Mette Frederiksen: Regeringen har ikke ledet Danmark i to uger

Det er uansvarligt at tage landets husholdningsbudget og janaur-lønninger som gidsel, mener S-formand.

Mette Frederiksen ser frem til at tale om indholdet af finansloven - fremfor forløbet Arkivfoto. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Det udløser ikke ros fra Socialdemokratiet, at regeringen og Dansk Folkeparti i aften er blevet enige om finansloven.

Partiformand Mette Frederiksen (S) synes tværtimod, at forløbet frem til dagens melding har været "uansvarligt".

- Jeg må være ærlig at sige, at det er et totalt fravær af ledelse – ikke alene af regeringen, men desværre også af vores land.

- Vi ser for eksempel en regering, der holder to forskellige pressemøder, siger hun med henvisning til, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) holdt et pressemøde klokken 18:30, mens statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holdt et andet om samme situation en halv time senere.

De to ministre og partiformænd meddelte, at en samlet regering har tænkt sig at stemme for næste års finanslov, som regeringspartierne - Venstre, Liberal Alliance og Konservative - efter længere tids drama blev enige om at indgå med Dansk Folkeparti for halvanden uge siden.

Dramaet fortsatte dog, og Liberal Alliance truede blandt andet med, at finanslovsaftalen kun ville blive gennemført, hvis der inden jul var indgået en aftale om ”historiske” skattelettelser og de udlændingestramninger, som Dansk Folkeparti har krævet.

Mette Frederiksen kan ikke huske et forløb, der har været lige så turbulent.

- Man har taget hele vores husholdningsbudget (finansloven, red.) som gidsel for at give skattelettelser, som der ikke er ret mange, der efterspørger, siger Socialdemokratiets partiformand.

På sit pressemøde erkendte Lars Løkke Rasmussen, at forhandlingsforløbet har været "dramatisk".

- Dansk politik har befundet sig i en noget usædvanlig og fastlåst situation. Meget har været på spil, og derfor har jeg brugt timer og atter timer på forhandlinger og sonderinger, sagde statsministeren.

- Det borgerlige-liberale Danmark står ved en skillevej, som kan komme til at trække spor mange år frem i tiden. Vi kan lade det hele falde på gulvet, eller vi kan rykke sammen og arbejde os videre. Regeringen ønsker - og regeringen har valgt - det sidste.

"Regeringen kan garantere sin egen politik"

Mette Frederiksen kan kun se én positiv ting ved, at blå blok her til aften er nået til enighed.

- Der har været rigtig meget fokus på en regering, der var uenig, og nu kan vi måske komme til at diskutere indholdet af den politik, som regeringen ønsker at føre.

- Den vil skævvride Danmark og ikke løse problemer, forudser hun.

Kan du gøre det meget bedre selv? Du kan vel også komme i en situation – ligesom Lars Løkke Rasmussen – hvor du skal kæmpe for at bevare dit flertal?

- Vi har faktisk holdt os i baggrunden i hele den her proces.

- Men selvfølgelig er det da problematisk, at vi har en regering, som ikke kan garantere at stemme for sin egen politik, siger Mette Frederiksen.

Hvad vil du have gjort i den her situation, hvis det var dig?

- Jamen jeg havde ikke bragt mig selv i den situation.

- Jeg synes, at det er problematisk, at Liberal Alliance skal have lov til at bestemme så meget, når man tager mandaterne i betragtning, siger hun med henvisning til, at partiet lige nu sidder på 13 ud af 179 mandater i Folketinget.

Men hvis du en dag står som statsminister, og dit flertal i Folketinget måske baserer sig på opbakning fra de Radikale (der pt. har otte mandater) eller et andet mindre parti – så skal du vel også tage hensyn til et "lille" parti?

- Der er mange partier på Christiansborg, og der er jo ikke nogen garantier for, hvilken politik man kan føre, siger Mette Frederiksen.

- Men man må som minimum være ærlig og insistere på at lede landet i en situation, hvor regeringen ikke vil stemme for sin egen finanslov og dermed sikre, at der kan udbetales løn per 1. januar. Så det er reelt et land uden ledelse, og det kan man ikke være bekendt.