rossen, som man kan gå til, hvis man har brug for et ”ja” eller ”nej” eller en afklaring, sagde Mette Frederiksen til TV 2 op til valget.

Christiansborg viser Rossens eget kontor også, hvor stor en andel han har i Socialdemokratiets politikudvikling.

Her har han nemlig en hvid tavle hængende, hvor det systematisk fremgår, hvad Socialdemokratiets centrale mål er.

DR har været i kontakt med Martin Rossen, som ikke ønsker at stille op til interview.

Facebook
Twitter