Mette Frederiksen om asylstramninger: Skal ophæves hvis de er i strid med konvention

Taber Danmark en sag ved Menneskerettighedsdomstolen, så skal den meget omdiskuterede tre-års-regel for familiesammenføring afskaffes, siger Mette Frederiksen.

- Det siger sig selv.

Hvis Danmark taber en sag ved Menneskerettighedsdomstolen - hvad flere eksperter advarer om risikoen for - skal den meget omdiskuterede stramning af familiesammenføringsreglerne rulles tilbage.

Så simpelt er det ifølge Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen, der i “Vi ses hos Clement” her til aften fastslog, at Danmark skal overholde sine internationale forpligtelser.

Har Frederiksen skiftet mening?

Som justitsminister udtalte Mette Frederiksen (S) tilbage i 2014, at den daværende stramning af reglerne for sammenføring til et års ventetid var så langt, som man kunne gå:

- På det punkt kan reglerne nok siges at være strammet så meget, som det er muligt inden for konventionerne.

Clement Kjersgaard ville vide, om hun mon tog fejl dengang, men Mette Frederiksen svarede, at vurderingen kom fra Justitsministeriets embedsfolk:

- Jeg mener ikke, jeg tog fejl. Jeg mener, jeg har udtalt mig i forlængelse af det, Justitsministeriet rådgiver den daværende regering om.

Op til Justitsministeriet

Mette Frederiksen ville ikke fortælle, om hun er enig med nuværende integrationsminister Inger Støjberg (V) i, at stramningen af familiesammenføringsreglerne er “på kanten” af konventionen, som Støjberg tidligere har udtalt:

- Jeg har ikke den juridiske kapacitet, der skal til for at vurdere, om en gældende dansk lovgivning er medholdelig eller ej i forhold til konventionerne, sagde Mette Frederiksen i interviewet og tilføjede:

- Det er en vurdering, som det danske Justitsministerium foretager.

/DR Nyheder/