Tema Anker Jørgensen er død

Mette Frederiksen om Anker: Vi vil mindes ham for alt det, han berigede Danmark med

På tværs af partiskel står Anker, som et af de helt store mennesker i det 20. århundredes danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor, skriver Socialdemokraternes formand.

Mette Frederiksen (S) skriver, at det kommer til at tage tid, før hun forstår, at Anker Jørgensen er død. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen har i en kommentar på Facebook skrevet om sin forgænger, Anker Jørgensen, der er død, 93 år gammel.

Her er hele hendes kommentar:


- Her til eftermiddag fik jeg beskeden om, at Anker Jørgensen er død. Han blev 93 år gammel. Han sov stille ind med sine nærmeste omkring sig.

Anker er ikke længere i blandt os.

Anker Jørgensen er død

Tidligere statsminister, Anker Jørgensen, døde søndag, d. 20. marts 2016, 93 år gammel. Han var statsminister fra 1972-1973 og fra 1975-1982 og var formand for Socialdemokratiet fra 1973-1987. Anker Jørgensen bliver begravet fra Grundtvigs Kirke i København, lørdag d. 2. april.

Gå til tema

De ord skal vi have tid til at forstå. Det skal have tid til at synke ind. For på tværs af partiskel står Anker, som et af de helt store mennesker i det 20. århundredes danmarkshistorie. Og han satte sig stærke spor.

Så godt som alle i Danmark har et billede af, hvem Anker Jørgensen var. Fra de ældre generationer til de helt unge. Hvad enten man husker ham fra tiden som førstemand i fagbevægelsen. Siden som folketingspolitiker – og senere som statsminister.

Eller man mindes ham som statsministeren alle danskere var på fornavn med. Som symbolet på det Danmark, vi alle har stærke følelser for. Og som vi holder af.

- Jeg besøgte ham sidst i efteråret. Socialdemokratiets kongres sendte Anker en buket røde roser, som jeg overbragte ham. Vi fik mulighed for at vende et par enkelte politiske spørgsmål, men primært blot nyde at være sammen. Og det var ikke svært sammen med ham.
For nok var Anker et solidarisk menneske med et stærkt politisk engagement. Men han var lige så meget et varmt og kærligt menneske. Over for sin familie. Sine nærmeste. Kolleger og venner.

Man var altid i godt og berigende selskab med Anker.

Ankers indsats for den demokratiske og socialdemokratiske arbejderbevægelse kan ikke undervurderes. Hans resultater. Hans måde at være på. Hans menneskesyn.

Igennem hele sit liv var han en utrættelig stemme for at skabe lige muligheder for alle mennesker. For at hvor end du er født i samfundet, skal du have chancen for at forfølge dine drømme. Og skabe indholdet af dit eget liv.

Nu er han her ikke mere. Men vi vil mindes ham for alt det, han berigede Socialdemokratiet og Danmark med. Det vil vi bringe med videre. Og vi er ham dybt taknemmelige.

Ære være Anker Jørgensens minde.