Mette Frederiksen skal opbygge et godt forhold til Merkel

Det er efterhånden blevet en tradition, at danske statsministre tager til Tyskland på første udlandsbesøg.

Mette Frederiksens første tur som statsminister gik til Bruxelles, hvor EU's stats- og regeringschefer skulle fordele topposter. (Foto: François Lenoir © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Efter to uger som statsminister tager Mette Frederiksen (S) på sit første officielle besøg i udlandet, og turen går til Berlin, hvor hun skal møde kansler Angela Merkel.

Det er ved at blive en tradition, at nye danske statsministre tager sydpå over grænsen som det første, siger Lykke Friis, korrespondent i Tyskland for Berlingske.

- Det hænger sammen med, at Tyskland er vores største samhandelspartner, så det er jo en meget stor økonomisk spiller for dansk velfærd, siger Lykke Friis.

Hun peger på, at det er vigtigt for en dansk statsminister at være på samme side som Tyskland, hvis man skal have noget igennem i EU.

Man skal ikke have Tyskland imod sig

Derfor var det også det første land, som forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøgte, da han dannede ny regering i 2015.

- Man kan i hvert fald ikke få noget igennem, hvis man har Tyskland imod sig, siger Lykke Friis.

Når Mette Frederiksen og Angela Merkel mødes i eftermiddag, skal de drøfte europapolitik og forholdet mellem Danmark og Tyskland.

Det gælder blandt andet emner som EU's klimaambitioner, budgetramme og bekæmpelse af såkaldt social dumping.

Ifølge Lykke Friis handler mødet dog lige så meget om, at de to statsledere skal hilse på hinanden og forsøge at opbygge en god relation.

/ritzau/

Facebook
Twitter