Mette Frederiksen om højere ministerløn: 'Det var jeg ikke klar over'

Statsministeren vil kigge på sagen, Men lønstigningen er lige nu en del af finansloven, siger hun.

Hverken Mette Frederiksen (i midten) eller S-gruppeformand Flemming Møller Mortensen (til højre) var klar over, at regeringen selv lægger op til at hæve ministrenes løn. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I finanslovsudspillet fra Socialdemokratiet står alle 20 ministre til at få en lønstigning på fem procent næste år.

Men om lønstigningen skal blive til virkelighed, eller om den skal droppes, er lige nu ikke givet. I hvert fald ikke, hvis man spørger statsminister Mette Frederiksen:

- Vi kigger på det lige nu og vil selvfølgelig se, om det er rimeligt. Det er en del af vores finanslov. Men jeg vil være helt ærlig og sige, at jeg ikke har været bekendt med det, siger hun.

Kan det passe, at regeringen gerne vil hæve din og de andre ministres lønninger efter nytår?

- Ved du hvad, jeg vil være helt ærlig og erkende, at jeg ikke har været klar over, at det her har ligget som en automatisk opregulering, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, fortalte i går, at han heller ikke kendte til den kommende lønforhøjelse.

Ordning fra krisetider

Tilbage i 2010 blev ministrenes løn reduceret med fem procent. Det skete som led i en genopretningspakke i kølvandet på finanskrisen.

Sidenhen er ordningen med den lavere løn til ministrene blevet forlænget flere gange, men ordningen står nu til at blive annulleret med finansloven for 2020.

I dag er dansk økonomi på fode igen ifølge rapporter fra De Økonomiske Vismænd. Det betyder dog ikke, at regeringens støttepartier går ind for lønforhøjelsen, der står til at komme på finansloven.

- SF vil ikke lave en finanslov, hvor ministrene får mere i løn, sagde SF's gruppeformand, Jacob Mark, i går.

Ligeså enig er Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper:

- Ministrene skal ikke have mere i løn, og når Enhedslisten går ind ad glasdøren i Finansministeriet i dag, så kommer vi til at sige, at lønningerne selvfølgelig ikke skal stige for ministrene.

- Ministerlønnen er rigtig, rigtig god – også med nedsættelsen på fem procent, sagde hun.

Forhandlingerne om næste års finanslov er i gang i disse uger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk