Mette Frederiksen: Mulig Europol-aftale er ikke langtidsholdbar

Partilederne i rød blok ser udfordringer for dansk politi på længere sigt, hvis Danmark indgår særaftale om Europol.

Tidligere torsdag præsenterede statsminister Lars Løkke Rasmussen Folketingets partiledere om det udkast til en Europol-aftale, som EU har spillet ud.

Mette Frederiksen ser flere positive elementer i aftaleskitsen på kort sigt for dansk politi, men når man ser længere ud i fremtiden frygter Socialdemokratiets formand, at aftalen vil være forældet og gammeldags.

- Det, dansk politi siger nu, er, at for nærværende kan man godt få det her til at fungere operationelt. Det er godt. Det var den viden, jeg har eftersøgt, siger Frederiksen og fortsætter:

- Men jeg frygter, at den skitse, der ligger på bordet, bliver overhalet indenom. Måske allerede i løbet af et år, fordi den nye teknologi simpelthen løber hurtigere, end vi kan.

Ifølge Mette Frederiksen er der stadig et stykke vej til, at Socialdemokratiet kan bakke om særaftalen, der også er betinget af et fortsat medlemskab af Schengen.

- Det, der også er kommet frem nu, er, at aftalen er betinget af et fortsat dansk medlemskab af Schengen. Det fordrer jo, at alle de partier, der skal lave en aftale om Europol, samtidig tilkendegiver, at de også støtter Schengen, siger hun.

Østergaard: Danmark efterlades på perronen

Radikale Venstres formand Morten Østergaard er også bekymret for politiets mulighed for at deltage i et europæisk politisamarbejde på længere sigt.

- Det er tilsyneladende kun på kort sigt, at aftalen løser udfordringerne, og det er ærligt talt noget nedslående, siger han.

Morten Østergaard frygter, at Danmark indenfor få år bliver kørt ud på et sidespor i politisamarbejdet.

- Hvis Danmark gradvis svækkes i vores mulighed for at deltage i politisamarbejdet, blandt andet på grund af de nye teknologiske muligheder, så efterlades vi på perronen, når det handler om at beskytte danskerne mod international kriminalitet og terror.

- Det er skuffende, at den her en aftale alene ser ud til at fokusere på kort sigt, og hvor vi reelt set bliver behandlet som et land, der ikke længere er medlem af EU, når det angår politisamarbejde. Dog får vi nogle fordele, som er knyttet op på, at vi er Schengen-land.

SF: Tilfredsstillende aftale på kort sigt

Pia Olsen Dyhr har ligesom sine kolleger i rød blok forbehold overfor aftaleskitsen på længere sigt. Men på kort sigt mener hun, at aftalen giver dansk politi arbejdsro.

- Den aftale EU-Kommissionen lægger på bordet på den korte bane er god nok, og dansk politi kan stadigvæk samarbejde med andet politi imod bandekriminalitet, børneporno og grov terrorisme, siger hun.

- Men på den lange bane duer aftalen ikke. Der må man bare sige, at vi er stærkt udfordret. Det nytter ikke, at dansk politi står dårligere, og at danskerne på den lange banerne er utrygge.

Se hele interviewet med Mette Frederiksen (S) øverst i artiklen.