Mette Frederiksen om tyrkisk offensiv: Uhyre alvorlig situation

Udenrigsminister Jeppe Kofod har indkaldt den tyrkiske ambassadør til en samtale om den tyrkiske offensiv i det nordlige Syrien.

Den tyrkiske offensiv i det nordlige Syrien bekymrer statsminister Mette Frederiksen (S), der dog endnu ikke vil tale om sanktioner.

Det siger hun efter et møde i det Udenrigspolitiske Nævn her til formiddag.

- Det er en uhyre alvorlig situation. Der er grund til at være bekymret både for civilbefolkningen i området, men også for om det her svækker vores mulighed for at fortsætte indsatsen mod ISIL (Islamisk Stat, red.).

Ifølge statsministeren handler det i første omgang om at lægge pres på Tyrkiet og tage afstand fra offensiven.

- Det gør vi allerede i EU-regi. Det synes jeg er positivt, og udenrigsministeren har tidligere i dag indkaldt den tyrkiske ambassadør til en samtale, hvor vi gør vores holdning gældende.

Udenrigsministeren fordømmer

Det møde er blevet afholdt i løbet af dagen, og her har Udenrigsministeriet på vegne af regeringen fordømt militæroperationen.

Ministeriet understregede samtidig, at Tyrkiet skal stoppe operationerne.

- Vi har i dag slået fast over for Tyrkiet, at vi fordømmer den militære offensiv, der skader civile og kampen mod ISIL, og underminerer den politiske proces i Syrien, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

EU udsendte et lignende budskab til Tyrkiet i går, og de kommende dage vil Jeppe Kofod (S) drøfte sagen 'relevante aktører'.

Han oplyser samtidig, at han vil diskutere situationen ved den syriske grænse med sine EU-kollegaer på mandag.

- For mig er det helt centralt, at vi på EU-rådsmødet sikrer, at vi i EU-kredsen fastholder et fælles pres på Tyrkiet og drøfter, hvilke konkrete handlemuligheder vi som EU har, siger han.

Tyrkisk kamp mod kurdere

Den tyrkiske offensiv, der begyndte i går, blev gjort mulig, da Donald Trump søndag besluttede at trække amerikanske soldater ud af det nordlige Syrien.

Men USA's præsident støtter ikke den tyrkiske operation mod kurdiske grupper, som kontrollerer et stort territorium i Syrien.

I en udtalelse fra Det Hvide Hus kalder Trump offensiven for "en dårlig idé", skriver AP.

Tyrkiet har allerede angrebet med både luft - og missilangreb og i aftes satte de landtropper ind over grænsen til Syrien og har ifølge det tyrkiske forsvarsministerium ramt 181 'terrorist mål' i grænseområdet.

Hundredvis af civile er flygtet fra området, og der er også meldinger om dræbte civile, fortæller DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund.

IS-krigere skal ikke tilbage til Danmark

Under statsministerens korte bemærkning efter mødet i Udenrigspolitisk Nævn gjorde hun det også helt klart, at de danske statsborgere, som har kæmpet for terrorgruppen Islamisk Stat, der sidder i forvaring i de kurdisk kontrollerede områder, fortsat ikke er velkomne i Danmark længere.

Også selvom kontrollen med dem kan blive mindre, hvis Tyrkiet overtager forvarringen.

- Det er klart en frygt jeg har. Derfor er jeg også bekymret for, hvad det her åbner for i forhold til en tilbagekomst til Danmark og Europa i det hele taget, siger hun.