Mette Frederiksen: Som nedslidt lønmodtager er det rigtig godt at have en socialdemokrat med sig

Mette Frederiksen ville fremlægge egen politik i valgkamp, men skød også på Løkke.

"Jeg vil ikke lægge skjul på, at for mig er det noget helt særligt at holde 1. maj her og starte her. Det var i det her lokale, at jeg holdt min allerførste 1. maj-tal for efterhånden rigtig mange år siden, og det er vidunderligt at være tilbage," lød det fra Mette Frederiksen i DSU's lokaler i Aalborg. Klik på play.

Klima og pension.

Det var overskrifterne for den tale, som indledte Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksens, 1. maj-turné i Aalborg.

Og med en underliggende tone af valgkamp: For med et folketingsvalg lige rundt om hjørnet faldt der derudover flere pointer om tid til "en ny retning for Danmark og en ny regering".

Eftersom talen blev holdt i lokalerne hos Danmarks Socialdemokratiske Ungdom i Aalborg, indledte Mette Frederiksen sin tale med at beskrive, hvilke billeder, der formede hendes verdensanskuelse som ung:

Nelson Mandela, murens fald og den kolde krigs ophør.

- Hvad bliver billederne for vores børn og unge? Jeg tror, det bliver klimakrisen. De store øer i verdenshavene fyldt med plastikaffald, den unge Greta fra Sverige med rottehalerne, alt for varme somre og alt for dårlig samvittighed, sagde hun.

- Men kære børn og unge, det er ikke jeres ansvar alene at redde jordkloden. Det er faktisk vores ansvar, og I fortjener – hver eneste af jer – en regering som er mindst lige så optaget af klima og miljø, som I er, lød det fra Mette Frederiksen.

Løkke har forringet klimaet 39 gange

Til trods for, at hun kort forinden havde gjort det klart, at Socialdemokratiet ville fremlægge "vores egen politik" i valgkampen, så holdt partiformanden sig ikke kun til egen politik:

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen ankommer til 1. maj mødet hos DSU i Aalborg, 1. maj 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Mette Frederiksen kunne ikke dy sig for at nævne, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har forringet miljø og klima i Danmark 39 gange, efter hendes mening.

Ikke helt ulig Venstre, der på et pressemøde for nylig kunne fortælle, at den tidligere S-ledede regering stod bag 45 lempelser på udlændingeområdet.

- De har droppet ambitiøse mål for natur og klima. Kan I huske, at de vedtog en landbrugspakke, som ikke er god for vores drikkevand? Og de har fjernet afgifter på farlig kemi, lød det fra Mette Frederiksen.

- Hvis vi danner regering efter næste valg, skifter vi retning. Vi vil indføre en klimalov med bindende mål. Vi vil gøre Danmark fri af fossile brændstoffer tidligere, end målet er i dag, og vi vil indføre afgifter på plastik, for vi skal af med det. Og vi vil have mere fri natur i Danmark. Det er tid til et grønt Danmark.

Pensionsspørgsmålet

Det kom heller ikke som nogen overraskelse, at Mette Frederiksen bragte pensionsdebatten på banen.

Her ønsker Socialdemokratiet at indføre en differentieret pensionsalder, der skal give nedslidte ret til at gå på pension tidligere.

En tanke, der ikke får megen opbakning fra den siddende regering, Radikale Venstre eller Dansk Folkeparti, der i stedet har sat kræfterne ind på at forbedre den allerede eksisterende seniorførtidspension.

- Det svarer måske lidt til en boligejer. Man har gået nede i kælderen et par gange, og kan godt mærke, at det lugter lidt mærkeligt dernede. Der er nok en fugtskade. Så beslutter man sig for at sælge huset, og lige inden Home ankommer, så ryger penslen henover fugtskaden, forklarede hun.

- Det ser meget godt ud, men det er derfor, at når man skal købe et hus, så er det rigtig godt at have en byggesagkyndig med sig. Når man er nedslidt lønmodtager, er det rigtig godt at have en socialdemokrat med sig, sagde Mette Frederiksen.

Selvom nedslidte ifølge Mette Frederiksen altså skal glæde sig over Socialdemokratiet, så gjorde partiformanden det dog også klart, at det ikke ville komme alle nedslidte til gavn.

- Lad mig være hudløst ærlig. Jeg kan ikke love, at enhver, der føler sig nedslidt, vil være omfattet af det, som vi foreslår. Vi har konkret foreslået at sætte tre milliarder kroner af til den her opgave - vi beder blandt andet bankerne om at bidrage noget mere. Med tre milliarder kan vi ikke løse alle problemer, men vi kan gå i gang.

Tale på hjemmebane

LO-formand Lizette Risgaard taler ved 1. maj mødet hos DSU i Aalborg, 1. maj 2019.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det var dagens første 1. maj tale for Mette Frederiksen, da hun gik på talerstolen i Dansk Socialdemokratisk Ungdoms lokaler i Aalborg klokken 7.00.

Et sted, som betød meget for partiformanden, fordi det var her, hun gav sin allerførste 1. maj-tale.

Forinden havde formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, startet talerrækken med ligesom Mette Frederiksen at sætte fokus på behovet for en ny regering.

Både for at sikre penge til velfærden, en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet for nedslidte og bedre forhold på arbejdsmarkedet.

- Det skal vi tage alvorligt, kære venner, for ingen skal blive syge af at gå på arbejde. Det kræver et bedre arbejdsmiljø derude, det kræver et bedre arbejdsliv, ja, det kræver nok en ny regering, lød det fra Lizette Risgaard.