Mette Frederiksen: Myndigheder vurderer, at lækager var bevidst sabotage

Tre eksplosioner på to gasledninger ud for Bornholm var bevidste, siger statsministeren, som ikke vil komme nærmere ind på, hvem der kan stå bag.

Statsminister Mette Frederiksen informerede sammen med forsvarsministeren, klima- og energiministeren samt udenrigsministeren tirsdag aften om de eksplosioner, der har ramt de to gasledninger Nord Stream 1 og 2 ud for Bornholm natten til mandag og mandag aften. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) stod forrest, da hun, flankeret af forsvarsminister Morten Bødskov (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) her til aften orienterede om de tre eksplosioner på de to gasledninger Nord Stream 1 og 2, der løber på bunden af Østersøen fra Rusland til Tyskland.

Der har dagen igennem været kraftige spekulationer om sabotage, hvilket statsministeren tidligere på dagen hverken ville eller kunne afvise.

I aften var statsministeren mere afklaret:

- Det er myndighedernes vurdering, at der er tale om bevidste handlinger. Der er ikke tale om uheld, sagde statsministeren.

Mette Frederiksen kunne ikke komme nærmere ind på, hvem man mener, der står bag.

- Vi ser på det her med den største alvor. Situationen er så alvorlig, som den kan blive. Men jeg kommer ikke til at gå ind i gisninger omkring, hvem der står bag, sagde statsministeren.

Hun understregede, at det ikke har sikkerhedsmæssige konsekvenser for bornholmerne, og at der endnu er mange oplysninger, som ikke er afdækket.

Her er lækagerne opstået:

Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: © Kort : Morten Fogde Christensen)
Nord Stream 1- og Nord Stream 2-rørledningerne er bygget til at fragte gas fra Rusland til Tyskland. Tre aktuelle lækager tæt på Bornholm har fået danske myndigheder til at hæve beredskabsniveauet. (Foto: © Kort: Morten Fogde Christensen)

Dan Jørgensen forklarede, at rørene ligger på mellem 70 og 90 meters dybde, de er 12 centimeter tykke og består af stål og beton.

- Det betyder, at der ikke kan være tale om et uheld som eksempelvis et skibsanker, lød det fra klima-, energi- og forsyningsministeren.

'Selvfølgelig' blev vi ikke advaret

Statsministeren blev spurgt, om de danske efterretningstjenester havde nogle informationer, som tydede på, at sabotage mod rørledningerne kunne finde sted, eller om det kom fuldstændig bag på regeringen og dermed også efterretningstjenesterne.

Til det svarede forsvarsminister Morten Bødskov, at der 'selvfølgelig' ikke var modtaget nogen varsler af denne slags.

- Men det er klart, at når man kigger på Østersøen generelt, så er det et område, hvor der har været et øget spændingsniveau, og vi er i løbende dialog og tæt samarbejde med vores allierede om håndteringen af spændingsniveauet i Østersøen. Mere kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt, sagde han.

Forsvarets video af gassen, der bobler op fra lækagen

Russisk kontakt på vej

Der har dagen igennem været formodninger om, at Rusland på den ene eller anden måde stod bag.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fortalte, at man ikke har været i kontakt med Rusland om lækagerne endnu.

- Vi vil informere Rusland om denne her sag, når vi har informeret vore partnere. Det er en sag, som vedrører alle landene omkring Østersøen, sagde udenrigsministeren.

Eksplosioner er ikke et angreb på Danmark

Mette Frederiksen præciserede, at sprængningerne er sket i internationalt farvand, også selvom de er foregået i Danmarks og Sveriges såkaldte eksklusive økonomiske zone.

- Det er sket i internationalt farvand. Der er ikke tale om et angreb på Danmark.

Forsvarsminister Morten Bødskov tilføjede, at forsvaret nu øger tilstedeværelsen i farvandet omkring Bornholm. Der er sendt et patruljeskib til området, ligesom man i dag også har sendt fregatten Absalon til farvandet. Samtidig er der også et miljøskib på vej.