Mette Frederiksen i nytårstale: Nogle forældre får for mange chancer

Flere udsatte børn bør bortadopteres, siger statsminister Mette Frederiksen i sin første nytårstale.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder sin nytårstale, på Marienborg i Sorgenfri nord for København onsdag den 1. januar 2020. (© DR Nyheder)

Mette Frederiksen sagde det i 2019 igen og igen.

Hun vil være børnenes statsminister.

På årets første dag gentog hun det endnu engang i sin første nytårstale som statsminister.

- Jeg har truffet et valg. Jeg vil altid stå på børnenes side, indledte Mette Frederiksen talen.

S-regeringen brugte den samme dagsorden i valgkampen. Siden har statsministeren givet de tidligere børnehjemsbørn - de såkaldte Godhavnsdrenge - en officiel undskyldning. Et undskyld for misbrug, vanrøgt og overgreb.

Vil sætte tidligere ind

Nu er tiden så kommet til at hjælpe andre børn. Særligt de udsatte børn er i statsministerens søgelys.

- I dag får nogle forældre for mange chancer. Måske i den bedste mening. Men når en 12-årig bliver fjernet fra hjemmet, så ligger der ofte 11 dårlige år bag, sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

- Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag. Og vilkårene for anbragte børn skal være langt mere stabile. (...) Derfor bør flere udsatte børn også bortadopteres, så de får en reel, ny start på deres liv, sagde hun.

Allerede i sommer blev reglerne for bortadoption ved tvang gjorde mere smidige af et flertal i Folketinget bestående af den daværende VLAK-regering samt Socialdemokratiet og De Radikale.

Klimademonstrationer afsæt for grøn dagsorden

Mette Frederiksen fandt også tid til at at tale om et par af tidens andre aktuelle emner i talen. Igen med afsæt i børnene, som hun takkede for at gå på gaden og demonstrere for klimaet.

- I gik på gaden. I krævede handling. I har skubbet til jeres forældre og bedsteforældre. I gjorde Folketingsvalget sidste år til et klimavalg. I givet os allesammen håb.

- Takket være jer har vi nu den mest ambitiøse klimalov i Danmark nogensinde.

- Nu ser resten af verden igen i Danmarks retning, sagde Mette Frederiksen.

Hjælp til de nedslidte

Regeringens helt store nummer - som den også gik til valg på at indføre - er en ret til tidligere pension for de mest nedslidte danskere. Et emne der blandt iagttagere anses som et af valgperiodens altoverskyggende temaer. Også det tema berørte Mette Frederiksen.

- Nogle har knoklet så meget, at kroppen ikke kan blive ved. Det er ikke retfærdigt, at I, der har haft det hårdeste arbejde - eller været flest år på arbejdsmarkedet - skal opleve, at velfærdssamfundet ikke er der for jer, når I har brug for det, sagde statsministeren.

Imidlertid uden at blive mere konkret på, hvornår regeringen forventer at være klar med et udkast til en aftale på området.

Også vanvidskørsel, fyrværkeri-skyderier, bandeopgør og fremmedkrigere blev nævnt i talen. Formentlig med god grund. Til foråret indleder regeringen forhandlingerne om et nyt politiforlig.

FAKTA: Næsten 14.000 børn og unge er anbragt uden for hjemmet

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil have udsatte børn anbragt hurtigere uden for hjemmet og bebuder desuden flere tvangsadoptioner.

Her følger en statistik over, hvor mange børn og unge der er anbragt uden for hjemmets fire vægge:

Fakta om anbragte børn

  • I 2018 var 13.823 børn og unge mellem 0 og 22 år anbragt uden for hjemmet. I runde tal er 1 ud 100 anbragt uden for hjemmet.

  • Flere drenge end piger bliver anbragt uden for hjemmet. 7487 drenge var anbragt, mens antallet af piger var 6323.

  • Cirka halvdelen af alle anbragte er mellem 12 og 17 år.

  • Antallet af anbragte børn og unge er faldet de seneste år. I 2011 var 14.978 anbragt uden for hjemmet.

  • 8703 børn var anbragt i plejefamilie, 2366 var på en døgninstitution, mens 1921 var på et opholdssted for børn og unge. Resten har enten eget værelse eller var på kost- eller efterskole eller andre tilbud.

  • Størstedelen - helt præcist 8543 af anbringelserne var med forældrenes samtykke, mens det i 2713 sager skete uden accept fra forældrene.

  • Ganske få bliver tvangsadopteret fra fødslen. De seneste tre år har det været under ti om året.

  • Herudover var 2100 mellem 18 og 22 år tilknyttet tilbuddet efterværn, der er for unge, som har været anbragt uden for hjemmet i deres barndom. De kan for eksempel bo på en daginstitution eller i en plejefamilie.

  • Kilde: Danmarks Statistik, DR.