Mette Frederiksen slår fast: Ny voldtægtslov skal basere sig på samtykke

Straffelovrådet anbefalede ellers en ny lov baseret på frivillighed, ikke samtykke.

(Arkivfoto) Statsminister Mette Frederiksen bebuder nu en ny samtykkebaseret bestemmelse omkring voldtægt. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Når regeringen inden længe fremsætter et lovforslag om en ny voldtægtslovgivning, bliver det centrale ord samtykke.

Det slår statsminister Mette Frederiksen (S) fast under spørgetimen i Folketinget.

- Alle os, som har oplevet at møde et menneske, der har været udsat for voldtægt, ved, hvor alvorligt det er. Det giver ar for livet. Traumer, som sætter sig i krop og sjæl. Og for nogle endda med en uhyggelig selvbebrejdelse, siger Mette Frederiksen og fortsætter:

- For mig er det ret simpelt. Selvom alt juridisk er ret kompliceret. Så er det simpelt. Sex skal være hundrede procent frivilligt. Ikke hver gang – men hver eneste gang. Er der tvivl – er der er noget galt.

- Derfor vil vi som regering fremsætte et lovforslag om en samtykkebaseret bestemmelse om voldtægt. Den nærmere udformning vil vi nu drøfte med partierne, som det også er aftalt i forståelsespapiret.

Råd anbefalede' frivillighed'

Nyheden vækker jubel hos flere af støttepartierne, der netop har argumenteret for en samtykkebaseret lovgivning frem for en frivillighedsbaseret lovgivning.

Hvis loven baserer sig på frivillighed, er der risiko for, at passivitet kan tolkes som frivillighed, lyder et af argumenterne for en samtykkebaseret lovgivning.

- Så vil vi stå i præcis den samme situation, som vi har i dag, hvor man vil kunne gå fri for voldtægt, hvis offeret ikke har sagt aktivt fra eller har været for fuld eller dopet, sagde Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, da Straffelovrådets betænkning blev fremlagt.

En ny lov baseret på samtykke var også udgangspunktet i det forståelsespapir, den socialdemokratiske regering blev enig med sine tre støttepartier om efter valget.

Men da Straffelovrådet i sidste uge fremlagde sin betænkning om en ny voldtægtsbestemmelse, anbefalede 10 af rådets 11 medlemmer, at den nye lov skal basere sig på frivillighed frem for samtykke.

Mette Frederiksen forsikrer, at hun lytter til de juridiske vurderinger fra Straffelovrådet.

- Straffelovrådet lægger mere vægt på det såkaldte frivillighedsbegreb. Det hører vi selvfølgelig efter, men vores udgangspunkt er den samtykkelovgivning, som også står i forståelsespapiret.

Foretrækker du selv en frivillighedsbaseret eller samtykkebaseret lovgivning?

- Vi går efter en samtykkebaseret lovgivning, som vi også sagde i forståelsespapiret. Det, jeg først og fremmest går efter, det er, at den virker – og at vi passer bedre på voldtægtsofre og får flere afsagte domme.

Straffelovrådets forslag er nu sendt i høring hos en lang række organisationer og eksperter. Derefter indleder justitsminister Nick Hækkerup politiske forhandlinger om, hvordan lovforslaget helt præcist skal se ud.

Han regner med at kunne fremsætte lovforslaget til april.

Facebook
Twitter