Mette Frederiksenpressemøde: Forventer ikke store nedlukninger fremover

Vaccinerne gør, at vi formentlig ikke får brug for at lukke samfundet helt igen, siger statsministeren.

Statsminister Mette Frederiksen på pressemøde i Statsministerieti dag. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Danmark står nu et så godt sted i håndteringen af coronavirus, at vi fremover formentlig vil kunne undgå store, nationale nedlukninger.

Sådan lyder det i dag fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde.

- Hverdagen er heldigvis tilbage langt de fleste steder. Og vi har den klare forventning, at vi kan undgå store nedlukninger fremover, fordi vi har supervåbnet på plads: Vaccinerne, siger Mette Frederiksen.

Af den grund fyldte vaccinerne også rigtig meget i statsministerens indledende tale på pressemødet.

- Derfor er det helt afgørende, at vi får de sidste med hvad angår vaccinationerne, så vi alle kan gå trygge ind i efteråret, lyder det fra Mette Frederiksen.

Ifølge statsministeren er det paradoksalt, at vi lige nu står i en situation, hvor vi har med den værste udgave af covid-19 at gøre - Delta-varianten - men samtidig kan fjerne de fleste restriktioner i samfundet.

- Det kan vi kun på grund af vaccinerne, siger hun.

Ekspertgruppe: Store omkostninger ved nedlukning

Den seneste tid har en ekspertgruppe arbejdet på en langsigtet strategi for et genåbnet Danmark.

Ekspertgruppens formand, Torben M. andersen, siger på pressemødet, at store nedlukninger har vist sig at have så store omkostninger, at det kun skal bruges i absolutte nødstilfælde.

- Nedlukninger virker meget effektivt til at bringe smitten ned, men det har også meget store økonomiske konsekvenser og omkostninger for folkesundhed, trivsel, frihed og så videre.

- Så det er pandemiens nødbremse. Vi skal helst undgå at komme i en situation, hvor vi skal trække i den, siger han.

Torben M. Andersen (til højre) er professor i økonomi og formand for "ekspertgruppen om en langsigtet strategi for et genåbnet Danmark". (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Ekspertgruppen vil i den kommende måned fremlægge sin rapport om netop strategien for håndteringen af coronavirus i de kommende år.

- Der vil være et beredskab, som er vigtigt at have, og så vil der være en værktøjskasse med tiltat, som man så skal have klar alt efter, hvor vi er i udviklingen, siger han.

Opfordrer til vaccination

Både statsministeren, sundhedsministeren og sundhedsmyndighederne opfordrer på pressemødet til, at man bliver vaccineret, hvis man endnu ikke er blevet det - netop for at kunne undgå større nedlukninger i fremtiden.

- I Danmark er det frivilligt, om man ruller ærmet op og får et stik i skulderen. Men jeg vil gerne sige meget direkte til jer, der endnu ikke er blevet vaccineret: I risikere at blive smittet, og I risikerer at give sygdom videre til et andet menneske.

- Så sørg nu for at blive vaccineret for din egen skyld og for alle andres skyld, siger Mette Frederiksen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke siger, at målet er, at 90 procent af dem, der kan få vaccinen, skal vaccineres inden 1. oktober.

- Så mangler vi stadig 240.000 mennesker, siger han på pressemødet.

Lige nu er mere end 4 millioner danskere blevet vaccineret. Det svarer til omkring 75 procent af den samlede befolkning. Vaccinen tilbydes dog som udgangspunkt kun til personer på 12 år og derover.