Mette Frederiksen henter gammel kending som topembedsmand

Barbara Bertelsen bliver Statsministeriets øverste embedsmand. Hun kommer fra Justitsministeriet.

Barbara Bertelsen bliver ny departementschef i Statsministeriet. (Foto: Justitsministeriet/ Pressefoto © Scanpix)

Statsministeriet skal have ny departementschef, og valget er faldet på 46-årige Barbara Bertelsen.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Det er første gang nogensinde, en kvinde bliver den øverste embedsmand i Statsministeriet.

Bertelsen kommer fra stillingen som departemenstchef i Justitsministeriet - en stilling, hun også blev hyret til af Mette Frederiksen (S), da hun i 2015 var justitsminister.

- Jeg ser meget frem til samarbejdet med Barbara. Barbara er kendetegnet ved sin høje faglighed, sit kæmpe engagement og brede samarbejde med aktører fra alle dele af samfundet, skriver Mette Frederiksen i pressemeddelelsen.

Barbara Bertelsen glæder sig også selv til at komme i gang med arbejdet:

- Som embedsmand er ens største privilegium og dybeste motivation at tjene demokratiet. Med stor ydmyghed over for opgaven, vil jeg hver dag gøre mit yderste for at understøtte statsministeren og regeringen, lyder det fra Barbara Bertelsen.

Nuværende chef får ny stilling

Ansættelsen af Barbara Bertelsen betyder samtidig, at den nuværende departementschef, Christian Kettel Thomsen, stopper.

Det meddelte Statsministeriet for kort tid siden i en anden pressemeddelelse.

Han er blevet indstillet af regeringen til at være ny vicepræsident for Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

Christian Kettel Thomsen har været departementchef i Statsministeriet siden 2010. Her ses han under ministeroverdragelsen, da Mette Frederiksen overtog ministeriet fra Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Christian Kettel Thomsen har været departementschef i Statsministeriet siden 2010 og var inden da departementschef i Finansministeriet.

Starter først i august

Han har sidste arbejdsdag i Statsministeriet i morgen og skal derefter forberede sig til at tiltræde i stillingen i investeringsbanken i august. Det skal han gøre i en stilling som såkaldt kommitteret i Erhvervsministeriet.

Christian Kettel Thomsen kan se tilbage på i alt 28 år som ansat i staten. 28 år, som han kalder både "interessante og udfordrende".

- Jeg har også sat stor pris på det tætte og tillidsfulde samspil, jeg har haft med de ministre, jeg har været departementschef for; Thor Pedersen, Claus Hjort Frederiksen, Lars Løkke Rasmussen, Helle Thorning Schmidt og Mette Frederiksen, skriver han i pressemeddelelsen.

Statsministeren takker også Christian Kettel Thomsen for hans arbejde i ministeriet:

- Christian har gennem de sidste ni år sammen med tre forskellige statsministre dygtigt ledet Statsministeriet og arbejdet i centraladministrationen. Han har en unik indsigt i velfærdssamfundet og en enorm faglig tyngde.

- Christian har sat vigtige og blivende spor i vores samfund, lyder det i pressemeddelelsen fra Mette Frederiksen.

Ny organisering i Statsministeriet

Statsminister Mette Frederiksen har, siden hun overtog regeringsmagten, haft gang i en omorganisering af sit ministerium.

Det har blandt andet betydet, at der er blevet oprettet et såkaldt politisk sekretariet, som hendes personlige rådgiver Martin Rossen er blevet leder af med titel af stabschef.

Samtidig har hun oprettet en ny afdeling i ministeriet med navnet Indenrigspolitisk Afdeling – politikudvikling og koordination, der skal stå for at udvikle ny politik.

Det er altså dette ministerium og dets nye organisering, Barbara Bertelsen nu bliver øverste chef for.

Sådan her så det ud, da Barbara Bertelsen (til venstre) i 2015 stod i spidsen for Justitsministeriet, hvor ministerposten blev overdraget fra Mette Frederiksen til Venstres Søren Pind.

Det er tredje gang, der bliver skiftet ud på posten som departementschef i et ministerium, Mette Frederiksen er minister i.

I 2015 blev Justitsministeriets departementschef forflyttet til Kirkeministeriet efter blandt andet sagen om tidligere justitsminister Morten Bødskovs "nødløgn" til Folketinget. På det tidspunkt var Mette Frederiksen justitsminister.

Og i 2013 stoppede den daværende departementschef i Beskæftigelsesministeriet, Bo Smith, mens Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister.