Mette Frederiksen ønsker en revolution i den offentlige sektor

Vi politikere bliver simpelthen nødt til at blande os mindre, siger S-formanden.

Mette Frederiksen holder tale på årets S-kongres.

Der skal gøres op med dokumentationskrav til og nidkær kontrol af offentligt ansatte på landets sygehuse, plejehjem og daginstitutioner.

I stedet skal der indgås en såkaldt ”velfærdskontrakt” med medarbejderne i det offentlige, som skal sikre mere frihed til de ansatte og de lokale ledere.

Det er hovedbudskabet i S-formand Mette Frederiksens tale til sine partikammerater på den årlige socialdemokratiske kongres i Aalborg.

- Jeg er bange for, at vi er ved at ødelægge arbejdsglæden hos nogle offentligt ansatte. Vilkårene er blevet sværere. Der er sparet meget. Omstruktureret igen og igen, siger Mette Frederiksen.

- Men noget er galt. Det er som om, at pengene forsvinder i for meget papirarbejde. Sygefraværet er for højt. Det er uholdbart.

- Måske har vi brug for en lille revolution i den måde, vi ser på den offentlige sektor, siger S-formanden.

Fingrene væk-reform

Mette Frederiksen udstikker med sin melding en ny socialdemokratisk kurs. Hun vil gøre op med tankegangen om ”new public management”, der blandt andet handler om at effektivisere i den offentlige sektor og er blevet anvendt i Danmark i årtier.

Der er brug for mindre detailstyring fra Christiansborg, mener S-formanden.

- Den rigtige styring for vores offentlige sektor er ikke længere New Public Management.

- Vi skal skabe rum for både faglighed og ledelse. Vi politikere bliver simpelthen nødt til at blande os mindre. Både på Christiansborg. Og ude i den enkelte kommune og region. Vi skal have en ”fingrene-væk”-reform.

- Jeg vil gerne i dag have jeres opbakning til, at Socialdemokratiet sætter sig i spidsen for én stor velfærdsreform, der starter og slutter med respekt, siger Mette Frederiksen til de cirka 1.000 deltagere på årets S-kongres.

Fire mål

Mette Frederiksen opstiller i sin tale i alt fire mål for en reform af den offentlige sektor:

Flere opgaver skal løses lokalt, blandt andet ved hjælp af en øget digitalisering. For det andet vil Socialdemokraterne indgå såkaldte ”velfærdskontrakter” med offentligt ansatte, som skal forpligte sig til at gøre ”deres ypperste”. Til gengæld bliver der skruet ned for kontrollen, lover Mette Frederiksen.

For det tredje skal der være mere ”direkte ledelse” i hverdagen og mindre styring fra centralt holdt. For det fjerde skal der sættes hurtigere ind med forebyggelse end i dag.

Mette Frederiksen erkender selv, at hun ikke just kommer med banebrydende og nyskabende ideer på årets socialdemokratiske kongres.

- Jeg ved godt, at beslutningstagere før mig har sagt noget af det samme. Det viser noget om, hvor svært det er. Og hvor rigtigt det er.

- For bliver det let det her? Nej. Men vi kan godt. Ikke det hele på én gang. Og vi vil begå fejl undervejs. Der vil komme nye krav om kontrol og regulering. Men lad os prøve at stå imod det.

- Det her er en kerneopgave for en kommende S-ledet regering, siger Mette Frederiksen.

Opgør med Thorning og Corydon

Både fra forskerverdenen og fagbevægelsen lyder analysen i dagens udgave af Information, at Mette Frederiksens opgør med new public management-tankegangen samtidig er et opgør med den linje, som Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon lagde, da de i starten af 10’erne satte kursen for Socialdemokraterne.

- Måske handler det her også om at lægge afstand til Thorning-Corydon-makkerparret, som blev oplevet af mange som værende gift med Finansministeriet, og som forbindes med DJØF’ificering osv., siger eksempelvis professor i Jacob Torfing fra Roskilde Universitet.

- Det er nyt, at Socialdemokraterne toner rent flag og siger: Det er ikke den vej, vi skal i fremtiden. Det oplever jeg som en ’tilbage til rødderne’ bevægelse, siger han til Information.

Facebook
Twitter