Mette Frederiksen ser med 'meget, meget stor alvor' på skandalesag i Forsvarets Efterretningstjeneste

Statsministeren bebuder en yderligere undersøgelse af sagen.

Statsminister Mette Frederiksen påpeger, at vi er dybt afhængige af at have en velfungerende efterretningstjeneste. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Det siger sig selv, at en efterretningstjeneste skal arbejde indenfor lovens rammer.

Sådan siger statsminister Mette Frederiksen (S) om den opsigtsvækkende sag i Forsvarets Efterretningstjeneste om lovbrud og fortielser.

Hun påpeger, at vi er dybt afhængige af at have en velfungerende efterretningstjeneste, og derfor skal alle sider i den kritiske rapport fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne nu vendes i en undersøgelse.

- Det her er en sag, vi ser på med meget, meget stor alvor fra regeringens side.

- Og det er fuldstændig afgørende, når vi har et uafhængigt tilsyn, at de har adgang til de oplysninger, de skal have, siger statsministeren.

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og to andre ledende medarbejdere, blev fritaget for tjeneste i fredags, hvor Tilsynet med Efterretningstjenesterne afleverede deres rapport til forsvarsministeren.

I går blev også forgængeren på FE's chefpost, Thomas Ahrenkiel, fritaget fra tjeneste. Han er i dag departementschef i Forsvarsministeriet, men var tidligere på året genstand for kritik i sagen om svindel i Forsvarets Efterretningstjeneste. Det var meningen, at han til september skulle have været ny ambassadør for Danmark i Tyskland.

- Tilsynet har afleveret et stort skriftligt materiale til regeringen. Forsvarsministeren har sat nogle ting i gang, men der ligger også en anbefaling om at sætte gang i en yderligere undersøgelse, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- Det gør vi.

Har stadig tillid

Forsvarsministeriet er løbende blevet orienteret om Tilsynet med Efterretningernes arbejde, der startede på baggrund af en eller flere whistleblowere i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ifølge tilsynet har der gennem flere år foregået systematiske lovbrud for eksempel uberettiget indhentelse og videregivelse af en betydelig mængde oplysninger om danske statsborgere i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Desuden har tjenesten forsøgt at skjule oplysninger for tilsynet.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har allerede sagt, at den nye skandalesag i Forsvaret skal undersøges til bunds. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Regeringen ser ifølge statsminister Mette Frederiksen 'positivt' på de anbefalinger til 'ændringer i FE', der er kommet fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne. Men samtidig er det også vigtigt at holde sig formålet med Forsvarets Efterretningstjeneste for øje, mens sagen raser.

- Vi har en meget, meget dygtig efterretningstjeneste, både under politiet og i Forsvaret, og den skal fortsætte sit arbejde, mens det her arbejde foregår, siger Mette Frederiksen.

Hun kalder dem en forudsætning for danskernes sikkerhed og tryghed og understreger, at hun stadig har tillid til Forsvarets Efterretningstjeneste.

Men hun anerkender også, at det ser uheldigt ud, at der nu er dukket endnu en skandalesag op i Forsvaret.

- De skal håndteres, og det er regeringen godt i gang med, siger Mette Frederiksen.