Mette Frederiksen lover tidlig pension før næste valg: 'Ja, nu er det Arnes tur'

- Min klare forventning er, at vi har det hele på plads næste år, siger hun.

Statsminister og S-formand Mette Frederiksen havde inviteret bryggeriarbejderen Arne Juhl til partiets kongres. Her lovede hun ham, at hun inden næste valg vil have indført en ret til tidligere pension. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Den 59-årige bryggeriarbejder Arne Juhl fra Sønderjylland havde næppe forestillet sig, at han i dag ville være det landskendte ansigt på den varmeste kartoffel i dansk politik lige nu: Retten til en tidligere pension.

Men det blev han. Arne lod sig nemlig i begyndelsen af året fotografere og hænge op på plakater landet over med Socialdemokratiets helt store valgløfte: "Nu er det Arnes tur – de mest nedslidte skal også have ret til en værdig pension".

Men selvom Socialdemokratiet nu har haft regeringsmagten i snart tre måneder, har statsminister Mette Frederiksen endnu ikke fremlagt en konkret pensionsmodel. Den kom heller ikke i dag, hvor Socialdemokratiet er samlet til den årlige kongres.

Men fra talerstolen i Aalborg Kongrescenter lovede Mette Frederiksen:

- Vi gik til valg på at indføre en ny ret til tidlig pension for dem, der er nedslidte. Og ja: Nu er det Arnes tur.

- Jeg har ikke brugt fire år som jeres formand på at genopbygge tilliden til Socialdemokratiet for så nu at løbe fra det, vi sagde i valgkampen. Selvfølgelig løber vi ikke fra det. Selvfølgelig kommer vi ikke med dårlige undskyldninger.

Den 59-årige bryggeriarbejder Arne Juhl deltog i Socialdemokratiets kongres, hvor han blev hyldet med stående klapsalver fra salen.

I dagens anledning havde Socialdemokratiet inviteret Arne Juhl til endnu en tur i mediemøllen, og kameraerne panorerede da også straks hen på ham, da Mette Frederiksen talte direkte til ham fra scenen:

- Jeg ved ikke, om du helt vidste, hvad du gik ind til, da du sagde ja til at deltage i vores kampagne.

- Du sagde ja til at blive ansigtet på manges ønske om bedre pensionsmuligheder. Fordi du på din egen krop mærker slid og belastning. Og fordi du vil have et mere retfærdigt Danmark, sagde Mette Frederiksen.

Siden valgkampen er Arne Juhl blevet opereret for lungekræft og får nu kemobehandling. Derfor er han sygemeldt fra arbejdet på bryggeriet Fuglsang i Haderslev.

- Kære Socialdemokratiet. Skal vi ikke – udover at ønske god bedring, også sige tak til Arne, afsluttede Mette Frederiksen og udløste stående klapsalver i salen.

Thulesen: Arne har ventet på svar i 234 dage

Tidligere på dagen var Arne Juhl også omdrejningspunktet i en anden partiformands tale - nemlig da Kristian Thulesen Dahl gik på scenen til Dansk Folkepartis landsmøde i Herning.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl brugte en del af sin tale ved landsmødet i Herning til at beskylde Socialdemokratiet for at "fedtspille" om retten til tidligere pension. (Foto: Ernst van norde © Scanpix)

Her spurgte han, hvor længe Arne egentlig skal vente, før han må se Socialdemokratiets konkrete forslag - og DF-formanden pegede op på en storskærm bag sig, hvor en ivrigt tikkende tæller viste, at der i talende stund var gået 234 dage, 23 timer, 54 minutter og 56 sekunder, siden Socialdemokratiet fremsatte sit valgløfte.

- Kære Mette oppe i Aalborg: Måske du i dag vil løfte sløret for, om Arne overhovedet er omfattet af jeres model? Er mureren, er tømreren, er frisøren?

- Hvis du ønsker vores støtte, så er det vel rimeligt, at vi – og danskerne i øvrigt – må se, hvem grupperne er. Læg kortene åben frem, og stop med at fedtspille over for Arne og alle andre danskere, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Mette Frederiksen lover ret til tidlig pension før næste valg

En times tid senere kom Mette Frederiksen med et modsvar til budskabet fra Herning.

- Der er dem, der siger, at regeringen arbejder for langsomt, og at du, Arne, er utålmodig. Selvfølgelig er du utålmodig. Jeg er også utålmodig, sagde Mette Frederiksen og tilføjede:

- Omvendt vil jeg ikke påstå, at det er let. For når vi ikke vil lave endnu en social ydelse, som kræver visitation og udredning, men en ret, så tager det tid at lave den rigtige model.

Statsminister og S-formand Mette Frederiksen lovede i sin tale på partiets kongres, at der inden næste valg bliver indført en ret til tidligere pension. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Siden valget har et folketingsflertal bestående af oppositionspartierne og støttepartiet De Radikale afvist, at Socialdemokratiet kan gennemføre en ret til tidlig pension i denne valgperiode. Det vil nemlig være i strid med velfærdsforliget, der betyder, at pensionsalderen stiger og er ens for alle, har det lydt.

Men tidligere på ugen lød en ny vurdering fra embedsværket, at det ikke strider med forliget alligevel.

- Ingen kan gemme sig bag jura og teknik. Nu står det nemlig helt klart, at det ikke vil være et brud på noget forlig at gennemføre en ret til tidlig pension. Derfor gør vi det i dén her valgperiode, sagde Mette Frederiksen og kvitterede samtidig for Kristian Thulesen Dahls interesse i den tidligere pension:

- Jeg er glad for, at Dansk Folkeparti er klar til at forhandle. Vi har før vist, at vi sammen kan forhindre forringelser. Nu kan vi sammen skabe fremskridt. Kristian, jeg regner med dig.

'Det her er jo ikke et spørgsmål om Arne'

Efter talen stillede Mette Frederiksen op til et interview med den fremmødte presse. Her blev hun blandt andet spurgt, hvordan hun så skråsikkert kan love Arne Juhl, at det nu bliver hans tur - når hun stadig hverken har fremlagt en konkret model eller sikret sig flertal til den.

Hvordan kan du så skråsikkert love ham det?

- Det her er jo ikke et spørgsmål om Arne, siger Mette Frederiksen.

Det har du da gjort det til?

- Nej, det har jeg altså ikke. Det er et spørgsmål om, at dem, der er nedslidte, skal have adgang til en tidligere pension.

Men du vil ikke løfte sløret for kriterierne?

- Når vi har en konkret model på plads, så offentliggør vi den med det samme.

Hvornår vil det træde i kraft?

- Min klare forventning er, at vi har det hele på plads næste år. Og at vi får forhandlet en ny pension i den folketingssamling, vi åbner lige om lidt.

Som et led i Velfærdsaftalen fra 2006 skal Folketinget hvert femte år afgøre, om pensionsalderen skal hæves. Tanken bag aftalen er, at pensionsalderen stiger nogenlunde i takt med levealderen.

Det betyder, at S-regeringen næste år sidder for bordenden, når Folketinget næste år skal beslutte, om pensionsalderen skal hæves til 69 år fra 2035 - hvilket Socialdemokratiet har sagt, partiet vil.

Kan I stemme for at forhøje pensionsalderen, hvis I ikke har en aftale om tidligere tilbagetrækning på plads, inden I skal stemme om det i Folketinget?

- Det forventer jeg, vi har.

Hvad hvis I ikke har?

- Jeg forventer, vi har det, så det er det, jeg lægger til grund, siger Mette Frederiksen.

Har ment det i 13 år

Ifølge Kristian Thulesen Dahl har han lige siden 2006 gået ind for en differentieret pensionsalder.

Hvorfor er du så ikke kommet med konkret forslag?

- Hver gang vi er gået ind til forhandlingsbordet med ønsket om at lave en differentieret folkepensionsalder, er vi blevet mødt af et system, der siger, at der slet ikke ikke kan lade sig gøre. Nu siger Socialdemokraterne så, at de har fundet en model. Så siger vi fint, lad os se, hvad I er nået frem til.

- Det afgørende er, at vi ser, hvem der skal være omfattet. Jeg synes virkelig, at Socialdemokraterne fedtspiller. De giver udtryk for, at der er nogen i Danmark, der skal have ret til en tidlig folkepension. Så må de da fortælle, hvem det er, der skal have den ret, og hvem der ikke skal, siger Kristian Thulesen Dahl.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk