Mette Frederiksen: Regeringen går ikke langt nok i kampen mod ghettoer

S tager positivt imod regeringens ghetto-udspil, men vil stille flere krav til arbejdsløse indvandrerkvinder.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl og S-formand Mette Frederiksen kan begge finde mange gode ting i regeringens ghetto-udspil. Samtlige partier er indkaldt til forhandlinger i morgen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti,kan se mange gode idéer i regeringens ghetto-udspil "Ét Danmark uden parallelsamfund - ingen ghettoer i 2030". Men derefter kommer der et "men" fra begge partier.

- Der er nogle steder, hvor jeg ikke synes, at regeringen går langt nok. Jeg vil gerne have flere krav – især til de kvinder, der ikke er en del af arbejdsmarkedet, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

- Det er helt afgørende både for samfundsøkonomien og ligestillingen, at flere kvinder med ikke-vestlig baggrund kommer ud af lejlighederne derhjemme, lærer sproget og bliver en del af arbejdsmarkedet.

Alle skoler skal tage ansvar

S-formanden savner også fokus på fordelingen af elever mellem folkeskoler og fri- og privatskoler.

- Skolerne bliver stadigt mere opdelt. Vi har skoler, hvor 90-100 procent af børnene har indvandrerbaggrund. Tilsvarende ser vi danske skoler med modsat fortegn. Det er vigtigt, at alle skoler i fremtiden tager deres del af ansvaret, så vi kan få integrationen til virke, siger hun.

Omvendt kan oppositionslederen ikke pege på nogen områder, hvor hun mener, at regeringen går for langt i sit udspil.

S: Tiden er ikke til at skyde hinandens idéer ned

Men Mette Frederiksen understreger samtidig, at hun ikke skyder regeringens udspil ned:

- Jeg tror, der er en meget klar forventning fra danskerne om, at vi denne gang sætter os sammen og finder løsninger. Det er uholdbart, som tingene udvikler sig. Tiden er ikke til at skyde hinandens ideer ned. Tiden er til, at vi får forhandlet en bred aftale. Derfor tager vi også positivt imod regeringens udspil, siger Mette Frederiksen.

Regeringen lægger blandt andet op til at rive bygninger ned, indføre dobbeltstraf i særlige områder og straffe forældre økonomisk for elevers pjækkeri. Mette Frederiksen ser "rigtig mange gode ting" i udspillet:

- Med det, der er lagt frem fra regeringens side og fra vores side – og tonerne fra SF og Dansk Folkeparti - kan vi få lavet en aftale, der kan stå i mange år.

SF-formand Pia Olsen Dyhr hæfter sig ved regeringens planer om at indføre obligatorisk daginstitution for børn i ghettoer.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal sørge for, at børnene kommer i daginstitution, fra de er små. Dansk er et meget svært sprog, og hvis man ikke lærer det fra barnsben, er man bagud, når man begynder i folkeskolen, siger hun.

DF: Regeringen skal passe på ikke at oversælge

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kan også se flere "ganske udmærkede" elementer i udspillet. Blandt andet skærpede straffe i de udsatte boligområder.

- Selve ideen om at tage redskaber i brug i de her boligområder, som man ikke bruger andre steder i landet, det er et nyt og godt skridt. For så rammer man der, hvor problemerne er, i stedet for at ramme den danske befolkning generelt, siger Kristian Thulesen Dahl.

Men DF-formanden tvivler dog noget på, at regeringen med udspillet kan leve op til sin egen målsætning om at have udryddet alle ghettoer i Danmark i 2030.

- Jeg mener, regeringen skal passe på med ikke at oversælge det her til den danske befolkning. Der er gode elementer, som vi bestemt gerne vil være med til at udmønte. Men at gøre det her til et spørgsmål om, at nu har vi så ikke ghettoer i Danmark i fremtiden - det kræver i hvert fald en meget håndfast styring af indvandringspolitikken i mange år frem.

- Det er afgørende for at få gjort op med ghettoerne på længere sigt, at man har en benhård styring af indvandringen. Det er der, det er gået galt de seneste årtier, siger Kristian Thulesen Dahl, der minder om, at planen blot er den seneste i en "række af ghettoplaner".

Forhandlinger fredag

Regeringen vil afsætte 12 milliarder kroner til nedrivning og omdannelse af udsatte boligområder fra 2019 til 2026. Det vil kræve almene boliger andre steder i landet, lyder modsvaret fra Socialdemokratiet.

- Vi vil meget gerne diskutere, om vi kan gøre områderne mere åbne ved både at rive nogle bygninger ned og sælge nogle af lejlighederne for at få andre beboere ind. Men så må vi få bygget andre almene boliger. Det kunne for eksempel være i kommunerne nord for København, som stort set ingen almene boliger har – og derfor aldrig har taget noget særligt stort socialt ansvar, siger Mette Frederiksen.

Regeringen har indkaldt alle Folketingets partier til forhandlinger om ghettoudspillet. Første møde er fredag eftermiddag.