Mette Frederiksen om genåbning: Derfor må frisøren godt - men cafeen må ikke

Regeringen har handlet på sundhedsmyndighedernes anbefalinger for genåbning, forklarer statsministeren.

Frisører, solcentre, spa-klinikker og fysioterapeuter kan slå dørene op på mandag, mens cafeer, barer, restauranter og storcentre er blandt dem, der må vente på at få grønt lys af regeringen.

Det er resultatet af den genåbningsaftale, som regeringen og Folketingets partier blev færdige med i nat.

Og her til aften forklarer statsminister Mette Frederiksen:

- Først og fremmest; der er ikke noget, jeg hellere ville end at genåbne hele Danmark, men det ville alt for hasarderet, og vi ville risikere at for mange ville blive syge og dø af covid-19.

- Så når vi kun vælger at åbne op for lidt, så er det jo for at have sygdommen under kontrol, og at konsekvenserne sundhedsmæssigt, menneskeligt og samfundsmæssigt ikke bliver for store, siger hun til TV Avisen på DR1.

Erhvervsdrivende: Hvorfor ikke os?

Flere forretningsdrivende, som DR Nyheder har talt med, kan ellers ikke forstå, hvorfor de ikke kan åbne endnu.

For Charlotte Korsholm, der er ismutter hos iscafeen Guf & Kugler i Nibe i Nordjylland, var det en trist morgen, da hun hørte, at hun stadig må holde lukket.

- Jeg må indrømme, at jeg har tudet lidt i morges, fordi jeg have ventet rigtig meget på at kunne åbne. Vi har lagt sjæl og hjerteblod i at komme i gang og få noget omsætning.

Lige nu sælger hun kun is som takeaway, og går derfor glip af en stor del af omsætningen, da hun ikke må have siddende gæster.

"Ismutter" Charlotte Korsholm har haft en dårlig start på dagen. (Foto: (C) DR Nyheder)

Også økonomidirektør i stormagasinet Magasin Peter Fabricius må indtil videre spejde efter kunderne bag lukkede døre.

- Jeg vil mene, at vi godt kan holde åbent på nuværende tidspunkt og sikre vores kunder ligeså godt som andre steder, der kan holde åbent, siger han.

Seruminstitut bag anbefaling

Men beskeden fra Mette Frederiksen til erhvervslivet er, at man må væbne sig med tålmodighed, da det stadig handler om forsigtighed for at bevare kontrollen over smittetrykket.

Og det var en anbefaling fra Statens Serum Institut, der betød, at det blev en række liberale erhverv og ikke cafeer og restauranter, der kunne slå dørene op først.

- Fordi Seruminstituttet ikke ville anbefale at åbne dem, derfor gør jeg det selvfølgelig heller ikke.

Café på Nørrebro i København. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Der er nogle steder, hvor du kommer mere i kontakt med andre mennesker end andre. Og det andet er, at hvis vi åbner for meget op for mange steder samtidig, så bliver den samlede samfundsaktivitet for høj, for mange mennesker vil blive smittet, for mange mennesker vil miste deres liv, og vi kommer i den røde kurve i stedet for den grønne. Og det vil være uansvarligt og uforsvarligt at gøre.

Venstre kritiserer regeringen

Christiansborg har flere partier været kritiske over for regeringens genåbningsstrategi og haft deres egne ønsker til, hvem der skulle først i køen af erhvervsdrivende, der kunne slå dørene op igen.

Blandt andre Venstre, der har efterlyst en prioriteret rækkefølge fra regeringen.

- Måden, som det her har kørt på, har ikke været imponerende. Det har faktisk været træls, siger formand Jakob Ellemann-Jensen.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen har skrevet under på genåbningsaftalen, men er ikke tilfreds med forløbet. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen husker partierne på, at de selv har nikket ja til den aftale, der har indgået.

- Vi har aftalt med Folketingets partier, at det er den her proces, vi er i gang med og går videre med.

- Jeg er glad for, vi har lavet en aftale med alle Folketingets partier. Men jeg bliver nødt til fra en start at sige, at der ikke noget land, der kan sige, hvor vi er om en måned eller to. Derfor har vi lavet det her fase-inddelt. I takt med, at vi får mulighed for at åbne op, vil vi det. Det skal vi så i samarbejde med Folketingets partier, og det er vi heldigvis i gang med.

Mette F. med løftet pegefinger

Samtidig gjorde Mette Frederiksen det her til aften klart, at genåbningen afhænger af, om danskerne bliver ved med at være gode til at overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger, så smittetrykket ikke stiger.

- Hvis vi begynder at slække på den gode disciplin, blive ligeglade med retningslinjer, og vi bliver for overoptimistiske og lytte til dem, der siger, vi bare skal åbne mere op. Så kan det godt gå galt.

Hvis danskerne begynder at slække for meget, kan det blive nødvendigt at rulle genåbningen tilbage, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Uanset hvilken gradvis åbning man måtte vælge, så afhænger det af en eneste ting; af danskernes adfærd. Om vi løfter i flok. Tager ansvaret på os. Holder afstand fra hinanden. Afstår fra at gå til fest og lader være at mødes i store forsamlinger. Det er stadigvæk på hver enkelt danskers skulder.

- Hver enkelt dødsfald er en tragedie. Denne her sygdom er kommet som en ubuden gæst til vores samfund.

Facebook
Twitter