Mette Frederiksen i nyt angreb på svigtende arbejdsmoral i Danmark

- Bland dig uden om, lyder det fra regeringspartneren Venstre efter opsang fra statsministeren.

Mette Frederiksen brugte sin tale ved DI Topmødet til at udtrykke bekymring for danskernes arbejdsmoral. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksens (S) øjne er blevet rettet mod noget, hun ser som en ny tendens i Danmark

To gange på en uge har tendensen været et centralt element i en tale, hun har holdt.

Det handler om danskernes arbejdsmoral - eller måske rettere manglen på samme.

I dag talte Mette Frederiksen på DI Topmødet 2023 i Herning, hvor spidserne i dansk erhvervsliv var samlet.

- Danskerne er et af de folk i verden med den højeste arbejdsfrekvens. Det er godt. Og det bliver vi nødt til at holde fast i, sagde Mette Frederiksen og kom så med et men:

- Jeg kan godt høre tendenserne til det modsatte. At øget velstand skal veksles til mere fritid. Det er den høje arbejdsmoral, der har skabt vores velstand, det er den, der skaber vores muligheder. Det er sådan set det, og ikke så meget andet, der har skabt Danmark, lød det fra statsministeren på talerstolen.

For fem dage siden kom hun med samme budskab fra en anden talerstol. Den stod i Aalborg og var sat frem i anledning af årsmøde i Socialdemokratiet.

- Hvis ikke vi holder fast i vores stærke arbejdsmoral. Ja, så holder vores velfærdsmodel ikke, sagde hun og trak et af de stærkeste socialdemokratiske trumfkort - et citat fra partilegenden Thorvald Stauning:

"Uvirksomhed og dovenskab er menneskenes fjender. Ved flid og arbejde kommer de enkelte frem. Og hver enkelt er med til at skabe et samfund, der kan yde en god tilværelse både under arbejdet. Og når livsaftenen melder sig," citerede hun Stauning for.

Arbejder danskerne mindre?

Opsangen fra Mette Frederiksen kommer efter en debat om, hvorvidt det er et problem, at danskernes arbejdstid ser ud til at falde.

De tørre tal først.

I august viste en analyse fra Kommunernes Landsforening (KL), at den gennemsnitlige arbejdstid om ugen var faldet fra 32,3 timer i 2000 til 30,7 timer i 2021.

Ifølge data fra det europæiske statistikkontor Eurostat er Danmark nummer fire på listen over, hvor mange der arbejder på deltid. Det gør 26 procent af danskerne ifølge Eurostat.

For få uger siden kom en analyse fra Rockwool Fonden dog frem til, at lønmodtagernes arbejdstid ikke har været væsentlig faldende de seneste 15 år. Grunden til, at nogle oversigter viser noget andet, hænger ifølge Rockwool Fonden sammen med, hvordan selvstændige opgør deres arbejdstid.

Og så den mere bløde side.

Flere stemmer i den offentlige debat har i de senere år talt om at have mere tid til sig selv og familien. Om at passe børnene derhjemme i stedet for at sende dem i institutioner, hvor personalet er tvunget tli at løbe hurtigt.

En af de stemmer er Maj My Humaidan. Hun flyttede til Ærø for at leve livet på en anden måde end de fleste og skrev bogen 'Ærø Manifestet' om sine erfaringer.

I august angreb Socialdemokratiets politiske ordfører Christian Rabjerg Madsen de tanker, der ligger bag 'Ærø Manifestet'.

- Der er en generel debat, som forherliger det at være mindre på arbejdsmarkedet, end man kan. Men det er et helt forkert ideal. Fordi det er et ideal, som undergraver vores velfærdssamfund, sagde han til Jyllands-Posten med direkte adresse til Ærø-familien.

Modstand i regeringen

I regeringen står Mette Frederiksen alene med sin opsang.

Venstres finansordfører Torsten Schack Pedersen undrer sig over angrebet fra statsministeren.

- For mig, der har et liberalt, udgangspunkt, er der ikke nogen, der har en pligt til at arbejde for staten. Jeg er enig i, at det er vigtigt, vi har et højt arbejdsudbud. Men beslutningen om, hvor meget man vælger at arbejde, det er og bliver det enkelte menneskes og den enkelte families.

Én, der vælger at gå derhjemme, og ikke arbejder, vil jo stadig gøre brug af velfærdssamfundet i form af sygehuse og alt andet. Har man så ikke et ansvar over for velfærdssamfundet?

- Som det så fint står i Grundloven, så er enhver forpligtet til at forsørge sig og sine. Grundlæggende mener jeg ikke som liberal, at folk arbejder for statens skyld, siger Torsten Schack Pedersen.

Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, mener heller ikke, at Mette Frederiksens angreb på danskernes arbejdsmoral er den rigtige vej at gå.

- Jeg synes, at det er meget mere interessant at undersøge, hvorfor folk af den ene eller anden årsag ikke arbejder fuld tid, i stedet for at bebrejde dem.

- Statsministeren har da en pointe i, at der er mange, der arbejder deltid – så lad os kigge på, hvordan vi løser det på en smart måde til gavn for alle parter, siger Monika Rubin.

Nysgerrighed i befolkningen

Janne Gleerup forsker i arbejdsliv på Roskilde Universitet.

Hun kan godt genkende den tendens, Mette Frederiksen taler om i forhold til at veksle velstand til fritid.

- Der en rigtig stor nysgerrighed i befolkningen i forhold til, om man kan finde nogle løsninger, der kan give et mere bæredygtigt hverdagsliv, hvor man oplever, at man både kan præstere godt og have et godt arbejdsliv og samtidig få sit hverdagsliv og fritidsliv til at hænge sammen. Det er en diskussion, der er i fuld gang.

Hvordan kan man så få danskerne til at arbejde mere, hvis det er målet?

- Det ville være rigtig godt i den her diskussion, hvis de politiske beslutningstagere prøvede at kigge ud på arbejdspladser og se på, hvad det faktisk er for nogle problemer, man oplever i de forskellige brancher.

- Hvor er det, skoen trykker? Og så prøve at kigge ind i de mange eksperimenter og forsøg, der gøres ude på arbejdspladser, hvor både arbejdsgiver og lønmodtagere oplever, at man måske får en mere fleksibel organisering af arbejdet, som gør, at man kan få balancen til at fungere, siger Janne Gleerup.