Mette Frederiksen: Religion har betydning for integration

Debatten om integration og religion er blusset op efter statsministerens åbningstale i går. Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, er uenig med statsministeren.

Handler integration om religion?

Nej, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen. Ja, siger Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Spørgsmålet har bragt sindet i kog hos flere politikere, efter Lars Løkke Rasmussen (V) i sin åbningstale i går adskilte religion og integration.

- Integration handler ikke om hudfarve, ikke om religion, lød det fra statsministeren.

I stedet handler det ifølge Løkke om at vælge Danmark til, men den udmelding møder hård modstand fra Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Frederiksen uenig med Løkke

- Der var én ting i statsministerens tale i dag, hvor jeg spidsede ører og – må jeg også sige - hvor jeg er meget, meget uenig, sagde hun, da hun efterfølgende deltog i Debatten på DR2.

- Han siger, at integration ikke har noget at gøre med religion, og det er jeg simpelthen så uenig i.

Ifølge Mette Frederiksen er religion i dag med til at spænde ben for integrationen.

- Der er jo i dag muslimer i Danmark, der ikke respekterer det danske retssystem. Som kører efter deres egne spilleregler, og det er jeg dybt imod. Der er kvinder, der i dag ikke er en del af arbejdsmarkedet, fordi deres religion tilsiger, at det skal de ikke være. Det er jeg imod. Der er unge piger i dag, der er underlagt en så massiv social kontrol, at det var det, vi burde demonstrere imod. På grund af deres religion – jeg vil ikke være med til det, sagde hun.

Det udsagn har fået uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) til tasterne.

Religion eller kultur?

- Mener Mette Frederiksen at 200.000 danske muslimer med statsborgerskab ikke kan integreres i Danmark pga deres religion?, skriver han på Twitter, hvilket har udløst en længere debat mellem ham og Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

Ifølge Søren Pind er det forkert at sige, at religion i sig selv er en bremse for integrationen, i stedet peger han på andre forhold.

- Kultur og islam. Deri er jeg enig. Men det gør ikke 200.000 uintegrerbare, skriver han på Twitter.

Trine Bramsen peger blandt andet på, at problemerne med at integrere personer fra parallelsamfund i høj grad hænger sammen med religion.

- De problemer med parallelsamfund i udsatte boligområder, hvor unge og kvinder holdes i jerngreb handler i høj grad om islam. Uenig?, skriver hun som et svar til Søren Pind i debatten på Twitter.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har også været efter statsministeren for udmeldingen og ifølge Jyllands-Posten sagde han i går følgende:

- Det er vigtigt at anerkende, at mange af de steder, hvor der er parallelsamfund, og hvor der er en modkultur, som statsministeren talte om, der skyldes det også, at der i høj grad er mennesker, som tror på en anden religion end kristendommen.

Omvendt er der ifølge avisen rosende ord til statsministeren fra den radikale leder, Morten Østergaard.

- Det er toner, der giver forhåbninger om en ny kurs, og så må vi se, om optimismen bliver gjort til skamme, som den plejer, supplerer Østergaard.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2 live fra Christiansborg i forbindelse med Folketingets åbning, hvor Clement Kjersgaard havde samlet syv partiledere og to ministre til debat om fremtidens Danmark: Hvad bør være anderledes om 20 år?

Debatten ekstra: Folketingets åbning