Mette Frederiksen opruster igen: Opretter ny afdeling for næsten 10 mio. kroner

Statministeren laver et nyt kontor, der skal udvikle ny politik.

Mette Frederiksen har allerede oprettet en helt ny funktion til sin rådgiver Martin Rossen (th), som er hendes nye stabschef. Nu opretter hun også et nyt kontor til udvikling af politik. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) fortsætter sin oprustning af Statsministeriet, så det bliver bedre rustet til at støtte hende politisk.

En ny afdeling i ministeriet skal for fremtiden stå for at udvikle ny politik og får det mundrette navn Indenrigspolitisk Afdeling – politikudvikling og koordination.

Afdelingen kommer, kort efter at Mette Frederiksen valgte at oprette et politisk sekretariat i ministeriet, lige efter hun trådte til.

Lederen af det sekretariat blev hendes personlige rådgiver Martin Rossen, som fik titel af stabschef.

Den ny afdeling kommer til at koste 9,6 millioner kroner om året.

Ifølge Statsministeriet vil det dog ikke give en ekstra regning til statskassen, da andre ministerier skal spare tilsvarende, så der er råd til Mette Frederiksens nye folk.

Selv lægger statsministerien ikke skjul på, at det handler om, at Statsministeriet skal kunne arbejde mere politisk.

- Jeg ønsker at lede en regering, hvor vi sætter en klar politisk retning for Danmark. Det er afgørende for mig, at det er politiske valg – og dermed først og sidst danskernes valg – der styrer, hvilken retning vores samfund skal i.

- Med styrkelsen af Statsministeriet har jeg nu som regeringschef bedre mulighed for at sætte en klar retning for vores land, og omsætte de politiske visioner til konkrete løsninger til gavn for danskerne, udtaler hun i en pressemeddelelse.

Ny kurs kaster kritik af sig

Mette Frederiksens nye kurs med at ansætte flere, der kan støtte hende politisk, frem for de traditionelt neutrale embedsmænd har kastet kritik af sig.

Folketingets Præsidium skal i efteråret diskutere, om der skal laves nye regler på området.

Det sker, efter at både Venstre, De Radikale og Dansk Folkeparti har udtrykt bekymring over, om de nye ansættelser er et nybrud i forhold til de neutrale embedsmænd, der hjælper regeringen uanset, hvilket farve den har.

Professor og valgforsker fra Københanvs Universitet, Kasper Møller Hansen, kalder det også for en svær rolle, som de nye folk havner i.

- De her embedsfolk, der bliver ansat, er lidt i den her gråzone mellem at være folkevalgt og være embedsmand. Det er ikke den samme grad af folkelig ansvarlighed og stå til regnskab over for vælgerne, siger Kasper Møller Hansen.

Han vurderer, at den nye afdeling skal sikre Mette Frederiksen en endnu tættere kontrol med de politiske tiltag, der kommer.

- Ved at skabe et tværgående sekretariat har man en mulighed for en tværgående politikudvikling, som ikke ender i en kamp mellem det ene og andet ministerium.

- De er tæt på statsministeren og hendes folk. Det betyder, at man kan lave forslag, som stemmer overens med den politik, som regeringen vil føre og samtidig kan have tråde ude til de andre ministerier, siger han.

Oversigten herunder viser, hvordan Statsministeriet er bygget op:

Presser Finansministeriet

Det nye kontor kan også styrke Statsministeriet over for Finansministeriet.

- Der har været en løbende kritik af, at Finansministeriet har tiltaget sig for meget magt og har haft mere fokus på bundlinjen end det faglige indhold. Nu vælger Statsministeriet så at ruste op, så de kan give Finansministeriet et vist modspil.

- Men det bliver nok stadig en ulige diskussion, for i sidste ende er det Finansministeriet, der sidder på den store regnemaskine og kan have det sidste ord, når budgetterne skal balanceres, siger Kasper Møller Hansen.

FacebookTwitter