Mette Frederiksen regner fortsat med besøg af Donald Trump

Danmark fortsætter forberedelserne til Donald Trumps besøg i begyndelsen af september.

Mette Frederiksen besøger i disse dage Grønland. Det sker kort efter, at det er kommet frem, at USA er interesseret i at købe Grønland. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), regner fortsat med, at den amerikanske præsident, Donald Trump, kommer på officielt statsbesøg på i Danmark 2. og 3. september.

Det siger hun til DR Nyheder, efter at Donald Trump på et pressemøde i aftes fik sået tvivl om sit statsbesøg i Danmark, der skal finde sted i begyndelsen af september.

- Vi lægger til grund, at der kommer et besøg af den amerikanske præsident, og vi er i fuld gang med forberedelserne. Jeg ser rigtig meget frem til besøget. USA er vores vigtigste sikkerhedspolitiske allierede, siger Mette Frederiksen.

Det Hvide Hus har tidligere bekræftet, at Donald Trump lægger vejen forbi Danmark i begyndelsen af september, men da præsidenten i aftes holdt i pressemøde i New Jersey var tonen pludselig anderledes.

- Jeg overvejer at tage dertil. Det er ikke helt sikkert, at jeg skal dertil, men det kan godt være. Vi skal til Polen, og så skal vi muligvis til Danmark, sagde den amerikanske præsident, til trods for at både det danske kongehus og statsministerium har bekræftet besøget.

Trump interesseret i at købe Grønland

Besøget har allerede vakt international opmærksomhed, efter at det i sidste uge kom frem, at USA har talt om muligheden for at købe Grønland.

Det var dog på pressekonferencen i aftes, at den amerikanske præsident for første gang bekræftede, at amerikanerne ser på muligheden.

- I al væsentlighed ejer Danmark det. Vi er meget gode allierede med Danmark. Vi beskytter Danmark, som vi beskytter store dele af verden. Så konceptet kom op, og jeg sagde, at det er strategisk interessant, og at vi ville være interesserede, sagde Trump, der dog også fortalte, at et køb af Grønland ikke har førsteprioritet, når han skal tale med Mette Frederiksen i september.

Adskillige danske politikere har dog tidligere pure afvist, at et salg kan komme på tale. Ikke mindst fordi, at Grønland har selvstyre, og at det derfor ikke er en mulighed for Danmark at beslutte sig for et salg.

Og få timer før Donald Trump bekræftede historien, kom en lignende melding fra den danske statsminister, som i disse dage besøger netop Grønland.

- Det er en absurd diskussion, og Kim Kielsen har selvfølgelig gjort det klart, at Grønland ikke er til salg, og så stopper snakken med det. Til gengæld er der rigtig meget andet, vi gerne vil snakke med den amerikanske præsident om, sagde Mette Frederiksen, der pointerede, at det er en vigtig prioritet at styrke samarbejde med USA om blandt andet Arktis.