Mette Frederiksen om amerikansk drab af iransk general: Det er en rigtig alvorlig situation

Statsministeren mener, det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt det får betydning for danske soldaters tilstedeværelse i regionen.

Statsminister Mette Frederiksen følger situationen i Irak nøje, men hun mener det er for tidligt at drage endelige konklusioner efter nattens drab. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

"En rigtig, rigtig alvorlig situation."

Sådan lyder den første reaktion fra statsminister Mette Frederiksen oven på det angreb fra amerikanske styrker, der i nat, dansk tid, dræbte den iranske general Qassem Soleimani i et luftangreb tæt på den internationale lufthavn i Iraks hovedstad Bagdad.

Statsministerens fortsætter med at sige, at hendes vigtigste budskab lige nu er, at danskere i området holder sig opdateret på meddelelser fra Udenrigsministeriets Borgerservice, der nøje overvåger situationen.

Både Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, og Pentagon har bekræftet drabet. Ifølge amerikanerne skete det efter direkte ordre fra den amerikanske præsident Donald Trump.

Danmark har lige nu cirka 140 soldater i Irak, der blandt andet hjælper med at træne irakiske sikkerhedsstyrker.

Samtidig er der planlagt flere missioner i området, hvor Danmark blandt andet sender en fregat, en helikopter og op mod 155 personer til Hormuzstrædet i fire måneder fra efteråret 2020.

Uklart om danske tropper skal blive i regionen

Hvorvidt de fortsat skal blive i landet, vil Mette Frederiksen endnu ikke tage stilling til.

- Det er for tidligt at konkludere på de danske tropper og vores militære tilstedeværelse, siger hun.

Kan du frygte, at det her fører til en eskalering af konflikten i Mellemøsten?

- Det er der en oplagt risiko for, svarer Mette Frederiksen, der efterfølgende afviste at svare på flere spørgsmål om nattens angreb.

Christiansborg hersker der blandt partierne uenighed om nattens amerikanske luftangreb i den irakiske hovedstad, Bagdad, hvor den iranske topgeneral Qassem Soleimani blev dræbt.

Dansk Folkeparti kalder angrebet "fornuftigt", mens SF mener, det var "uansvarligt".

Nattens angreb i Iraks hovedstad kommer efter uger og måneder, hvor konflikten mellem USA og Iran er optrappet gevaldigt på irakisk jord. For præcis en uge siden blev en amerikaner dræbt i et missilangreb på en militærbase ved byen Kirkuk i det nordlige Irak.

DR Nyheder har to korrespondenter, der dækker Mellemøsten tæt. Deres vurdering af nattens angreb kan du læse her.

Rettet klokken 17.12: Forsvarsministeriet oplyser, at Danmark i øjeblikket har 140 soldater i Irak. Tidligere fremgik det, at tallet var 120 mand.

FacebookTwitter