Mette Frederiksen lover undskyldning til Godhavnsdrengene

Hvis S-formanden bliver statsminister, så vil hun give misbrugte børnehjemsbørn en officiel undskyldning.

Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet vil give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning.

- Skiftende regeringer har sagt nej til at give dem en undskyldning, men jeg vil gerne sige ja. Det var ikke deres skyld. Det er aldrig børnenes skyld. Det var de voksnes skyld.

Sådan siger Mette Frederiksen under sin partiledertale til Folkemødet på Bornholm, hvor hun lover, at hun vil give Godhavnsdrengene en undskyldning som det første, hvis hun bliver statsminister.

Godhavnsdrengene er de drenge, som boede på opdragelsesanstalten i Tisvildeleje i Nordsjælland.

Blandt beboerne var Poul-Erik Rasmussen, der boede på Godhavn fra 1962-1965. Dengang blev han og de øvrige børnehjemsbørn udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

Det slog den uvildige undersøgelse "Godhavnsrapporten" fast i 2011.

- Vi oplevede et enormt svigt på børnehjemmet. Ikke blot den fysiske afstraffelse eller medicinen, de eksperimenterede med, men også psykisk.

- Græd man, så var man svag og fik tæsk. Vi fik ikke lov til at være børn, har Poul-Erik Rasmussen tidligere sagt til DR Nyheder.

Mette Frederiksen er åben for erstatning

DR Nyheder nåede kort at tale med Mette Frederiksen efter hendes tale, hvor hun udybbede, hvorfor Godhavnsdrengene skal have en undskyldning efter mere end et halvt århundrede.

- Det med at se ind i de mørke kapitler som samfund er for mig afgørende for, at man træffer de rigtigte beslutninger fremadrettet. Vi har ikke dem, der har lidt overlast, for evigt, så hvis vi skal nå at tage skylden af deres skuldre, så skal være nu, siger Mette Frederiksen.

Skal de også have erstatning?

- Det diskuterer jeg også gerne. Det afgørende er, at vi som samfund giver en officiel undskyldning, siger Socialdemokratiets formand.

Så hvis der er flertal, så er du med, at der godt kan gives erstatning?

- Vi kan altid diskutere, hvordan vi gør det. Jeg har givet et løfte til de gamle børnehjemsbørn om, at hvis jeg bliver statsminister, så skal de have en undskyldning på vegne af Danmark. Det vil jeg gøre alt for at leve op til, siger Mette Frederiksen.

Enhedslisten: Det bliver historisk

Hos Enhedslisten jubler politisk ordfører Pernille Skipper over, at Godhavnsdrengene efter al sandsynlighed kan se frem til en undskyldning fra den danske stat.

- Hvis Mette Frederiksen ender med at blive statsminister og rent faktisk gennemfører det her, så bliver det historisk, at Godhavnsdrengene får denne her undskyldning og den anerkendelse af det gigantiske svigt den danske stat udsatte dem for. De har kæmpet for det i årevis og gud hvor har de fortjent det, siger hun.

Ifølge Enhedslisten har det været en mærkesag for partiet, at drengene skulle have en undskyldning mere end et halvt århundrede, efter at de blev udsat for overgrebene.

- Hver eneste gang har der været forskellige afarter af undskyldninger. Men det har i bund og grund handlet om, at hvis en statsminister siger undskyld på vegne af den danske stat, så har det kunne betyde, at de vil kunne få en økonomisk erstatning, siger Pernille Skipper og fortsætter:

- De har hele tiden været ligeglade med, om der kom en erstatning. Det har aldrig handlet om det, og det tror jeg heller ikke, at det kommer til nu. Men en erstatning er ikke for meget for langt, når man er blevet udsat for det, som de er blevet.

Drengene på Godhavn

 • * Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje som selvejende institution.

 • * Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.

 • * Efter dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".

 • * I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.

 • * Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger, seksuelle overgreb samt medicinske forsøg.

 • * I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.

 • * I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle have været anlagt senest i 1985.

 • * Dommen fra byretten blev i november 2017 stadfæstet af Østre Landsret.

 • * Socialdemokraterne fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.

 • * 28. marts 2017 gentog børne- og socialminister Mai Mercado (K), at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.

 • * Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophæver forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.

 • * 13. marts 2018 oplyste den tidligere børnehjemsdreng Poul-Erik Rasmussens advokat, Bjørn Elmquist, at Procesbevillingsnævnet havde givet tilladelse til, at sagen kunne komme i Højesteret.

 • * Poul-Erik Rasmussen droppede siden sagen på grund af manglende økonomi til at føre den videre.

 • * I april 2018 stemte blå blok og DF nej til Enhedslistens forslag om, at Godhavnsdrengene skulle have en officiel undskyldning.

 • * I sin tale ved Folkemødet den 14. juni 2019 siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at hun officielt vil undskylde over for drengene, hvis hun bliver statsminister.

 • Kilde: Ritzau, TV2 Lorry, DR.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter